Kako napraviti pire krumpir?
Pire krumpir je jedan od najčešćih priloga u europskoj prehrani, pogotovo uz meso i razne umake. I to s veoma dobrim razlogom.
Mi ćemo ti pomoći da u samo 20 minuta napraviš najbolji pire krumpir koji si jeo u životu, a ti samo pripremi sve što ti treba za ovaj recept na svoj kuhinjski stol.
1. Oguli krumpir
Uzmi količinu krumpira koja ti je potrebna. Ja u ovom slučaju koristim 5 manjih krumpira za dvije osobe.
Oguli sav krumpir koristeći se gulilicom ili nožem.
2. Izreži krumpir
Izreži krumpir na kockice koje su slične veličine. Ako budu prerazličitih veličina, onda se neće ravnomjerno skuhati i imat ćeš grudast pire krumpir.
Nije bitno da su identični, ali što sličnije to bolje.
3. Skuhaj krumpir
Krumpir je nakon rezanja dobro oprati kako bi se s njega oprala sva prljavština, ali i škrob zbog kojeg bi se mogao lijepiti.
Sada stavi krumpir u lonac i prelij ga vodom da bude 2-3 centimetara od krumpira. Stavi na najjaču vatru.
4. Ocijedi krumpir
Sada ocijedi krumpir koristeći se nekom vrstom cjedila. Ako nemaš cjedilo, možeš staviti poklopac na lonac i staviti mali procjep kroz koji može proći voda.
5. Dodaj maslac, sol i papar
Sada dodaj maslac, sol i papar po želji. Ja ću na ovu količinu staviti otprilike 75 grama maslaca jer volim okus maslaca u pire krumpiru.
Nastavi gnječiti pire krumpir s prešom ili gnječilicom i miješati sve zajedno.
6. Dodavaj mlijeko po želji
Dok gnječiš i miješaš pire krumpir, polako dodavaj obično mlijeko dok ne dođeš do željenje kremaste konzistencije.
7. Ukrasi pire krumpir
I zadnji korak je da ukrasiš pire krumpir na tanjuru. Vlasac i razni umaci na temelju gljiva idu odlično uz ovaj kremasti prilog.
Savjeti i komentari