Kako skuhati palentu?
Palenta je jelo od ukuhanog kukuruznog griza. Ovo jelo potječe iz Italije, a u Hrvatsku ovo jelo nazivaju žgancima iako su žganci ipak nešto drugačije jelo. Palenta se najčešće jede s mlijekom, jogurtom ili kao prilog mesu koje je pripremljeno za jesti na žlicu, poput safta. Da bi pripremio kremastu palentu slijedi naše upute.
Kako skuhati palentu
1. Stavi kuhati vodu
U lonac srednje veličine stavi kuhati vodu, dodaj sol i pričekaj da voda proključa.
Savjet
Koristi poklopac kako bi voda brže prokuhala.
2. Dodaj palentu
Cijelo vrijeme drži lonac iznad vatre, a nakon što voda zakipi smanji vatru.
U lonac dodaj palentu te cijelo vrijeme miješaj drvenom kuhačom kako se ne bi napravile grudice palente.
Promatraj kako voda polagano isparava iz lonca.
3. Dodaj maslac
Nakon što se palenta dovoljno zgusne makni je s vatre i u nju dodaj maslac kako bi palenta bila kremastija.
Sve još jednom dobro promiješaj kako bi se palenta i maslac sljubili.
Po želji dodaj još soli i drugih začina i uživaj u svojem obroku.
Savjeti i komentari