
Kako skuhati rižu?

Riža je jednostavna neizostavna namirnica u kulinarstvu diljem svijeta, a najpopularnija je u Aziji. U svijetu postoji puno sorta riže – dugog zrna, kratkog i srednjeg zrna, a ukupno je poznato oko 40.000 kultiviranih vrsta riže.
Svaka vrsta se koristi za posebno jelo i ima svoju specifičnu i preferiranu upotrebu. Riža je jeftina i hranjiva i često je dio veganskih, vegetarijanskih i posnih jela. Mi ćemo se ograničiti na nama najdostupniju bijelu rižu i proučiti kako skuhati rižu da svaki put ispadne savršeno kuhana.
1. Priprema riže za kuhanje

Za kuhanje riže bitan je odabir prave posude, dobar je lonac s ručkama srednje veličine.
1.1 Operi rižu prije kuhanja

Rižu operi prije kuhanja.
Najbolje je da staviš rižu u cjedilo i opereš ju tako da ode višak nečistoća i škroba.
Željenu količinu riže najbolje ćeš dozirati šalicom za kavu ili čašom.
Savjet
Jedna šalica riže dovoljna je za jednu osobu.
Savjet
Ako ti je potrebna riža koja se lijepi, potraži onu s većim udjelom škroba. Ova riža odlična je i obično se koristi za sushi.
1.2. U lonac s rižom ulij vodu

Premjesti rižu u lonac u koji ćeš kuhati i ulij vodu.
U istoj šalici s kojom si mjerio rižu, dodaj duplu količinu vode.
Primjerice, ako želiš skuhati 4 šalice riže, dodaj 8 šalica vode.
2. Kuhanje riže

Pusti vodu da prokuha, a kad prokuha, smanji vatru na najmanje, promiješaj i dodaj prstohvat soli.
Poklopi i ostavi rižu 15 min da se kuha na najslabijoj vatri.
3. Pusti rižu da odstoji

Nakon 15 minuta ukloni rižu s vatre i ostavi je da odstoji s poklopljena još 5 min.
Riža je kuhana i spremna za jelo.
Dobar tek!
Savjeti i komentari