Kako obaviti samopregled madeža?

Žena u srednjim godinama obavlja samopregled madeža uz pomoć povećala

Samopregled madeža je preventivna metoda kojom se nastoji detektirati promjena madeža u najranijem stadiju. Obavljajući redovite preglede samoprovjere madeža moguće je pravovremeno uočiti promjene na madežima i potom ispravno reagirati. Zato je važno naučiti kako obaviti samopregled madeža.

Samopregled madeža važan je preventivni postupak nastanka melanoma. Melanom je zloćudni tumor koji nastaje kao posljedica mutacija stanica koje proizvode pigment melanin – melanocita. Glavni rizični čimbenik nastajanja melanoma je izlaganje štetnom UV zračenju. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, godišnji broj oboljelih od melanoma je u porastu.

Što se traži pregledavanjem madeža?

Samopregledavanjem madeža traže se promjene na madežu i promjene oko madeža. Samopregled madeža najbrža je metoda otkrivanja promjena na koži koje mogu biti maligne. Stoga je od iznimne važnosti – pogotovo ako u obitelji postoji povijest melanoma, kod osoba sa smanjenim imunitetom ili osoba koje su već preboljele bilo kakav oblik tumora kože – jedanput godišnje odlaziti na redovite kontrole madeža i promjena na koži kod dermatologa.

Rano otkrivanje melanoma povećava šanse za izlječenjem, a treba ga provoditi jednom mjesečno prateći nekoliko koraka poznatih i kao ABCDE metoda. Prilikom samopregleda madeža potrebno je tražiti promjene na koži, a posebnu pozornost treba pridati pet tipovima promjena skrivenih pod engleskom kraticom ABCDE. Ipak, samopregled madeža, iako je informativna, nije najpouzdanija metoda ranog detektiranja melanoma.

ABDCE metoda samopregleda madeža

ABCDE metoda smopregleda madeža

ABCDE metoda samopregleda madeža je postupak kojim je moguće pratiti stanje madeža na tijelu. Svaka osoba najbolje poznaje vlastito tijelo, tako da zna na kojem mjestu su joj zastupljeni madeži, pigmentacije i sl. Redovitim samopregledima, koji se provode jedanput mjesečno potrebno je pratiti eventualne promjene na koži, a za to od pomoći može biti engleska kratica ABCDE:

  1. A (engl. asymmetry, asimetrija) – Polovica madeža ne odgovara drugoj polovici madeža
  2. B (eng. border, rub) – Rubovi su nepravilni, dok su kod zdravih madeža obli i pravilni.
  3. C (eng. colour, boja) – Madež nije iste boje na svim mjestima.
  4. D (eng. diameter, promjer) – Madež je veći od 6 milimetara
  5. E (engl. evolution, razvoj) – Madež mijenja boju, oblik i veličinu

Kako obaviti samo pregled madeža

Samopregled madeža treba se obavljati u dobro osvjetljenoj prostoriji s ogledalom, najbolje nakon tuširanja. Tijelo se podijeli na dijelove te se svaki dio pregledava zasebno. Za teško dostupna i vidljiva područja, najbolje je potražiti pomoć druge osobe. Postupak samopregleda madeža dijeli se na tri dijela i možeš ga obaviti ovako:

 

1. Pregled madeža ispred ogledala

Najprije se obavlja pregled madeža ispred ogledala.

1.1. Pregled madeža na licu, ušima, vratu, prsima, trbuhu i vlasištu

Mlada žena obavlja posupak samopregleda madeža na licu

U uspravnom položaju ispred ogledala pregledaj madeže lica, uši, vrata, prsa, područja trbuha te ispod dojki kod žena. Sušilom za kosu rasprši kosu kako bi se pregledalo vlasište (ili uz pomoć druge osobe).

1.2. Pregled unutarnjih i vanjskih strana ruku te trupa

Podigni jednu ruku te pregledaj unutrašnju stranu ruku (podlaktica i nadlaktica) te bočnu stranu trupa. Zatim pregledaj vanjsku stranu ruku, dlanove te područje između prstiju ruku.

2. Pregled madeža dok se sjedi

Muškarac obavlja proces samopregleda madeža u sjedećem položaju

Nakon pregleda ispred zrcala, potrebno je sjesti i nastaviti proces samopregleda madeža u sjedećem položaju.

2.1. Pregled vanjske strane bedara, potkoljenica te stopala

U sjedećem položaju pregledaj vanjsku stranu bedara, potkoljenica, stopala te područje između prstiju na nogama.

2.2. Pregled unutarnje strane bedara i potkoljenica

Žena samopregledava madež na stražnjoj strani bedra

Zatim uzmi maleno (kozmetičko) ogledalo kojim pregledaj unutrašnju i stražnju stranu bedara i potkoljenica.

2.3. Pregled tabana

Mlada žena obavlja samopregled madeža na tabanima

Pregledaj donji dio tabana na način da jedan taban prebaciš preko druge noge.

3. Pregled madeža u uspravnom položaju

Mlada žena obavlja samopregled madeža u uspravnom položaju

Nakon dijela procesa samopregleda madeža u sjedećem položaju, potrebno je obaviti pregled u uspravnom položaju. Ovo je posljednji korak u procesu samopregleda madeža.

3.1. Pregled madeža stražnjice, prepona i leđa

Muškarac obavlja samopregled madeža leđa

U uspravnom položaju uz pomoć ogledala pregledaj područje stražnjice i prepona. Zatim pregledaj donji i gornji dio leđa te stražnju strana vrata i ušiju.

Kada potražiti pomoć liječnika u vezi madeža?

Ako primijetiš promjenu u broju madeža, promjene u boji, obliku ili u evoluciji samo i jednog madeža, potrebno se odmah javiti liječniku opće prakse koji će te potom uputiti na pregled specijalista dermatologije, odnosno dermatologa.

Odricanje odgovornosti

Iako je ovaj članak pisao zdravstveni profesionalac i provjerio ga drugi neovisni zdravstveni djelatnik, članak ipak ne može poslužiti kao zamjena za medicinski savjet.

Članci na Tako.hr pisani su s najboljom namjerom kao pomoć pri ranom otkrivanju i identifikaciji zdravstvenih tegoba i kao takvi se trebaju komunicirati s liječnikom opće medicine ili specijalistom.

Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, analgetika, antipiretika i sličnog, savjetuj se sa svojim liječnikom opće prakse.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.