Kako očistiti kuhalo za vodu alkoholnim octom?

Kuhalo za vodu puno kamenca i alkoholni ocatocijenjeno 5 (1)

Kuhalo za vodu vjerojatno je jedan od kućanskih aparata koje koristiš svakodnevno. I ovaj aparat nije ograničen samo na kućnu upotrebu, već se često nalazi i u uredima gdje se koristi i desetak puta dnevno. Stoga nije za čuditi što se u kuhalu za vodu često nakupi kamenac. Srećom, čišćenje kuhala za vodu od kamenca vrlo je jednostavno. Evo kako očistiti kamenac iz kuhala za vodu octom.

Kako očistiti kuhalo za vodu

1. Ulij pola litre alkoholnog octa u kuhalo za vodu

Ulij pola litre alkoholnog octa u kuhalo za vodu. Nije bitno ako nije točno pola litre jer nije bitna količina octa, već svojstva octa kada se on zagrije. Ipak, pokušaj koristiti više od 2 decilitra kako ti octa ne bi bilo premalo i da ne uspiješ dovoljno dobro očistiti kuhalo za vodu.

2. Zagrij ocat do vrenja

Zagrijavanje octa u kuhalu za vodu

Stavi kuhalo na postolje i upali ga. Pusti kuhalo da zagrije ocat do vrenja.

Savjet

Alkoholni ocat puno je rjeđi od vode zbog čega se i puno lakše i brže zagrijava te stiže do točke vrenja puno prije od vode.

Savjet

Prilikom zagrijavanja alkoholni ocat ispušta neugodan miris zbog čega je preporučljivo ovo raditi ispod upaljene nape ili pokraj otvorenog prozora. Osjetljiviji čak mogu koristiti i masku.

3. Promiješaj vrući ocat u kuhalu i izlij ga

Miješanjevrućeg octa u kuhalu za vodu kako bi se otopio kamenac na stijenkama

Pokušaj ne otvarati kuhalo zbog neugodnog mirisa para alkoholnog octa, već kuhalo za vodu primi u ruku i vrući ocat koji se nalazi unutra pokušaj promiješati po cijeloj unutrašnjosti kuhala. Dok je ocat još vruć, izlij ga jer je otvor kroz koji izlazi voda mjesto gdje se skuplja jako puno kamenca kojeg je potrebno očistiti.

Savjet

Alkoholnom octu potrebno je dvije do tri sekunde da otopi kamenac tako da pokušaj na svakoj strani kuhala držati vrući ocat barem toliko dugo.

4. Prokuhaj vodu u kuhalu

Zagrijavanje maksimalne količine vode u kuhalu za vodu

Dva do tri puta nakon kuhanja octa, ulij čistu vodu do makimalno dozvoljene razine u kuhalo, zavrij vodu te je izlij. Na ovaj način očistit ćeš kuhalo od octa i kuhalo je sada čisto i spremno za korištenje.

Kuhalo za vodu puno kamenca i kuhalo za vodu očišćeno octom

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.