Kako se razbuditi?

Žena koja se rasteže ujutro kako bi se razbudila

Svako jutro ista stvar. Samo čekaš da napraviš tursku kavu i da se umiješ kako bi došao k sebi nakon  spavanja. No, osim standardnih i dobro poznatih razbuđivača – kave i hladne vode, postoji još jako puno načina kako se brzo razbuditi ujutro. A neki od ovih savjeta mogu ti pomoći i kada te udari popodnevna fjaka i moraš se razbuditi na poslu nakon ručka.

Kako se razbuditi

 1. Nemoj odgađati alarm

Odgađanjem alarma ne postižeš ništa dobro; samo odgađaš neodgodivo jer ćeš se kad-tad morati probuditi. Stoga, koliko god bilo teško, najbolje je probuditi se odmah s prvom zvonjavom alarma.

 1. Ostavi mobitel na miru

Od provjeravanja mailova ili društvenih mreža ujutro nemaš nikakve koristi. Poslovne mailove možeš provjeriti na poslu, a društvene mreže u pauzi. Bolje je da jutro posvetiš stvarima koje mogu imati pozitivan utjecaj na tvoj cijeli dan poput laganog istezanja ili cjelovitog doručka.

 1. Pusti sunce u kuću

Vjerojatno i sam znaš da se na tmurne i kišne dane jako teško probuditi. To nije za čuditi jer ljudima je potrebno sunce kako bi resetirali svoj unutarnji sat što sivi dani teško uspijevaju učiniti jer ima premalo sunčeve svjetlosti. No, unatoč tomu, raširiti zastore i pustiti bilo koju količinu sunca u kuću ujutro odlično je za razbuđivanje.

Žena razmiće zastore kako bi pustila sunce u kuću
 1. Pospremi krevet

Ljudi su bića navike. Pospremanje kreveta i stvaranje rutine od toga može ti pomoći da se razbudiš jer će ti dati osjećaj postignuća, ali i jer ćeš i simbolično završiti proces spavanja s pospremanjem kreveta. Također, zamisli koliko je lijepo navečer leći u pospremljen krevet, a ne u nakupinu deka, jastuka i pokrivača koju napraviš spavanjem.

 1. Glazba!

Glazba može u trenutku promijeniti raspoloženje čovjeka. Zato upali radio ili playlistu na YouTubeu Ili Spotifyu i u brzo ćeš se razbuditi i osjećati bolje.

 1. Rasprši miris citrusa

Ako nemaš difuzor, sam miris esencijalnog ulja nekog od citrusa može učiniti isto. A zajedno s citrusima neki od mirisa koji ujutro mogu pomoći u brzom razbuđivanju su:

 • Limun
 • Naranča
 • Grejp
 • Pačuli
 • Menta
 • Bergamot
 • Klinčić
 1. Povuci se za kosu

Možda ne zvuči najpametnije, no povlačenje za kosu stimulira protok krvi u tjeme. Naravno, ne trebaš se vući prejako, već tek malo kako bi si pomogao u razbuđivanju. Već i malo povlačenje ujutro može imati velik učinak.

 1. Istegni se

Jutarnje istezanje razlikuje se od istezanja za trčanje ili istezanja koje se radi nakon trening radi izbjegavanja upala mišića. Jutarnje rastezanje ima a za cilj potjerati krv u mišiće i učiniti da se osjećaš bolje. Budući da se radi ujutro ono je lagano i minimalno, a već i lagano istezanje učinit će čuda za razbuđivanje. Osim toga, istezanje je super jer:

 • Povećava fleksibilnost
 • Povećava izdržljivost
 • Smanjuje mogućnost za povredu
Žena se rasteže ujutro u krevetu
 1. Presvuci pidžamu

Pokušaj što prije obući odjeću koju planiraš nositi taj dan jer što si dulje u pidžami to se više povećavaju šanse i da ćeš cijeli dan provesti u pidžami. Također, presvlačenje nakon spavanja kao i spremanje kreveta može poslužiti kao simbolični završetak spavanja i početak dana.

 1. Umij se hladnom vodom

Umivanje hladnom vodom neizostavan je dio svakog buđenja.

 1. Popij vodu prije kave

Upravo si proveo 8 sati spavajući tako da se potrebno rehidrirati. Kofein je tvar koja izvlači vodu iz tijela tako da će još više odmoći u procesu rehidracije nakon spavanja. Zato je uvijek pametno prvo popiti vodu, a onda kavu ili čaj.

 1. Pojedi doručak bogat proteinima

Proteini se raspadaju u aminokiseline, a aminokiseline su sastavni dio svake naše stanice. Ako si u procesu izgradnje mišića i dobivanja mišićne mase dobra je ideja i pružiti mišićima i dovoljno proteina tijekom spavanja. No, ujutro je preporučivo jesti proteine kako bi se brzo razbudio i započeo dan s kvalitetnim doručkom.

Doručak koji sadrži žitarice, voće i mliječne proizvode bogat proteinima
 1. Pripremi kavu unaprijed

Teško je raditi kavu pospan, poluzatvorenih očiju. Zato pripremi sve sastojke za kavu večer prije kako bi imao što manje posla ujutro. Još bolje – nabavi aparat za kavu koji možeš namjestiti kada želiš da ti napravi kavu.

 1. Pripremi doručak unaprijed

Ujutro se teško nagovoriti išta raditi pa tako i doručak. Ako si večer prije pripremiš doručak ujutro samo možeš uživati, a ne trošiti vrijeme na pripremu hrane.

 1. Odaberi alarm koji će te natjerati na buđenje

Sumnjam da će te zvukovi slapova ili lagane kiše kako udara po prozoru razbuditi. Zato je dobro odabrati alarm koji će te natjerati da ustaneš. Opet, ne valja da zvuk bude toliko neugodan da poželiš mobitel baciti preko cijele sobe.

 1. Pobrini se da je alarm uvijek namješten u isto vrijeme i da je daleko od tebe

Namjestivši alarm svaki dan u isto vrijeme pridonosi tome da se s vremenom i sam počneš buditi u određeno vrijeme i bez alarma što doprinosi rutini buđenja, a, naposlijetku i razbuđivanju. Ako ipak još nisi u toj fazi, alarm stavi što dalje od sebe kako bi se morao ustati da ga isključiš.

 1. Odaberi alarm sa zadatkom

Ako želiš još korak dalje, odaberi alarm koji možeš isključiti nakon što riješiš određeni zadatak. To može biti jednostavan matematički zadatak ili slikanje fotografije kako bi se alarm ugasio. AppStore i Playstore imaju pregršt sličnih aplikacija.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.