Kako prepoznati tip glavobolje?

Mlada žena sjedi na kauču i doživljava jaku glavoboljuocijenjeno 5 (2)

Postoje razna vrste glavobolje i jako je važno znati prepoznati vrstu glavobolje kako bi mogao pravilno reagirati kada se određena glavobolja pojavi. Nauči kako prepoznati tip glavobolje i kako ublažiti glavobolju kada se ona pojavi.

Kako prepoznati tip glavobolje

Glavobolje su jedan od najčešćih razloga traženja liječničke pomoći, a podrazumijevaju pojavu boli u bilo kojem dijelu glave. Aktivacijom živčanih završetaka koji inerviraju krvne žile i mišiće glave šalju se signali u mozak gdje se stvara percepcija boli.

Četiri su temeljna uzroka pojave glavobolja:

 1. Bolesti
 2. Emocionalni stres i depresija
 3. Okolišni čimbenici (duhanski dim, alkohol, zagađenje zraka, snažni mirisi i sl.)
 4. Genetske predispozicije.

Podjela glavobolja

Glavobolje se, osim po uzroku, dijele prema tipu boli, ali i dijelu glave koji zahvaća. Razlikuje se više od 150 vrsta glavobolja, a temeljna podjela obuhvaća dvije skupine: primarne glavobolje i sekundarne glavobolje.

Primarne glavobolje

Primarne glavobolje nisu posljedica druge bolesti ili zdravstvenog stanja. Među primarne glavobolje spadaju neke od najčešćih glavobolja.

Tenzijske glavobolje

Tenzijska glavobolja jedna je od najčešćih, a spada u skupinu glavobolja blagog do srednje jakog intenziteta. Zahvaća obje strane glave, a može se pogoršavati tijekom obavljanja svakodnevnih radnji, poput pregibanja ili hodanja stepenicama. Postoji ponavljajući i kronični tip tenzijske glavobolje.

Ponavljajući tip tenzijske glavobolje javlja se manje od 15 puta mjesečno, a dijagnosticira se nakon tri mjeseca uzastopnih javljanja.

Kronični tip tenzijske glavobolje javlja se više od 15 puta mjesečno, i također se dijagnosticira nakon tri mjeseca uzastopnih javljanja. Za razliku od migrena, tenzijske glavobolje ne povezuju se s vizualnim senzacijama, mučninom i povraćanjem.

Tenzijska glavobolja rješava se primjenom analgetika.

Migrene

Migrena je kronična glavobolja, pri čemu napad migrene može trajati od nekoliko sati pa sve do tri dana. Bol je probadajuća i pulsirajuća, a često zahvaća samo jednu stranu glave. Osoba je osjetljiva na svjetlo, hranu i mirise, a nerijetko se javljaju mučnine i povraćanja te gubitak apetita.

Uz migrenu se vezuje i pojava aura – neuroloških simptoma koji se manifestiraju u obliku vizualnih senzacija (tzv. bljeskovi), trnciju u rukama i nogama, problema s govorom te utrnulosti lica ili jednog dijela tijela. Aura može prethoditi glavobolji ili se pojaviti u kombinaciji s glavoboljom. Liječi se simptomatski, a u težim slučajevima lijekovima iz skupine antimigrenika.

Cluster glavobolje

Cluster glavobolje karakterizira oštra bol na području oka i s bočne strane oka. Javljaju se u napadima – u početku pacijenti iskuse minimalno jedan napadaj glavobolje dnevno, nakon čega ulaze u fazu remisije (bez prisutnih napadaja).

Novi napadaji mogu se javiti bilo kada u životu, čak i nakon nekoliko godina. Napadaji se uglavnom javljaju u grupama – najčešće od 1 do 3 glavobolje tijekom dana u razdoblju od par tjedana do 3 mjeseca.

Cluster glavobolje uzrokuju agitiranost i nemir zbog čega osoba ne može stajati, već se mora kretati. Uz to, mogu se javiti i drugi simptomi.

Simptomi cluster glavobolje

 1. Suzenja oka
 2. Padanja kapka
 3. Začepljenog nosa na istoj strani lica gdje je prisutna bol
 4. Znojenja lica
 5. Blijedosti lica
 6. Oticanja oka gdje je prisutna bol.

Cluster glavobolje liječe se antimigrenicima, kisikom te ostalim lijekovima prema procjeni liječnika.

Kronične dnevne glavobolje (engl. new daily persistent headache, NDPH)

Kronična glavobolja dijagnosticira se ukoliko je prisutna više od 15 dana mjesečno i traje dulje od 3 mjeseca. Riječ je o glavobolji koja najčešće zahvaća obje strane glave, a često ne reagira na primjenu analgetika.

Sekundarne glavobolje

Sekundarne glavobolje posljedica su drugih bolesti ili zdravstvenog stanja. Primjer su:

 • Ozljede glave
 • Posttraumatske glavobolje (javljaju se 2-3 dana nakon ozljede glave)
 • Infekcije (npr. meningitis)
 • Začepljenje sinusa
 • Traume
 • Hipertenzija
 • Bolesti krvožilnog sustava
 • Glaukom
 • Tumor
 • Pretjerana uporaba analgetika (tzv. medication overuse headaches)
 • Apstinencija od kofeina
 • Određeni lijekovi (inhibitori protonske pumpe, hormoni, nitrati i sl.)

Glavobolja uzrokovana pretjeranom uporabom analgetika

Glavobolja uzrokovana pretjeranom uporabom analgetika (engl. medication overuse headaches) poseban je tip glavobolje koji se javlja kod osoba koje često koriste analgetike (tzv. painkillers).

Javlja se kod osoba koje redovito primjenjuju analgetike više puta tijekom tjedna. Analgetik privremeno umanji bol, međutim kada njegovo djelovanje splasne, bol se vraća (dolazi do tzv. rebounda glavobolje).

Istraživanja su pokazala da kronična primjena analgetika za druga upalna stanja ne dovodi do pojave glavobolja uzrokovanih pretjeranom uporabom analgetika, već samo u slučaju njihove primjene za umanjenje boli tijekom glavobolje.

Bol se uglavnom javlja ujutro, nakon primjene analgetika blago popusti te se ponovno javlja kada njegovo djelovanje splasne. Od ostalih simptoma navode se:

 • Mučnina
 • Problemi održavanja pažnje i pamćenja

Osim analgetika, kao okidač glavobolja navodi se i konzumacija kofeina.

Liječi se dugoročnim prestankom korištenja analgetika.

Odricanje odgovornosti

Iako je ovaj članak pisao zdravstveni profesionalac i provjerio ga drugi neovisni zdravstveni djelatnik, članak ipak ne može poslužiti kao zamjena za medicinski savjet.

Članci na Tako.hr pisani su s najboljom namjerom kao pomoć pri ranom otkrivanju i identifikaciji zdravstvenih tegoba i kao takvi se trebaju komunicirati s liječnikom opće medicine ili specijalistom.

Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, analgetika, antipiretika i sličnog, savjetuj se sa svojim liječnikom opće prakse.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.