Kako skuhati gris?
Gris, odnosno pšenična krupica jelo je koje mnoge od nas vraća u djetinjstvo. Pšenična krupica zapravo je krupno mljeveno pšenica, a ona popularno nosi naziv gris. Treba napomenuti da je gris isključivo i uvijek od pšenice dok je krupno mljeveno kukuruz palenta. Skuhati gris nije pretežito zahtjevan zadatak, a da bi skuhao gris pratite naše upute.
1. Stavi kuhati mlijeko
Iako se gris može napraviti s vodom u ovom receptu objasniti ćemo onaj najčešći način konzumacije grisa, a to je gris na mlijeku.
U lonac stavite usipajte mlijeko, stavite na štednjak, uključite vatru i poklopite loncem da se brže zagrije.
Savjet
Možete probati gris i s drugim vrstama mlijeka, kao npr. bademovim ili kokosovim mlijekom
2. Dodaj gris
Kada mlijeko prokuha smanji jačinu plamena te dodaj gris.
Za 1 dl mlijeka potrebna je 1 jušna žlica grisa ali ti stavi onoliko grisa koliko tebi odgovara ovisno o tome kako gris na mlijeko voliš jesti.
Prilikom dodavanja grisa u kipuće mlijeko neprestano miješaj smjesu kako bi onemogućio stvaranje grudica.
3. Makni s vatre
Nakon dodavanja grisa u mlijeko neprestano miješaj smjesu.
Kada osjetiš da je smjesa dovoljna gusta ugasi vatru i makni posudu sa štednjaka.
Imaj na umu da će se smjesa biti sve gušća što će se više hladiti.
4. Začini po želji
Nakon što završiš kuhanje grisa sada ga začini po želji.
Na samom kraju kuhanja možeš dodati šećer ili ga možeš poslužiti s kakaom, nekom drugom vrstom čokolade ili s voćem.
Najvažnije da bude spravljen i poslužen baš onako kako ga ti voliš.
Uživaj i dobar tek.
Savjeti i komentari