Kako pravilno meditirati?

Muškarac ispred kauča meditira u trapericama i džemperuocijenjeno 5 (3)

Meditacija je aktivnost koju može prakticirati svatko. Ona pospješuje zdravlje i pridonosi otklanjaju stresa. Meditacija velikom broju ljudi omogućuje da na trenutak „stanu“ i postanu svjesni sadašnjeg trenutka. Neovisnu koju vrstu meditacije ti prakticiraš, postoje smjernice koje će ti pomoći u tvojoj tehnici i postizanju više iz tvojih dnevnik meditacija. Evo kako pravilno meditirati.

Kako pravilno meditirati

1. Meditiraj svaki dan u isto vrijeme

Sat budilica pokazuje na 12 sati, na vrijeme za meditaciju

Meditirajući svaki dan u isto vrijeme stvaraš zdravu rutinu koja će ti pomoći da se pripremiš za izazove koje ti sprema dan ako se odlučuješ za jutarnju meditaciju ili da se opustiš i analiziraš dan iza sebe ako preferiraš večernju meditaciju.

Savjet

Najbolje vrijeme za meditaciju generalno je ujutro odmah nakon buđenja ili navečer nakon prije odlaska na spavanje. To su obično doba dana kada je najmanja mogućnost distrakcije misli.

2. Pronađi mjesto za meditaciju

Mali sivi kauč za meditaciju u kutu lijepe sobe pune zelenog cvijeća

Tvoje mjesto za meditaciju trebalo bi biti udobno, prozračno ali i čisto. Ako tek počinješ s meditiranjem, prvo bi trebao pronaći neki kutak kuće ili vrta koji će služiti isključivo meditaciji. Koje god mjesto odabrao, svoju meditaciju obavljaj na istom mjestu, a pritom izbjegavaj mjesta na kojima radiš nešto drugo, npr. kauč na kojem gledaš TV. To služi izgradnji rutine.

 

3. Izbjegavaj ometanja

Muškarac odlaže mobitel na stol da mu ne stvara smetnju prilikom meditacije

Ono što najviše odvlači pažnju su ljudi, stoga odaberi period dana kada si sam kod kuće ili meditiraj u društvo osobe koja također meditira. Utišaj mobitel u potpunosti i sve drugo što bi moglo omesti pažnju. Pozadinska buka nekada je nemoguće izbjeći i to je stvar na koju se moraš naviknuti. Za to će ti biti potrebno malo vježbe, ali ne dopusti da te to u startu obeshrabri.

Savjet

Meditiranje u društvu može ti pomoći u početku.

4. Pazi na disanje

Žena u bijelom topu meditira na kauču fokusirana na disanje

 Prilikom meditacije disanje je jako važno. Uzmi duboki udisaj na nos pa duboko izdahni. Jako je važno normalno disati kako bi se umirio i kako bi ušao u relaksaciju te očistio misli od svih neželjenih smetnji.

Prati zvuk i tijek udisaja, kako kroz nos zrak ulazi u pluća i donji dio trbuha, a zatim i izlazi iz tijela. Diši svojim ritmom koji ti se čini normalnim i prati taj ritam dok ulaziš dublje u meditaciju.

Savjet

Kada se izgubiš u mislima, najlakši način vraćanja u stanje mira je ponovna koncentracija na zvuk i ritam disanja.

5. Slušaj monotoni zvuk

Notni zapis monotonog zvuka koji će pomoći kod meditacije

Slušanje jednog zvuka može ti pomoći kod meditacije. To može biti zvuk disanja, glazba ili mantra koju si smislio. Mantra može biti riječ, zvuk ili cijela rečenica (npr., o, aum, peace…). Mantra pomaže u meditaciju i postizanju potpune opuštenosti. Ponavljanje odabrane mantre tijekom meditacije može pomoći održati koncentraciju.

6. Vježbaj meditaciju

Žena sjedi u lotus položaju i smije se prije vježbanja meditacije

Važno je znati kako meditacija nije stvar koncentracije nego vježbe. Normalno je da prilikom meditacije, pogotovo na početku razmišljaš o raznim stvarima. Potrebo je određeno vrijeme da pročistiš misli od stvari koje te muče i od stvari koje trebaš obaviti (npr. što ćeš danas kuhati ili moram odgovoriti na onaj mail).

U tom slučaju nemoj pokušavati previše kontrolirati mozak, zato što potreba za kontrolom može biti smetnja kao i bilo koja neki zvuk ili druga distrakcija. Dopusti da misli naizmjenično stižu, tako ćeš naučiti kako tvoj mozak funkcionira.

7. Ispravno sjedi

Crvenokosa žena s kosom u repu meditira na crnom kauču prekriženih nogu

Držanje je jako važno za rezultat meditacije. Neovisno sjediš li na stolcu ili jastuku, ramena gurnit nazad, leđa izravnaj, a vrat pokušaj izravnati što je više moguće. Položaj ruku nije važan, važno je samo da ti je udobno, toplo i da su ti mišići opušteni.

8. Razmisli prije meditacije

Žena zatvorenih očiju s dva prsta dotiče svoje čelo i razmišlja prije meditacije

Svako prakticira meditaciju iz drugačijih razloga. Za početak se trebaš zapitati zašto ti meditiraš i kako će ti meditacija poboljšati život.

Tvoj cilj će odrediti kako najbolje koristiti meditaciju. Sastavi listu ciljeva i listu upotrijebi kao početnu točku meditacije (npr. želim smanjiti razinu stresa, želim da mi je manje stalo do mišljenja drugih ljudi, želim više motivacije za svoj posao, ili bilo što drugo).

Odricanje odgovornosti

Iako je ovaj članak pisao zdravstveni profesionalac i provjerio ga drugi neovisni zdravstveni djelatnik, članak ipak ne može poslužiti kao zamjena za medicinski savjet.

Članci na Tako.hr pisani su s najboljom namjerom kao pomoć pri ranom otkrivanju i identifikaciji zdravstvenih tegoba i kao takvi se trebaju komunicirati s liječnikom opće medicine ili specijalistom.

Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, analgetika, antipiretika i sličnog, savjetuj se sa svojim liječnikom opće prakse.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh