Kako otjerati štakore?

Štakor odlazi iz kuće nakon što je otjeranocijenjeno 4.75 (4)

Štakori su glodavci iz skupine mišolikih glodavaca koji jedu sve što im dođe pod ruku i zato ih se tako teško riješiti. Ponekad ih možemo vidjeti kao nepoželjne posjetioce u našem dvorištu ili kući.

Osim neprivlačnog izgleda, štakori mogu biti prenosnici raznih bolesti stoga ih trebaš što brže udaljiti od svojih najmilijih. Ove životinje mogu biti prave štetočine zato što mogu pojesti izolaciju, električne žice, a mogu čak napraviti i rupu u zidu.

1. Istraži od kuda dolaze

Štakor prolazi kroz cijev i tako ulazi u kuću

Prije nego kreneš u borbu sa štakorima istraži od kuda dolaze. Najbolje bi bilo da istražiš cijelu kuću i otkriješ njihove navike ponašanja, odnosno gdje ulaze u kuću, gdje im je sklonište i gdje se hrane.

Obrati posebnu pozornost na odvode, cijev od ventilacije i cijevi od ostalih kućanskih uređaja te prostor iza frižidera i ostalih kuhinjskih elemenata.

Nadamo se da nećeš otkriti nikakva oštećenja međutim štakori si vrlo često naprave put stoga se pripremi na najgore.

Nakon što obaviš inspekciju znati ćeš što moraš napraviti kako bi se riješio štakora.

Savjet

Ako ne možeš detektirati gdje štakori ulaze u kuću i gdje se skrivaju kontaktiraj stručnjake.

2. Zatvori sve ulaze

Zatvoren prazan prostor uz cijevi gdje su se štakori uvlačili u kuću

Štakori ne trebaju veliku rupu putem koje bi ušli u stan ili kuću stoga se pobrinit da zatvoriš baš sve vidljive ulazne točke.

Štakori su svežderi i sposobni su i od male rupe napraviti veću ukoliko osjete miris hrane na drugoj strani.

Za dugoročne rezultate rupe koje si pronašao ispuni cementom ili nekim izdržljivim materijalom, a sva oštećenja na koja si naišao prilikom inspekcije kuće popravi i vodi brigu da par puta godišnje provjeriš u kakvom je stanju mjesto gdje su nekada ulazili štakori.

3. Počisti

Izmet od štakora koji će se počistiti kako se štakori ne bi vraćali

Štakori vole skrivene kutke gdje se mogu mirno boraviti, a najbolji način na koji ćeš ih se riješiti je da takva mjesta ukloniš, odnosno da takva mjesta u potpunosti očistiš (radi hrane) te im onemogućiš pristup.

Važno je da skrovita mjesta do kojih ne možeš lako doći dobro očistiš, mjesta poput iza i ispod frižidera, iza kuhinjski elemenata, iza štednjaka i svugdje drugdje gdje misliš da bi se štakori mogli zadržavati i hraniti.

Također obrati pažnju na životinjsku hranu ukoliko imaš kućnog ljubimca i ne dopusti da hrana predugo stoji u njegovoj zdjelici. Otpad drži zatvorenim i češće prazni smeće kako ne bi omogućio štakorima izvor hrane, a kuhinju drži čistom.

4. Razmisli o klopkama

Klopka za štakore koja će pomoći u tjeranju štakora

Najbolji način eliminiranja štakora su klopke.

Klopke mogu sadržavati otrove i biti smrtonosne za štakore, a postoje i one koje samo hvataju štakore bez da im naude.

Ako planiraš sam postaviti zamke za štakore postavi ih puno i postavi ih na mjesta gdje primjećuješ da se štakori učestalo kreću.

Pri izradi zamki koristi se bananama, jabukama, raznim sjemenkama ili maslacem od kikirikija kako bi namamio štakore u stupicu.

Ako ovakve zamke koje ne koriste otrove ne pomognu obrati se profesionalcima.

Savjet

Ne koristi samostalno otrove koje ne poznaješ i izbjegavaj ih koristiti ako u kući imaš domaće životinje.

5. Učini im okoliš nepoželjnim

Mačak pomaže pri tjeranju štakora i miševa

Kako bi se prirodnim putem riješio glodavaca u svojem domu probaj učiniti neku od sljedećih stvari:

  • Nabavi mačku ili psa – njihov miris odvratiti će glodavce od tvoje kuće ili dvorišta ali će također i pomoć oko njihove eliminacije
  • Posluži se prirodnim sredstvima koja štakori ne podnose – Prvenstveno ne vole paprenu metvicu, kajmanski papar i klinčić koje možeš postaviti na mjesta na kojima se štakori zadržavaju ili možeš ove biljke pomiješati s vodom i napraviti sprej kojeg ćeš obilno poprskati na mjestu ulaska štakora u kuću. To će štakorima nadražiti dišne puteve i obeshrabriti ih oda ponovno ulaze u tvoj dom.
  • Koristi se zvučnim repelentima koji emitiraju ultrazvučne valove koji tjeraju glodavce
  • Biljka koju štakori posebno ne vole je crna bazga – Kada nađete gdje se štakori zadržavaju to rupu napunite listovima ove bilje i tako bi se trebali riješiti štakore

7. Unajmi profesionalce

Deratizacija koja je otjerala štakore nosi štakora van iz kuće

U pravilu štakora se možeš riješiti i sam, pogotovo ako znaš kako ulaze u tvoj dom.

Prati ove naše smjernice i nakon 10 dana trebao bi riješiti problem.

Međutim, ako ne možeš otkriti gdje štakori ulaze u kuću ili se predugo boriš sa njihovom prisutnošću u preporučujemo da u pomoć pozoveš profesionalce.

Također, ako čuješ da se štakori nalaze i zadržavaju u zidovima to bi mogao biti veći problem zbog kojeg bi se trebao obratiti deratizatorima koji će bez ikakve štete otjerati štakore zauvijek.

Oni će ti pomoći savjetima kako da zauvijek otjeraš štakore od vraćanja na tvoj posjet tako da će otkriti korijen problema, odnosno razlog zašto su štakori došli u tvoj dom.

Ono što moraš znati prilikom borbe protiv štakora je to da se štakori jako brzo prilagođavaju novonastaloj situaciji i postaju otporni na svakakve smicalice, pa čak i otrove.

Savjetujemo korištenje raznih tehnika, odnosno svih koraka koje smo naveli u ovome članku. Također ako ne uspiješ sam riješiti problem pozovi profesionalce u pomoć.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari
  • osoba odlučuje hoće li ili neće

    Kako da ih otjeram iz zidova

    Miki | 28.12.2023.

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh