Kako posaditi avokado?

Sadnja proklijale koštice avokada u teglu sa zemljomocijenjeno 5 (2)

Uzgajanje avokada je prilično lagan i nezahtjevan proces budući da je biljka avokada veoma zahvalna za uzgoj. Optimalno vrijeme za sadnju avokada je između ožujka i lipnja jer na temperaturi manjoj od 18 stupnjeva avokado neće proklijati. Avokado je tropska biljka stoga voli vlagu i sunce zbog čega je uzgoj na Mediteranu sve popularniji u posljednje vrijeme.

Ako si spreman i želiš posaditi svoj avokado, nauči kako posaditi avokado slijedeći iduće korake.

1. Avokado prereži na pola

Avokado prerezan na pola s košticom na desnoj polovici

Avokado prereži na pola.

1.1. Gurni nož dok ne udari u košticu

Avokado s nožem gurnutim do koštice

S bilo koje strane gurni nož u avokado veoma lagano dok nožem ne udariš košticu.

Moraš biti oprezan da nožem ne oštetiš košticu u sredini budući da je koštica iznimno bitna za sadnju avokada.

1.2. Nož okreći dok ne dođeš u početnu poziciju

Avokado s nožem na donjoj stranic zabijenim do koštice

Nož potom okreći oko koštice.

Nož okreći toliko dugo dok ne dođeš do početne pozicije ili dok nisi obišao cijeli avokado, odnosno prerezao si cijelo voće.

1.3. Okreni svaku polovicu avokada u suprotnu stranu

Avokado prihvaćen s dvije ruke i svaka polovica okrenuta u suprotnu stranu

Primi svaku polovicu avokada u jednu ruku i svaku polovicu avokada okreni u suprotnu stranu.

Nakon što to napraviš, avokado bi se jednostavno trebao odvojiti na dva dijela.

2. Izvadi košticu

Koštica avokada izvađena iz voća

Nježno izvadi košticu pazivši pritom da je ne oštetiš.

3. Odredi gornji i donji dio koštice

Odredi gornji i donji dio koštice.

To možeš učiniti tako da košticu uvijek držiš u istom položaju jer je gornji dio koštice prirodno usmjeren prema gornjem dijelu voća, a donji dio prema donjem dijelu voća.

Drugi način određivanja gornjeg i donjeg dijela koštice avokada je da taj da ustanoviš koji dio je šiljastiji, a koji obliji.

Po pravilu, šiljatiji vrh je gornji dio, a obliji donji dio koštice.

Ovo može biti problematično s izrazito okruglim košticama avokada.

Ovaj je korak jako bitan kako bi mogao pravilno pozicionirati košticu jer iz donjeg dijela koštice se razvija korijen.

4. Oguli košticu

Oguljena koštica avokada

Oguli košticu.

Savjet

Košticu se preporuča oguliti kako bi brže proklijala.

5. U košticu zabij četiri čačkalice

Oguljena koštica avokada sa zabijene četiri čačkalice

Na četiri suprotne strane zabij četiri čačkalice u košticu avokada.

Pobrini se da čačkalice budu usmjerene pod blagim kutem prema dolje.

6. Košticu s čačkalicama stavi u čašu s vodom

Oguljena koštica avokada s četiri čačkalice na pola zaronjena u vodu kako bi proklijala

Košticu s čačkalicama stavi u čašu s vodom tako da donja polovica koštice bude uronjena u vodu, a gornja bude na zraku.

Kako će voda isparavati tako nadolijevaj vode da donji dio koštice uvijek bude po vodom.

7. Sadnja avokada

Djevojka se sprema posaditi košticu avokada koja je pustila korijen

Nakon par tjedana kada je iz koštice izašao korijen, posadi avokado u zemlju.

Avokado posadi tako da korijen bude zakopan u zemlju, a košica bude dijelom izvan zemlje.

Dodatne informacije o sadnji i uzgoju avokada

Avokado je tropska biljka. To znači da avokado voli toplinu i vlagu.

Stoga avokado posadi početkom proljeća, a kada bude sprema (najvjerojatnije iduće godine) također s dolaskom toplijih dana preseli u vrt.

Uzgoj avokada na kontinentu je poprilično nezahvalan, dok na Mediteranu i obali Jadranskog mora, avokado će često jako lijepo rasti i razvijati se.

Ono na što je potrebno paziti prilikom uzgoja je da zemlja u kojoj je biljka posađena bude vlažna, ali ne i mokra kako bi što uvjerljivije simulirala prirodno stanište avokada.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.