
Kako skuhati jaja?

U ovom članku ćemo te naučiti kako napraviti tvrdo kuhana i meko kuhana jaja. Postupak je izrazito lagan, a kuhana jaja mogu biti odličan obrok sam po sebi ili prilog.
Puna su bjelančevina, zdravih masti i esencijalnih aminokiselina tako da preporučamo da jaja jedeš što više.
No, ajmo saznati kako ih kuhati.
1. Stavi jaja u hladnu vodu

Stavi svoja jaja u lonac ili kakvu posudu i polij ih hladnom vodom. Voda bi trebala biti 2-3 centimentra iznad jaja.
Ako ih stavljaš u lonac, možeš ih pokriti sa poklopcem.
2. Prokuhaj jaja

Sada, prokuhaj jaja na najvećoj vatri (ili najvećoj temperaturi, ako koristiš indukcijsko ili električno kolo).
Znat ćeš da ih trebaš skinuti kada voda u potpunosti ključa. Oviseći o tome koliko dugo ti voda ključa, dobit ćeš razliku u konzistenciji žumanjka.
Vrijeme kuhanja | Žumanjak | Bjelanjak |
---|---|---|
2-4 minute | Mekan, tekući | Mekan, tekući |
6-8 minuta | Mekan, ali čvršći | Čvrst |
10-15 minuta | Skroz čvrst | U potpunosti skuhan |
3. Ostavi ih da odstoje

Makni s vatre i ostavi ih u vrućoj vodi desetak minuta. Manje vremena za manja jaja i više vremena za veća jaja.
Savjet
Ako želiš znati jesu li jaja tvrdo kuhana ili sirova, zavrti ih na stolu. Ako se vrte ravnomjerno, onda su tvrdo kuhana, a ako se puno ljuljaju onda su sirova.
4. Polij hladnom vodom

Izlij svu vruću vodu i odmah polij jaja hladnom vodom iz špine dok se u potpunosti ne ohlade. Brzo hlađenje smanjuje mogućnost da će se stvoriti zeleni prsten oko žumanjaka.
I to je to.
Savjeti i komentari