Kako odabrati madrac?

Mladi muškarac isprobava madrac rukama prilikom kupnje madraca

Dobro se naspavati cilj je, koji nažalost ne uspijevamo ostvariti svake noći. Ako se i ti često budiš nenaspavan i u bolovima, a znaš da je krivac za to tvoj madrac, vrijeme je da razmisliš o kupnji novog. S obzirom na to da će neko duže vrijeme biti tvoj vjerni suputnik, evo nekoliko osnovnih smjernica kako odabrati madrac za spavanje na kojem ćeš se konačno odmoriti.

Vrste madraca

Različiti proizvođači i trgovine, različito kategoriziraju madrace, ali načelno madrace možemo podijeliti u 3 glavne skupine:

  1. madraci s oprugama,
  2. madraci s džepićastom jezgrom,
  3. madraci od pjene.

Madraci s oprugama

Klasični madraci s federima koji su nas znali čak i ubosti kada bi se istrošili.

Riječ je o sustavu povezanih opruga koji se ne prilagođavaju tvom tijelu, ali ako trebaš kvalitetnu potporu i voliš tvrđe podloge za spavanje, madrac s oprugama je pravi izbor za tebe.

Prednosti madraca s oprugama: Pružaju snažnu potporu tako da su dobar odabir za starije osobe kojima ustajanje postaje izazovnije, cjenovno su prihvatljiviji i uglavnom dugotrajni i pouzdani.

Mane madraca s oprugama: Tvrdoća koju pruža ovakav madrac neće ti se svidjeti, pogotovo ako spavaš na boku i bitna ti je udobnost i toplina madraca.

Žena drži orugu iz madraca s oprugama u rukama

Ovdje možeš kupiti dobar opružni madrac.

Madraci s džepićastom jezgrom

Ovdje i dalje pričamo o madracu s oprugama, ali opruge u ovom slučaju nisu međusobno povezane već se svaka opruga nalazi u jednom malom džepu.

Zahvaljujući tim džepićima opruge su razdvojene i mogu osigurati više udobnosti, a opet pružaju dovoljno čvrstoće i potpore.

Što je više džepića, madrac se bolje prilagođava tijelu, a razlike u visini i veličini opruga stvaraju različitu tvrdoću, odnosno tzv. zone na madracu.

Džepićasti madraci često imaju jedan ili više slojeva pjene koji osiguravaju dodatnu udobnost spavanja.

Prednosti džepićastih madraca: Obično donose idealan omjer udobnosti i potpore uz pristupačnu cijenu, a zahvaljujući smanjenom prijenosu pokreta nećeš osjetiti kako se tvoj partner okreće tijekom noći.

Mane džepićastih madraca: Ako tražiš potpunu prilagodbu svom obliku tijela ili imaš neke medicinske izazove kao što su bolovi u leđima, ovo nije idealan madrac za tebe.

Ovdje možeš kupiti dobar džepićasti madrac.

Madraci od pjene

Ako iz bilo kojeg razloga ne želiš metal u svom madracu, onda je madrac od pjene idealan odabir.

Bez obzira što nema čvrstu metalnu strukturu, zahvaljujući različitim vrstama pjene i debljini pojedinih slojeva madrac od pjene može pružiti kvalitetnu potporu.

Vrste pjene od kojih madrac može biti napravljen:

  • poliuretanska pjena,
  • hladno lijevana pjena,
  • memorijska pjena,
  • lateks pjena.

Ovdje možeš kupiti dobre madrace od pjene.

Poliuretanska pjena

Poliuretanska pjena je ona klasična žuta pjena, od koje su se izrađivali prvi moderni madraci.

Danas je poliuretanska pjena dio brojnih madraca makar u jednom od slojeva kao njegova čvrsta jezgra koja pruža potporu tijelu.

Poliuretanska pjena odbija grinje i alergene te ne upija vodu, u početku gubi dio elastičnosti, ali kasnijim korištenjem zadržava svojstva.

Ima nešto kraći rok trajanja uglavnom 3 do 5 godina, ali zbog svoje povoljne cijene odličan je izbor ako imaš ograničen budžet.

Ovdje možeš kupiti dobar madrac od poliuteranske pjene.

Hladno lijevana pjena

Zahvaljujući posebnom tehnološkom postupku, koji kontinuirano napreduje, stalno nastaju sve kvalitetniji materijali strukture otvorenih ćelija.

Karakterizira ih izražena elastičnost, ali ipak osiguravaju i dovoljno potpore.

Madrac od hladno lijevane pjene više će se prilagoditi tvom tijelu i položaju spavanja te donijeti više udobnosti. Svojom kvalitetom jamči veću trajnost, ali i zahtjeva nešto veći izdatak.

Ovdje možeš kupiti dobre madrace od lijevane pjene.

Memorijska pjena

Doživljaj ovog iznimno popularnog materijala u izradi madraca uvelike će ovisiti o kvaliteti njegove izrade – prvenstveno njegovoj gustoći.

S obzirom na to da je osjetljiv na toplinu, u doticaju s tijelom u potpunosti se prilagođava tvojim konturama i time dobivaš osjećaj lebdenja.

Nažalost, postoje i iskustva koja opisuju osjećaj upadanja u madrac te dodatnog zagrijavanja.

Dobro je što ne prenosi pokrete pa te partner neće ometati okretanjem u snu.

I u ovom slučaju više kvalitete donijet će i nešto višu cijenu.

Ovdje možeš kupiti dobar madrac od memorijske pjene.

Lateks pjena

Ovaj materijal srećemo u dvije varijante – prirodni i umjetni lateks.

Prirodni lateks dobiva se od kaučukovca i, naravno, skuplji je od sintetskog, ali karakteristike su im gotovo iste pa se često ipak odabire jeftinija verzija lateksa.

Zahvaljujući elastičnosti prilagodit će se tvom tijelu, ali ne u potpunosti, čime ćeš izbjeći osjećaj da te madrac zarobio.

Time se izbjegava i dodatno zagrijavanje te se stvara osjećaj svježine tijekom spavanja.

Najveći nedostatak predstavlja cijena, ali kvalitetom i svojstvima opravdava investiciju.

Ovdje možeš kupiti dobre madrace od lateks pjene.

Ključni faktori pri odabiru idealnog madraca za spavanje

Pri odabiru madraca vrijedi pravilo da što je madrac skuplji to je on kvalitetniji, ali ima tu i drugih važnih čimbenika od značajnog utjecaja na kvalitetu spavanja, zahvaljujući kojima bi prednost mogao dati jednom madracu pred drugim.

Ključni faktori koje trebaš uzeti u obzir pri odabiru madraca:

Budžet

Na budžet će prvenstveno utjecati veličina madraca koji tražiš, a onda naravno i materijal od kojeg je madrac izrađen.

Spavanje na krevetu 200cmx200cm sigurno nije najjeftinija opcija koju si mogao odabrati, a također koliko god krevet bio velik ne znači da ćeš se zbog toga bolje naspavati.

Pa eto i prilike za uštedu.

čovjek računa nešto na kalkulatoru i drži 100 eura

Pogledaj madrace od najniže prema najvišoj cijeni.

Osobna preferencija – tvrđa ili mekša podloga za spavanje

Za bolju potporu svakako su bolje tvrđe podloge, no one uglavnom uključuju opruge pa se nadamo da ti to nije problem.

Mekše, pjenaste podloge uglavnom pružaju veću udobnost, ali treba dobro razmisliti o materijalu od kojeg je pjena napravljena jer se određeni materijali mogu relativno brzo istrošiti i izgubiti svojstva zbog kojeg si ih odabrao.

Podnice

Madraci od pjene najbolje će se slagati s podnicama od fleksibilnih letvica, dok uz madrac s oprugama možeš kombinirati fiksne drvene letvice.

Pogledaj ponudu podnica.

Položaj spavanja – na boku, leđima ili trbuhu

Većina nas promijeni više poza za spavanje tijekom noći, ali svatko ima onu omiljenu u kojoj provede više vremena.

Upravo o njoj ovisi i koji madrac trebaš odabrati, prvenstveno kada je riječ o tvrdoći podloge.

Spavanje na boku traži veću mekoću, dok spavanje na leđima, kao i spavanje na trbuhu iziskuje stabilnu potporu, odnosno nešto tvrđi madrac.

Tjelesna težina i temperatura

Većoj masi potrebno je i nešto više potpore, zato mekani pjenasti madraci vjerojatno nisu najbolji izbor za osobe krupnije tjelesne građe.

No s druge strane, ako si u kategoriji onih kojima je uvijek hladno, taj isti madrac će te lijepo obgrliti i ugrijati baš kako voliš.

Dijeljenje kreveta

Ako pak krevet dijeliš s nekim tko nema istu viziju idealnog madraca – jer se npr. pojačano znoji i meki pjenasti madrac bi ga mogao ugušiti, svakako razmisli o dva madraca (za krevet od 180 cm – 2 komada po 90 cm). Ta ista priča o dva madraca pada u vodu ako imate dijete koje vam se često uvuče u krevet.

Muškarac i žena dijele krevet i spavaju na istom madracu

Alergije

Ako grinje, prašina i drugi alergeni ometaju tvoj san, svakako bi trebao odabrati madrac s odvojivom perivom navlakom.

Također, razmisli o posebnim hipoalergenim madracima u čijoj su izradi korišteni hipoalergeni materijali i tehnologije.

Na što još obratiti pozornost prilikom odabira madraca

Ljetna zimska strana

Madrac s ljetnom i zimskom stranom dobro dođe ako si osjetljiv na temperaturu.

Zimska strana dodatno će te zagrijati kada zahladi, a ljetna koja je obično ispunjena gelom, ugodno rashladiti i spriječiti prekomjerno znojenje.

Periva navlaka

Periva navlaka je obavezna kod alergičara, ali je i generalno poželjna radi lakšeg održavanja higijene madraca.

Visina madraca

Visina madraca ne znači nužno bolju kvalitetu i veću cijenu. Madrac visine 28 centimetara ne mora biti kvalitetniji od onog od 18 cm, pogotovo ako je izrađen od lateks pjene.

Dva manja madraca

Ako si sitne građe i teško manevriraš s velikim madracem, razmisli o dva manja na kojima ćeš puno lakše mijenjati plahtu, skidati perivu navlaku i s vremena na vrijeme okretati madrace.

Odabir podnice

Svakako izbjegavaj punu podnicu na kojoj je smanjeno prozračivanje i povećana vjerojatnost od stvaranja plijesni.

Kada zamijeniti madrac?

Svaki madrac ima svoj rok trajanja, a koliko često ga trebaš mijenjati ovisi o madracu, ali i o tebi.

Kao što smo već spomenuli madrac od obične žute pjene mogao bi se istrošiti već nakon 3 do 5 godina, a isto je i s memorijskom pjenom lošije kvalitete.

Madrac s džepićastom jezgrom svakako je tvrđi i izdržljiviji te može trajati i 10 godina, kao i kvalitetniji pjenasti madraci.

S druge strane na trajnost utječe i težina spavača, te njihova aktivnost tijekom noći, a i samo održavanje madraca.

Ušteda

S obzirom na to da kupovina madraca ulazi u kategoriju većeg troška, važno je pratiti cijene na tržištu i po mogućnosti uloviti neku dobru akciju.

Nažalost nije riječ o sezonalnoj robi za koju znaš kada možeš očekivati popuste, ali kada odlučiš kakav madrac želiš kroz neki kraći period ćeš sigurno uspjeti naći dobru ponudu.

Želimo ti uspješnu potragu za idealnim madracem i nemoj da ti bude neugodno – svakako legni i isprobaj madrac prije nego se uputiš na blagajnu.

Ipak je riječ o višegodišnjem odnosu kojem ćeš se vraćati svake večeri i o kojem će uvelike ovisiti kako ćeš se osjećati svaki dan nakon buđenja.

Mnogi trgovci imaju i mogućnost povrata madraca, ako se madrac pokaže neadekvatan, stoga se svakako raspitaj o tim opcijama i uvjetima prilikom kupnje i iskoristi ih.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.