Čačkalica

Čačkalice

Čačkalica je alat koji je prvenstveno namijenjen za čišćenje ostataka hrane između zubiju, no u modernom svijetu našla je veći broj primjena.

Čačkalica je mali tanki štapić od drveta, plastike, bambusa, metala, kosti ili drugog materijala s barem jednim, a češće i dva šiljata kraja za umetanje između zuba radi uklanjanja ostataka hrane, obično nakon obroka.

Čačkalice se također koriste za svečane prilike za držanje ili zabijanje malih predjela (poput kockica sira ili maslina) ili kao štapić za koktel, a mogu se ukrasiti malim papirnatim kišobranima ili zastavicama.

Čačkalica je najstariji instrument za čišćenje zuba i poznata je u svim kulturama. Ostaci hominina iz Dmanisija u Gruziji, datirani prije oko 1,8 milijuna godina, imaju lezije medvjeda koje ukazuju na ponovnu upotrebu čačkalice, a čačkalice izrađene od bronce pronađene su kao grobni predmeti u pretpovijesnim grobovima u sjevernoj Italiji i u istočnim Alpama.

Godine 1986. istraživači na Floridi otkrili su 7500 godina stare ostatke drevnih Indijanaca i otkrili male žljebove između mnogih kutnjaka koji također ukazuju na upotrebu čačkalica.

Upotreba

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.