Kako skuhati jaja?

jaje u čašici

U ovom članku ćemo te naučiti kako napraviti tvrdo kuhana i meko kuhana jaja. Postupak je izrazito lagan, a kuhana jaja mogu biti odličan obrok sam po sebi ili prilog.

Puna su bjelančevina, zdravih masti i esencijalnih aminokiselina tako da preporučamo da jaja jedeš što više.

No, ajmo saznati kako ih kuhati.

1. Stavi jaja u hladnu vodu

jaja u vodi

Stavi svoja jaja u lonac ili kakvu posudu i polij ih hladnom vodom. Voda bi trebala biti 2-3 centimentra iznad jaja.

Ako ih stavljaš u lonac, možeš ih pokriti sa poklopcem.

2. Prokuhaj jaja

jaja u vodi koja ključa

Sada, prokuhaj jaja na najvećoj vatri (ili najvećoj temperaturi, ako koristiš indukcijsko ili električno kolo).

Znat ćeš da ih trebaš skinuti kada voda u potpunosti ključa. Oviseći o tome koliko dugo ti voda ključa, dobit ćeš razliku u konzistenciji žumanjka.

Vrijeme kuhanja Žumanjak Bjelanjak
2-4 minute Mekan, tekući Mekan, tekući
6-8 minuta Mekan, ali čvršći Čvrst
10-15 minuta Skroz čvrst U potpunosti skuhan

3. Ostavi ih da odstoje

Makni s vatre i ostavi ih u vrućoj vodi desetak minuta. Manje vremena za manja jaja i više vremena za veća jaja.

Savjet

Ako želiš znati jesu li jaja tvrdo kuhana ili sirova, zavrti ih na stolu. Ako se vrte ravnomjerno, onda su tvrdo kuhana, a ako se puno ljuljaju onda su sirova.

4. Polij hladnom vodom

polijevanje kuhanih jaja hladnom vodom

Izlij svu vruću vodu i odmah polij jaja hladnom vodom iz špine dok se u potpunosti ne ohlade. Brzo hlađenje smanjuje mogućnost da će se stvoriti zeleni prsten oko žumanjaka.

I to je to.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh