Kako skuhati gris?

Krupno mljevena pšenica u drvenoj zdjeli čeka da se skuha u gris na mlijekuocijenjeno 5 (1)

Gris, odnosno pšenična krupica jelo je koje mnoge od nas vraća u djetinjstvo. Pšenična krupica zapravo je krupno mljeveno pšenica, a ona popularno nosi naziv gris. Treba napomenuti da je gris isključivo i uvijek od pšenice dok je krupno mljeveno kukuruz palenta. Skuhati gris nije pretežito zahtjevan zadatak, a da bi skuhao gris pratite naše upute.

1. Stavi kuhati mlijeko

Žena stavlja poklopac na posudu u kojoj se kuha mlijeko kako bi se ono brže zagrijalo za gris

Iako se gris može napraviti s vodom u ovom receptu objasniti ćemo onaj najčešći način konzumacije grisa, a to je gris na mlijeku.

U lonac stavite usipajte mlijeko, stavite na štednjak, uključite vatru i poklopite loncem da se brže zagrije.

Savjet

Možete probati gris i s drugim vrstama mlijeka, kao npr. bademovim ili kokosovim mlijekom

2. Dodaj gris

Gris koji će se dodati kipućem mlijeku da bi se napravio gris na mlijeku

Kada mlijeko prokuha smanji jačinu plamena te dodaj gris.

Za 1 dl mlijeka potrebna je 1 jušna žlica grisa ali ti stavi onoliko grisa koliko tebi odgovara ovisno o tome kako gris na mlijeko voliš jesti.

Prilikom dodavanja grisa u kipuće mlijeko neprestano miješaj smjesu kako bi onemogućio stvaranje grudica.

3. Makni s vatre

U loncu koji je maknut s vatre skuhan je gris na mlijeku

Nakon dodavanja grisa u mlijeko neprestano miješaj smjesu.

Kada osjetiš da je smjesa dovoljna gusta ugasi vatru i makni posudu sa štednjaka.

Imaj na umu da će se smjesa biti sve gušća što će se više hladiti.

4. Začini po želji

Kuhan gris na mlijeku poslužen s čokoladom u malim zdjelicama

Nakon što završiš kuhanje grisa sada ga začini po želji.

Na samom kraju kuhanja možeš dodati šećer ili ga možeš poslužiti s kakaom, nekom drugom vrstom čokolade ili s voćem.

Najvažnije da bude spravljen i poslužen baš onako kako ga ti voliš.

Uživaj i dobar tek.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.