
Kako se jede avokado?

Avokado je voće koje dolazi iz Srednje i Južne Amerike te koje je sve popularnije u prehrani zbog svojih velikih nutritivnih vrijednosti. Avokado je zeleno voće koje oblikom podsjeća na krušku te koje sadrži mnogo zdravih masti koje su važne za zdravlje ljudskog organizma. Ova voćka je neutralnog okusa i na prvu nije baš ukusna no uz dodatak određenih namirnica može biti prava poslastica. Avokado se jede sirov i uglavnom kao dodatak slanim i slatkim jelima, a kako ga jesti saznaj u članku.
1. Kupi zreli avokado

Osnovno pravilo za prepoznavanje zrelog avokoda je boja.
Zreli avokado tamnije je zelene boje, možete biti i smeđe.
Prilikom kupovine koristi se i dodirom, a avokado koji je spreman zreo je mekan ali ne i gnjecav.
2. Operi avokado

Avokado prije konzumacije i rezanja dobro operi kako bi s njega uklonio svu nečistoću.
3. Prereži avokado na pola

Avokado se pravilno reže po dužini kao na slici.
Jednu ruku stavi na avokado, a drugom uzmi nož i kreni rezati od užeg dijela prema širem.
Osjeti kako režeš sve do koštice, a kako bi odvojio polovice nakon što si ih prerezao zaokreni polovice avokada u suprotnom smjeru i povuci.
4. Izvadi košticu

Nakon što si avokado prerezao na pola sada izvadi košticu.
To možeš učiniti pomoći žličice na način da košticu iskopaš iz avokada ili oštrim nožem na način da nož zabiješ u košticu i zatim nož s košticom povučeš van.
5. Žlicom izvadi "meso" avokada

Nakon toga moraš se riješiti kore, a ako si odabrao zreliji avokado lakše ćeš ga i oguliti.
Pritom se koristi žličicom na način da izvadiš cijelu polovicu avokada kao na slici.
6. Nareži avokado

Nareži avokado na ploške ili na neki drugi način primjeren načinu konzumacije.
7. Dobar tek

Avokado možeš jesti sirov ali da bi poboljšao okus dodaj par kapi limunovog soka ili aceta balsamica.
Avokado je odličan dodatak salatama ili sendvičima te će dodatno pojačati hranjivu vrijednost svakog obroka.
Avokado se također može pripremiti i kao umak ili namaz, a super je dodatak smoothiu ili zdravom doručku.
Savjeti i komentari