Kako pripremiti šparoge?
Svaki put kada dođe njihova sezona intenzivno razmišljaš kako pripremiti šparoge, istražuješ razne recepte, ali na kraju ipak odustaneš jer, budimo realni, postoji šansa da upropastiš namirnicu, ne okusiš ono što bi trebao i baciš novac u vjetar. Vrijeme je da se konačno odvažiš na ovo kulinarsko iskustvo jer stvar je zaista iznimno jednostavna. Za pripremu jela od šparoga ključna su dva faktora – čišćenje i vrijeme termičke obrade. Ako dobro odradiš ove dvije stvari uspjeh je zajamčen, a sve ostalo je stvar ukusa i mašte.
1. Otrgni drvenasti dio šparoge
Prije nego kreneš s termičkom obradom (kuhanje, pirjanje ili pečenje) šparoge prvo moraš očistiti.
Na mjestu gdje stapka prelazi u mekani vrh, kreni prelamati stabljiku. Kada pukne, mekani dio iskoristi, a drvenasti baci. Da, imat ćeš osjećaj da pola biljke odlazi u smeće, ali taj drvenasti dio nije jestiv. Ako ga ostaviš, pripremi se na izvlačenje zadebljalih vlakana iz polusažvakanog zalogaja.
2. Termički obradi šparogu
U ovom koraku iznimno je važno ne pretjerati s vremenom.
Bez obzira pripremaš li šparoge tradicionalno s jajima ili na neki drugi način nemoj ubiti namirnicu. Za kuhanje i pirjanje potrebno je maksimalno 3 do 5 minuta, a za pečenje desetak minuta (na cca 220 stupnjeva).
Vjerujemo da imaš dovoljno informacija kako bi se ohrabrio na ovaj poduhvat i konačno sam pripremio neko ukusno jelo od šparoga, a za dodatan poticaj ne zaboravi kako su prirodan diuretik, afrodizijak te pomažu pri detoksikaciji, ali i rješavanju mamurluka. Dobar tek!
Savjeti i komentari