Gedora (nasadni ključ)

Gedora (nasadni ključ)

Gedora ili nasadni ključ je vrsta ključa, koji koristi zatvorenu vrstu završetka, a ne tipičnu otvorenu za okretanje matica ili vijaka.

Najčešći oblik je gedore je gedora sa stop sustavom, koji se često naziva i čegrtuša zbog karakterističnog zvuka koji proizvodi prilikom upotrebe. Čegrtuša koristi reverzibilni mehanizam za štopanje sustava koji omogućuje korisniku da okreće alat naprijed-natrag kako bi okrenuo samo ručku alata umjesto uklanjanja i ponovnog postavljanja ključa kao s običnim ključevima.

U hrvatskom jeziku, naziv gedora dolazi od poznatog proizvođača nasadnih ključeva pod imenom gedore. Gedore česo dolaze u posebnom kovčegu sa svojim specifičnim nastavcima.

Od ovome je i posebnost gedora. Mehanizam koji se naziva i račna mehanizam je koji dopušta kontinuirano zakretanje u jednu stranu, dok istovremeno blokira zakretanje u drugu. Korisnik zato ne treba opetovano skidati ključ svaki put kad želi učiniti novi kutni pomak. Smjer okretanja ili blokiranja gedora je promjenjiv pa se ručka iz zatezne lako modificira u onu koja otpušta vijke.

Upotreba

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.