Kako napraviti pire krumpir?

pire krumpir u zdjeli

Pire krumpir je jedan od najčešćih priloga u europskoj prehrani, pogotovo uz meso i razne umake. I to s veoma dobrim razlogom.

Mi ćemo ti pomoći da u samo 20 minuta napraviš najbolji pire krumpir koji si jeo u životu, a ti samo pripremi sve što ti treba za ovaj recept na svoj kuhinjski stol.

1. Oguli krumpir

guljenje krumpira gulilicom

Uzmi količinu krumpira koja ti je potrebna. Ja u ovom slučaju koristim 5 manjih krumpira za dvije osobe.

Oguli sav krumpir koristeći se gulilicom ili nožem.

2. Izreži krumpir

rezanje krumpira nožem na dasci za rezanje

Izreži krumpir na kockice koje su slične veličine. Ako budu prerazličitih veličina, onda se neće ravnomjerno skuhati i imat ćeš grudast pire krumpir.

Nije bitno da su identični, ali što sličnije to bolje.

3. Skuhaj krumpir

kuhanje krumpira u vodi

Krumpir je nakon rezanja dobro oprati kako bi se s njega oprala sva prljavština, ali i škrob zbog kojeg bi se mogao lijepiti.

Sada stavi krumpir u lonac i prelij ga vodom da bude 2-3 centimetara od krumpira. Stavi na najjaču vatru.

Savjet

Možeš ubrzati kuhanje tako da staviš vruću vodu iz slavine ili kuhala za vodu.

4. Ocijedi krumpir

cijeđenje krumpira

Sada ocijedi krumpir koristeći se nekom vrstom cjedila. Ako nemaš cjedilo, možeš staviti poklopac na lonac i staviti mali procjep kroz koji može proći voda.

Savjet

Ako želiš savršen pire krumpir, ostavi ga na par minuta prije gnječenja kako bi ispario sav višak vode.

5. Dodaj maslac, sol i papar

dodavanje maslaca u krumpir

Sada dodaj maslac, sol i papar po želji. Ja ću na ovu količinu staviti otprilike 75 grama maslaca jer volim okus maslaca u pire krumpiru.

Nastavi gnječiti pire krumpir s prešom ili gnječilicom i miješati sve zajedno.

Savjet

Ako nemaš prešu, možeš koristiti i vilicu.

6. Dodavaj mlijeko po želji

dodavanje mlijeka u pire krumpir

Dok gnječiš i miješaš pire krumpir, polako dodavaj obično mlijeko dok ne dođeš do željenje kremaste konzistencije.

7. Ukrasi pire krumpir

pire krumpir s maslacem i vlascem u tanjuru

I zadnji korak je da ukrasiš pire krumpir na tanjuru. Vlasac i razni umaci na temelju gljiva idu odlično uz ovaj kremasti prilog.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.