Kako se kuha kvinoja?

Kvinoja se skuhala i spremna je za konzumacijuocijenjeno 4 (4)

Kvinoja je poljoprivredna kultura koja se uzgaja zbog jestivog sjemenja. Kvinoja ne pripada u familiju trava stoga nije žitarica ali bi se prema njoj trebalo odnositi kao da ona to jest, budući da je priprema gotovo identična kao riža. Kvinoja se sve češće spominje u zdravim jelovnicima zato što sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Također sve se više spominje i kao supstitucija za meso upravo zbog svojih hranjivih vrijednosti, a osim toga kvionoja ne sadrži gluten zbog čega je privlačna i osoba oboljelima od celijakije.

1. Isperi kvinoju

Kvionija se ispire pod mlazom vode u cjedilu te se tako priprema za kuhanje

Prije nego kreneš kuhati kvinoju dobro je isperi (barem 30 sekundi) kako bi uklonio njen gorki okus.

Koristi se cjedilom kako bi si olakšao posao, a nakon toga dobro ocijedi kvinoju.

2. Stavi kuhati kvinoju

Kvinoja će se ubaciti u lonac u kojem je hladna voda i tek onda će se staviti kuhati

Opranu kvinoju stavi u lonac s hladnom vodom i zatim lonac stavi na vatru.

Pronađi si mjeru, to može biti čaša, šalica ili nešto treće, a omjer vode u loncu mora biti dvostruko veći do kvinoje.

To znači ako ćeš kuhati količinu od 2 šalice kvinoje za kuhanje će ti trebati 4 šalice vode.

3. Poklopi lonac

Žena je u lonac u kojem je hladna voda ubacila opranu kvinoju koju će skuhati

Nakon što lonac staviš na vatru promiješaj sadržaja lonca te poklopcem poklopi lonac kako bi kvinoja brže bila gotova.

4. Kuhaj na najjačoj vatri

Kvinoja se kuha na štednjaku na kojem je vatra pojačana do maksimuma

Da bi ubrzao kuhanje kvinoje plamenik pojačaj na najjače.

5, Nakon ključanja kuhaj još 15 minuta

Voda u kojoj se kuha kvinoja je proključala i sada se kvinoja treba kuhati još 15 minuta

Nakon što voda u loncu proključa makni poklopac s lonca, smanji vatru i kuhaj još 15 minuta.

U ovom koraku kvinoja mora upiti svu vodu, a pritom cijelo vrijeme možeš smanjivati vatru na kojoj se kvinoja kuha.

6. Ugasi vatru

Plamenik na štednjaku je ugašen nakon što se kvinoja skuhala

Nakon isteka 15 minuta ili nakon što je kvinoja upila svu vodu ugasi vatru.

Lonac makni na stranu, poklopi ga poklopcem i pusti da odstoji 5 minuta.

7. Ohladi quinoju

Skuhana kvinoja se prebacila na tanjur na kojem se hladi prije konzumacije

Kako bi kvinoja bila ukusnija, nakon što se skuhala i odmorila, moraš ju ohladiti.

Pritom se koristi vilicom, a sve što trebaš učiniti je promiješati kvinoju kako bi joj dao zraka i usput ju ohladio.

Ovo je tajni korak koji će kvinoju učiniti savršenom.

8. Dobar tek

Kuhana kvinoja spremljena sa brokulom i lukom, poslužena u ovalnom tanjuru

Nakon što si kvinoju ohladio sada ju možeš pojesti.

Složi recept koji ti najviše odgovara, a ovako kuhana kvinoja može stajati 4 – 5 dana u hladnjaku.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh