Kako otjerati komarce?

Otjerani komarac prekrižen crvenim znakom

Komarci nam svima preko ljetnih mjeseci zadaju veliku glavobolju. Ovi dosadni insekti koji nam nekada ne daju spavati hrane se našom krvlju i izazivaju ubode koji nas svrbe i izazivaju crvenilo.

Komarci također mogu biti i prijenosnici raznih bolesti stoga bi trebalo u svaku ruku izbjegavati njihove ubode, a da bi ih istjerao iz svog doma prati naše upute.

1. Ugradi komarnike

Komarnici postavljeni na prozor kako bi se riješilo komaraca

Mrežice koje se mogu ugraditi na prozor dobila su naziv upravo prema ovim letećim nemanima upravo zato što su one jedan od najboljih načina za sprječavanje komaraca od ulaska u tvoj dom.

Na sve prozore i vrata postavi komarnike i tako zauvijek stani na kraj komarcima.

Komarnike možeš ugraditi pomoću majstora koji će na tvoj PVC ugraditi mrežicu koji možeš otvarati i zatvarati prema potrebi, ali postoje i neke verzije mrežice koju možeš postaviti i sam.

2. Ukloni stajaću vodu

Jesensko lišće pliva u stajaćoj vodi koju će se ukloniti kako se ne bi razmnožavali komarci

Ukloni svu stajaću vodu koja se nalazi u tvom domu ili okućnici. Komarci su životinje koje se razmnožavaju u močvarnom području, odnosno neposredno uz vodu stajaćicu.

Sva voda koja dugo stoji mogla bi im postati idealno mjesto za gnijezdo i odatle bi se mogli nekontrolirano ramnožavati.

Vlasnici dvorišta i vrtova koji imaju ribnjak ili jezerce moraju biti posebno oprezni.

Također, ako živiš blizu parka koji ima jezero znaj da ćeš biti izloženiji navali komaraca preko ljetnih mjeseci zbog čega komarnici mogu biti idealno rješenje za tebe.

3. Koristi uređaje protiv komaraca

Uređaj koji tjera komarce

U borbi protiv komaraca koristi se uređajima i napravama koje služe za njihovo tjeranje.

Ako se želiš riješiti komaraca na terasi, tj. na nekom manje ili više otvorenom prostoru koristi se spiralama koje vidiš na slici. Ovu spirale nakon kupnje zapali i postavi tamo gdje boraviš, a njen miris će tjerati komarce.

Ako se komaraca želiš riješiti u zatvorenom prostoru onda nabavi uređaj koji koristi tablete ili tekućinu, a koji će nakon što se uključi u struju putem zagrijavanja proizvoditi miris koji tjera komarce.

4. Često stvaraj propuh

Otovren prozor stare kuće putem kojeg će komarci napustiti dom zbog propuha

Često stvaraj propuh u svom domu kako bi otežao boravak komarcima u njemu.

Naime komarci su jako loši letači i jako teško se mogu boriti protiv vjetra i malo jačeg strujanja zraka te će se teško vratiti u stan kada jednom iz njega izađu.

5. Koristi se biljkama i eteričnim uljima

Žena se koristi biljkama i eteričnim uljima kako bi otjerala komarce

Opće je poznato kako biljke poput lavande, nevena, ružmarina i mente tjeraju komarce.

Zasadi neku od ovih biljaka u svoj vrt ili u teglu u kući te ih povremeno potresi kako bi one ispustile svoj miris koji ne odgovara komarcima.

Osim biljkama možeš se koristiti i eteričnim uljima. Eterična ulja od istih biljaka uliju u vodu te ga zagrijavaj na svijeći, a miris će tjerati komarce.

Također od eteričnog ulja možeš napravi sprej koji ćeš par puta dnevno pošpricati po stanu i tako učiniti svoj dom neprivlačnim za komarce i ostale insekte.

6. Promijeni navike spavanja

Muške i ženske noge u krevetu u čarapama kako bi izbjegle ubode komaraca

Kako bi spriječio ubode komaraca te kako bi ih otjerao od sebe po noći promijeni navike prilikom odlaska u krevet.

Komarce privlači ljudski znoj stoga se prije odlaska u krevet otuširaj. Osim znoja komarci najviše vole osjetiti alkohol te više napadaju ljude koji su pod utjecajem alkohola, stoga smanji unos alkohola.

Prilikom odlaska u krevet pokri što više dijelova tijela kako bi onemogućio ubode te tako obeshrabrio komarce od zujanja oko tebe.

 

7. Koristi tablete i ulja protiv komaraca

Uređaj za tjeranje komaraca koji radi na tablete i eterično ulje

Prije nego legneš u krevet ne zaboravi uključiti sredstvo protiv komaraca u struju.

Ovi uređaju funkcioniraju na tablete ili ulje čiji miris se ispušta tijekom noći i tjera komarce.

Ovaj uređaj super je rješenje za zatvorene prostore tijekom noći, a za otvorene prostore je izuzetno loše rješenje.

8. Okoliš drži urednim

Ispred prozora uredan okoliš oko kuće koji će spriječiti zadržavanje komaraca

Komarci vole tamnija i hladnije mjesta za skrivanje. Idealno mjesto za njihovo skrivanje su zarasla grmlja i visoko raslinje gdje se osjećaju sigurno, a pogotovo ako su takva mjesta u zavjetrini i skrivena od ljudi.

Na takvim mjestima će te saljetati i ulaziti u kuću i na terasu. Drži svoj vrt i okućnicu urednom kako se komarci u tvom vrtu ne bi osjećali ugodno.

9. Koristi sredstvo protiv komaraca za kožu

Na tržištu ima jako puno sredstava protiv komaraca koje možeš nanijeti na kožu kako bi se zaštitio od uboda komaraca.

Pronađi sredstvo koje ti odgovara i ne zaboravi ga obavezno nanijeti kada ideš u prirodu, a koristiti ga možeš i prije spavanja.

Problem ovih sredstava je što je većina prilično masna budući da je napravljena na bazi eteričnih ulja, no pozitivna stana je što imaju ugodan, najčešće citrusni miris.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh