Kako napraviti kavu u moki?
Moka, mocca ili kafetijera. Nebitno kako zoveš ovaj aparat za kavu, jedino je bitno da želiš napraviti i popiti kavu što prije. Ako nisi nikada prije radio kavu u kafetijeri, isprva te svi dijelovi mogu zbunjivati. No, ne bini. Došao si na pravo mjesto. Saznaj kako napraviti kavu u moki i pit ćeš kavu za par minuta.
1. Rastavi moku
Moku rastavi na dijelove. Pronaći ćeš tri dijela – baza u koju ćeš uliti vodu, filter gdje se stavlja kava i gornji dio kroz koji izlazi gotova kava.
2. Napuni bazu vodom
Bazu ili donji dio napuni vodom.
Savjet
Vodu nemoj napuniti do vrha jer u suprotnom filter nećeš moći staviti na bazu.
3. Napuni filter kavom
U filter stavi kavu te ju lagano pritisni i izravnaj površinu. Za ovo je najbolje koristiti malu žličicu.
Savjet
Kavu nemoj pritisnuti prejako, već samo lagano. U suprotnom će kava teško izlaziti.
Savjet
Filter nemoj napuniti do vrha. Optimalna mjera ovisi o vrsti kave, a ako kavu u mocci radiš prvi put, pokušaj napuniti pola filtera.
4. Spoji sve dijelove
Nakon što si napunio vodu u bazu i stavio kavu u filter sve dijelove kafetijere spoji nazad.
Filter s kavom stavi na bazu u kojoj je voda i na ovo stavi gornji dio.
5. Stavi moku na vatru
Svejedno je koristiš li plin ili struju, stavi moku na vatru.
Savjet
Pokušaj izvor topline maknuti s drške kafetijere kako se ona ne bi previše zagrijala ili čak počela topiti ako je od plastike. Stavi moku na rub izvora topline.
Nakon par minuta kava će polako početi izlaziti iz gornjeg dijela moke.
Pričekaj dok kava u potpunosti iscuri.
Nemoj brinuti, moka je napravljena tako da u bazu ne možeš staviti više vode, nego što stane u gornji dio.
Savjet
Kada je kava već napola napunila gornji dio, moccu možeš maknuti s izvora topline, a moka će sama završiti posao.
Kada je sva kava iscurila, kavu pretoči u šalice i uživaj.
Mnogi vole kavu iz kafetijere jer tvrde da ima bolji okus, no istina je i da jako puno toga ovisi o vrsti kave koju koristiš. Ako možeš, koristi kavu koja je najbolja za moku, a to ćeš vidjeti na pakianju kave kada ju kupuješ.
Ako ipak misliš da nema do prave, domaće, turske kave nauči kako praviti tursku kavu.
Ako voliš hladnu kavu blažeg i punijeg okusa, sigurno će ti se svidjeti cold brew kava.
A ako ti nije bitna kava, nego se samo želiš što prije razbuditi, savjeti kako se razbuditi nalaze se u članku.
Savjet
Kada se talog kave ohladi, možeš ga iskoristiti kao gnojivo za biljke budući da je talog kave bogat dušikom koji može poslužiti kao odlično gnojivo.
Savjeti i komentari