Kako omekšati tvrdu stolicu?

Muškarac sjedi na toaletu s wc papirom u ruci i ima problema s tvrdom stolicomocijenjeno 4.78 (9)

Tvrda stolica podrazumijeva smanjenju učestalost ili potpunu nemogućnost pražnjenja crijeva. Posljedica je pretjerane apsorpcije vode na području debelog crijeva.

Povećanoj apsorpciji vode pogoduje sporo kretanje sadržaja u crijevima, pri čemu stolica postaje tvrđa i suša, što otežava njezin prolazak kroz crijevo te izbacivanje iz organizma. Normalna stolica, odnosno normalno pražnjenje crijeva, podrazumijeva od 2 do 3 stolice dnevno pa sve do jedne stolice unutar 3 dana.

Kada tvrda stolica postaje problem

Tvrda stolica vodi do konstipacije, a u težim slučajevima i opstipacije. I konstipacija i opstipacija u svakodnevnom govoru najčešće se definiraju kao zatvor.

Konstipacija

Konstipacija se definira kao otežano pražnjenja crijeva, pri čemu se javljaju tri ili manje od tri stolice tijekom tjedan dana, a stanje traje nekoliko tjedana i dulje.

Opstipacija

Opstipacija se definira kao teži slučaj konstipacije, pri čemu nastupa potpuna nemogućnost defekacije (pražnjenja crijeva).

Što pogoduje nastanku tvrde stolice

Uzroci tvrde stolice mogu biti brojni, a gotovo svi djeluju na isti način: usporavaju prolazak sadržaja kroz crijeva te povećavaju apsorpciju vode u debelom crijevu, što otežava izbacivanje stolice iz organizma.

Neki od uzroka tvrde stolice mogu biti:

 1. Nedovoljan unos tekućine
 2. Nedovoljan unos vlakana (voće i povrće)
 3. Nedovoljna razina kretanja i fizičke aktivnosti
 4. Trudnoća
 5. Stres
 6. Daleka putovanja
 7. Konzumacija hrane koja za osobu nije uobičajena
 8. Promjena prehrambenih navika
 9. Primjena određenih lijekova (opioidni analgetici, aluminijev hidroksid, soli željeza, antikolinergici i sl.)
 10. Starenje
 11. Različite bolesti.

Kako omekšati tvrdu stolicu

Pristup problemu zatvora započinje nefarmakološkim postupcima omekšavanja tvrde stolice, a zatim se, u slučaju neuspjeha, uključuje i farmakološki pristup. Pod farmakološkim pristupom podrazumijeva se primjena laksativa različitih skupina, ovisno o težini simptoma.

Nefarmakološke mjere omekšavanja tvrde stolice

 1. Kretanje i fizička aktivnost

Trčanjem, hodanjem i kretanjem utječe se na peristaltiku crijeva. Kako se sadržaj u crijevima valovitim pokretima „gura“ prema analnom otvoru, kretanje pridonosi održavanju finih pokreta crijeva u normalnoj razini te lakšoj defekaciji.

 1. Abdominalna masaža

Jedan od načina poticanja probave, odnosno peristaltike crijeva je abdominalna masaža. Nježnim kružnim pokretima rukom može se masirati područje crijeva te na taj način pridonijeti probavi.

 1. Unos dovoljne količine tekućine

Glavni problem nastanka tvrde stolice je nedovoljna razina tekućine u crijevima. Spori prolazak sadržaja u crijevima prema analnom otvoru te povećana razina apsorpcije tekućine preko stijenke debelog crijeva pridonosi formiranju tvrde stolice. Stoga se adekvatnim unosom tekućine u organizam osigurava vlažnost sadržaja u crijevima te njegova lakša pokretljivost. Preporuka za dnevni unos tekućine iznosi 3,0 L za muškarce, odnosno 2,2 L za žene (uključuje i tekućinu konzumiranu putem hrane). Veća fizička aktivnost i više temperature zraka zahtijevaju čak i veći unos tekućine od preporučenog.

 1. Unos namirnica bogatih vlaknima

Vlakna se dijele u dvije velike skupine: netopiva vlakna i vlakna topiva u vodi. Za regulaciju probave važna su vlakna netopiva u vodi koja iz probavnog sustava izlaze gotovo nepromijenjena te pridonose kretanju sadržaja u crijevima. Time se postiže redovita probava i prevenira konstipacija.

Hrana bogata topivim i netopivim vlaknima koja pomažu omekšavanju tvrde stolice

NAMIRNICA KOLIČINA VLAKANA
Jabuka s korom 3,7 g
Pola čaše soka od jabuke 2,0 g
Banana 2,7 g
Šalica borovnica 4,0 g
Naranča 3,0 g
Kruška 4,0 g
Šalica malina 8,4 g
Šalica graha 14,0 g
Mrkva 2,0 g
Šalica graška 9,0 g
Šalica kvinoje 5,0 g
Šalica zobene kaše 5,0 g
Šalica leće 15,5, g
Chia sjemenke (30g) 10,0 g
 1. Voda bogata magnezijem

Magnezij ostvaruje laksativni učinak tako da navlači vodu u unutrašnjost crijeva te potiče kretanje sadržaja u crijevima. Stoga se, uz kretanje i povećan unos vlakana, preporuča konzumiranje vode bogate magnezijem radi poticanja probave.

 1. Primjena probiotika

Dugoročna primjena probiotika pridonosi regulaciji probave. Opcije su kombinacija bifidobakterija i laktobacila, odnosno Saccharomyces boulardii u minimalnoj dozi od 108 CFU. Primjenjivati se trebaju najmanje dva tjedna.

Hrana bogata probioticima - jogurt, chia sjemenke, borovnice i orasi posluženi u čaši

Farmakološke mjere omekšavanja tvrde stolice

 1. Sredstva koja bubre

Sredstva koja bubre sadrže visoki udio vlakana koja apsorbiraju vodu i povećavaju vlastiti volumen. Iz probavnog sustava izlaze gotovo nepromijenjena, a djeluju na način da apsorpcijom vode i povećanjem vlastitog volumena potiču nagon za pražnjenjem. Djelovanje nastupa nakon 12 do 24 sata, stoga se preporuča primjenjivati ih navečer, neposredno prije spavanja, uz mnogo tekućine. Ukoliko ne dođe do željenog učinka, primijeniti ih se može i dvaput dnevno – u  jutarnjoj i večernjoj dozi.

Primjer sredstava koja bubre su sjemenke lana, indijskog trputca te psilij (buhačica).

 1. Osmotski laksativi

Osmotski laksativi u lumenu crijeva vezuju vodu te sprečavaju njezinu resorpciju kroz stijenku crijeva. Time se osigurava veći volumen vode u crijevima te se javlja nagon za pražnjenjem. Djelovanje nastupa unutar 24 sata, stoga se preporuča primjenjivati ih navečer, neposredno prije spavanja. Ukoliko ne dođe do željenog učinka, primijeniti ih se može i dvaput dnevno – u jutarnjoj i večernjoj dozi.

Primjer osmotskih laksativa su manitol, glicerol, sorbitol, laktuloza, makrogol, gorka sol i sl.

 1. Kontaktni laksativi

Djelovanje kontaktnih laksativa temelji se na lokalnoj iritaciji sluznice i podražavanju glatkih mišića crijeva. Pri tome dolazi do kontrakcija debelog crijeva te nagona za pražnjenjem. Kontaktni laksativi ne smiju se koristiti dulje od 5 dana zbog rizika od razvoja tzv. lijenog crijeva – navike prouzročene dugotrajnom primjenom kontaktnih laksativa. Također, nisu namijenjeni trudnicama.

Primjer kontaktnih laksativa su ekstrakt sene i krkavine, aloj, bisakodil, ricinusovo ulje, natrijev pikosulfat i sl.

Nuspojave laksativa

Glavni problem u primjeni laksativa predstavlja sklonost navikavanju, odnosno razvoju psihičke i fizičke ovisnosti. Ovisnost je najizražena u primjeni kontaktnih laksativa kada dolazi do sindroma lijenog crijeva – za normalnu peristaltiku crijeva stimulacija u vidu kontaktnih laksativa postaje nužna. Osim fizičke ovisnosti, prilikom dugotrajne primjene javlja se i psihička ovisnost jer osoba percipira kako ne može imati redovnu probavu bez primjene laksativa.

Osim navikavanja, uz primjenu laksativa vezuje se problem gubitka elektrolita zbog smanjenja resorpcije vode iz lumena crijeva, pri čemu može doći do pojave hipokalijemije.

Prilikom primjene laksativa treba započeti sa sredstvima koja bubre te osmotskim laksativima. Ukoliko izostane željeni učinak, tek se tada može prijeći na kontaktne laksative u ograničenom vremenskom periodu od 5 .

Kada se obratiti liječniku u vezi tvrde stolice

Iako se većina slučajeva tvrde stolice može riješiti promjenom načina života i/ili preparatima za poticanje probave, određene situacije zahtijevaju hitan posjet liječniku. Neke od njih su:

 1. Jaka bol u području abdomena
 2. Crna stolica
 3. Krv u stolici
 4. Gubitak tjelesne mase
 5. Vrućica
 6. Umor
 7. Zatvor koji traje dulje od tri tjedna.

Prvi korak je obratiti se odabranom liječniku obiteljske medicine koji će procijeniti je li potrebna obrada kod liječnika specijalista gastroenterologije.

Odricanje odgovornosti

Iako je ovaj članak pisao zdravstveni profesionalac i provjerio ga drugi neovisni zdravstveni djelatnik, članak ipak ne može poslužiti kao zamjena za medicinski savjet.

Članci na Tako.hr pisani su s najboljom namjerom kao pomoć pri ranom otkrivanju i identifikaciji zdravstvenih tegoba i kao takvi se trebaju komunicirati s liječnikom opće medicine ili specijalistom.

Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, analgetika, antipiretika i sličnog, savjetuj se sa svojim liječnikom opće prakse.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh