Kako se brinuti o bonsai drvcu?

Bonsai u prijevodu s japanskog znači sadnja u posudi dok u našem dijelu svijeta pojam bonsai povezujemo s malenim drvcima koji rastu u posudi. Drvce koje raste u posudi zahtjevno je za održavanje, budući da osim vrtlarskog umijeća za njegov razvoj treba i umjetnički talent. U ovome članku objasnit ćemo tehniku kako se s vrtlarske strane brinuti o bonsai drvcu, a umjetnost obrezivanja ćemo prepustiti tvojoj mašti i vještini. Prilikom kupovine drvca raspitaj se da li je bonsai drvce koje kupuješ namijenjeno za uzgoj u zatvorenom prostoru, budući da postoje bonsai drvca koja su namijenjen i za uzgoj na otvorenome.

 

1. Bonsai drvce drži na sobnoj temperaturi

Na kućnom termostatu izmjerena sobna temperatura od 22,3 stupnja koja je idealna za uzgoj bonsai drvca

Najvažnija stvar o kojoj se moraš brinuti prilikom uzgoja bonsai drvca je temperatura na kojoj se biljka nalazi.

Bonsai je biljka koja ne podnosi hladnoći i stoga bi je trebao držati na sobnoj temperaturi.

Ne dopusti da biljki temperatura padne ispod 15 stupnjeva Celzijusa jer bi to moglo dovesti do umiranje same biljke.

Bonsai drvce voli sunce i stoga je njena idealna pozicija na južnoj strani stana ili kuće s tim da bi još bolje situacija bila da je ujutro na direktnom suncu, a ostatka dana u sjeni.

2. Pravilno zalijevaj bonsai drvce

Žena pravilno špricaljkom zalijeva bonsai drvce

Teško je generalizirati i govoriti koliko točno vode tvoje bonsai drvce treba ali zato bi se prilikom zalijevanja trebao držati ovih smjernica.

Zemlja u kojoj je posađeno bonsai drvce nikad se ne smije osušiti u potpunosti ali pritom se bonsai drvce ne smije ni previše zalijevati. Zimi se preporučuje zalijevati jednom dnevno dok se ljeti može zalijevati i više puta, a sve ovisi o temperaturi i poziciji na kojoj se nalazi sama biljka.

Bonsai drvce voli vlagu u zraku i zato bi osim samog zalijevanja zemlje trebali upotrebljavati i prskalicu te ga prskati po lišću.

Bonsai drvce zalijevaj mlakom vodom u večernjim ili jutarnjim satima, a u početku provjeravaj vlažnost zemlju oko drvca i nauči koliko tvojem bonsai drvcu treba vode.

 

3. Za brži rast dohranjuj bonsai drvce

Muškarac u ruci drži i pokazuje tekuće gnojivo sa čijom će uporabom bonsai drvce brže rasti

Tvoje bonsai drvce vjerojatno će sretno rasti i bez umjetnih ili prirodnih dodataka ali ako želiš biti siguran da će drvce ostati zdravo te da će se brže razvijati onda možeš upotrijebiti tekuće gnojivo za bilje.

Kod bonsai drvca preporučuje se uporaba upola manje količine gnojiva nego što je preporučeno na pakiranju proizvoda, a prilikom uporabe gnojiva prati upute na pakiranju i gnoji bonsai drvce kao i svako drugu biljku.

Zimi bi se bonsai drvce trebalo prihranjivati jednom mjesečno, a u ostalim godišnjim dobima jednom u dva tjedna. Ljeti bi trebao napraviti pauzu od prihranjivanja od 4 tjedna kako bi biljka imala period odmora.

 

 

4. Presađuj bonsai

Žena presađuje bonsai drvce kako bi ono ostalo zdravo i kako bi se moglo pravilno rasti

Kao i kod svih drugih biljaka za rast potrebno je presađivanje.

Bonsai drvce u pravilu je potrebno presađivanje svake 2 do 3 godine ali je potrebno pratiti rast drvca i prema tome odlučiti kada ga presaditi.

Najbolje bi bilo presađivanje obaviti u razdoblju mirovanja biljke, a to je kasna jesen ili rano proljeće te kratko razdoblje nakon presađivanja drvce držati na sjenovitom mjestu.

 

5. Obrezuj bonsai drvce

Muškarac škaricama obrezuje bonsai drvce kako bi se pravilno brinuo o bonsai drvcu

Kao što smo napisali u uvodu članka nećemo ti previše pričati o obrezivanju drvca već to prepuštamo tvojoj mašti i tvojim vještinama.

Dodatno istraži kako se pravilno obrezuje bonsai drvce te naučeno prilagodi svojim naumima kako želiš da tvoje bonsai drvce izgleda.

Sretno u brizi i oblikovanju bonsai drvca.

 

 

 

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.