Kako skuhati krumpir?

Mladi krumpir u metalnom loncu spreman za kuhanje

Krumpir je namirnica bogata ugljikohidratima, vitaminima i mineralima koji su ključni za naše tijelo, u prosjeku, 100 grama krumpira sadrži oko 77 kalorija. Krumpir je također bogat vlaknima i vitaminima koja su važna za probavu i održavanje zdravlja crijeva. Krumpir je jedna od najomiljenijih namirnica koja se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a tehniku kako skuhati krumpir mogu savladati gotovo svi neovisno o svom kuharskom umijeću.

1. Operi krumpir

Žena pere krumpir pod mlazom vode kako bi ga mogla skuhati

Prvo što trebaš učiniti prije nego kreneš kuhati krumpir je oprati ga pod mlazom vode.

Sa krumpira ukloni sve nečistoće i višak zemlje, a ako je potrebno osim vode upotrijebi i čistu četkicu.

Savjet

Ne moraš se brinuti ako ne možeš s krumpira oprati svu nečistoću i tako ćeš ga morati oguliti.

2. Oguli krumpir

Žena gulilicom guli očišćen krumpir kako bi ga mogla skuhati

Nakon što si krumpir očistio skini mu koru.

Najlakši način za skidanje kore sa sirovog krumpira je pomoću gulilice za povrće, no ako je nemaš pri ruci upotrijebi nož.

3. Nareži krumpir

Žena nožem reže krumpir na manje komade prije kuhanja

Nakon što si s krumpira uklonio svu koru nareži ga kako bi se brže skuhao.

Prvo promisli kako ćeš ga poslužiti i što s njime planiraš učiniti te ga zatim nareži.

Savjet

Krumpir možeš kuhati i cijeli ali ako želiš da se prije skuha nareži ga na sitne komadiće.

4. Stavi krumpir kuhati

Narezan i očišćen krumpir kuha se u vodi u loncu

Narezani krumpir stavi u lonac, dodaj vode i stavi kuhati.

Odaberi dovoljno velik lonac kako bi krumpir za cijelo vrijeme kuhanja mogao biti pod vodom.

Prije nego voda zakipi dodaj soli za intenzivniji okus, a nakon što voda zakipi smanji jačinu plamena i kuhaj dalje.

Krumpir kuhaj otprilike 15 – 25 minuta, a sve ovisi o veličini na koju si sam krumpir narezao.

Savjet

Tijekom cijelog procesa kuhanja krumpira bi trebao biti pod vodom, pa nadodaj vode ako je ona tijekom kuhanja isparila iz lonca.

5. Ocijedi krumpir

Kuhinjska rukavica koja je poslužiti kao pomoć kod prebacivanja kuhanog krumpira u cijedilo

Kada je krumpir kuhan ugasi vatru i ocijedi ga služeći se cjediljkom.

Cjediljku postavi u sudoper, pusti hladnu vodu i u cjediljku izli vodu i krumpir iz lonca.

Pritom koristi krpu ili kuhinjske rukavice, budući da je lonac jako vruć.

Savjet

Krumpir je kuhan kada vilicom možeš lagano probosti krumpir.

6. Posluži po želji

Pire krumpir poslužen u maloj posudici nakon što je krumpir skuhan

Nakon što se krumpir malo ohladi s njim napravi ono što si naumio i uživaj u svom obroku.

Od njega možeš napraviti krumpir salatu tako da mu dodaš luk ili špinat, a možeš napraviti i pire krumpir.

 

 

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh