Kako sterilizirati staklenke?

Sterilizirane staklenke spremne za zimnicuocijenjeno 5 (1)

Sterilizacija staklenki važan je korak u procesu izrade zimnice. Ovaj korak nikako nemoj preskočiti zato što je temeljita sterilizacija preduvjet da bi zimnica ostala ukusna cijelu zimu. Dobar recept i kvalitetno voće i povrće nisu jedini preduvjet za dobru zimnicu, stoga pravilno pripremi staklenke kako bi dugo mogao uživati u svojoj zimnici.

1. Operi staklenke

Muškarac spužvicom i deterdžentom pere staklenku za zimnicu

Neovisno jesi li kupio nove staklenke ili koristiš stare koju si već koristio, prvo što moraš napraviti je dobro oprati  staklenke. Staklenke operi deterdžentom i spužvicom te isperi vrućom vodom kako bi bio siguran da si sa staklenki uklonio svu vidljivu prljavštinu. Pritom ne zaboravi dobro oprati i poklopce od staklenki.

2A. Prokuhaj staklenke

Staklenke za zimnicu se kuhaju u loncu kako bi se sterilizirale

Nakon što si staklenke dobro oprao stavi ih u lonac kuhati zajedno s poklopcima. Sterilizacija staklenki kuhanjem jedan je od najčešćih načina pripreme staklenki za zimnicu. Kuhaj staklenke 10 – 15 minuta te će na taj način biti siguran da si uklonio sve klice koje bi potencijalno mogle ugrozile tvoju zimnicu.

2B. Staklenke stavi u pećnicu

Pećnica zagrijana na 200 stupnjeva u koju će se staviti staklenke da bi se sterilizirale

Drugi način na koji možeš sterilizirati staklenke je da ih staviš u pećnicu. Sterilizacija staklenki u pećnici traje 5 minuta, a pritom je potrebno prethodno zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Pritom ne zaboravi na poklopce ali njih drži kraće u pećnici kako se ne bi otopila gumica s unutarnje strane.

3. Ne diraj prstima

Čista kuhinjska rukavica kojom će se dirati staklenke nakon sterilizacije

Nakon što steriliziraš staklenke više ih nemoj dirati prstima. Koristi se čistom rukavicom, krpom ili nečim trećim ali pritom pazi da je i taj predmet steriliziran.

4. Koristi alkohol

Rakija kojom će se sterilizirati poklopac prije zatvaranja zimnice

Dodatan način sterilizacije uključuje alkohol. Prije punjenja staklenki zimnicom nekim jakim alkoholnim pićem, najbolje rakijom prebriši poklopac i vrh staklenke. Na ovaj način si siguran da si uklonio baš svaku bakteriju sa staklenke i da će tvoja zimnica potrajati.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh