Kako štedjeti?

Muškarac računa svoju štednju i ubacuje kovanice u kasicuocijenjeno 5 (4)

Štednja novca za neke je samo mašta, međutim i s manjim prihodima moguće je štedjeti.

Najlakši način da štediš je taj da stvoriš naviku štednje, a da bi ona postala navika treba od nekuda i krenuti.

Donosimo ti nekoliko koraka putem kojih ćeš steći naviku štednje i samo u nekoliko mjeseci drugačije gledati na novac i svoju štednju.

1. Prati svoje troškove

Da bi znao štedjeti prvo moraš znati koliki su tvoji troškovi. Prvih mjesec dana prati sve svoje troškove od najsitnijih troškova pa sve do mjesečnih računa za komunalije. Pratit troškove kako tebi odgovora, to može biti na papiru ili u digitalnom obliku, putem Excela.

Troškove odvoji po grupama, npr. gorivo i automobil, kredit, namirnice, komunalije, zabava i sve drugo na što trošiš novac.

2. Stvori budžet

Žena u ruci drži novčanik u kojem su euri i planira svoj budžet

Sada kada znaš koliko trošiš mjesečno možeš isplanirati i svoj budžet. Tvoj mjesečni budžet trebao bi pokazati koliki su tvoji troškovi u odnosnu na tvoje prihode.

Nadamo se da su tvoji troškovi manji od prihoda, a ako tome nije tako planiranje troškova i budžeta će ti pomoći u osvješćivanju tvoje potrošačke moći.

Sada u svoju kalkulaciju gdje vodiš troškove uključi i kategoriju štednje. Za početak izdvoji iznos koji ti se čini ugodnim i odabrani iznos spremi na sigurno.

Osim kategorije štednje otvori i kategoriju nepredviđeni troškovi kako bi u potpunosti imao kontrolu na svojim budžetom i kako bi imao spreman novac za troškove poput popravka auta, odnosno onih troškova koje ne možemo predvidjeti.

Savjet

Prema pravilima štednja bi trebala biti od 15-20% tvojeg budžeta, no ne brini ako to u startu to nije tako.

3. Prouči svoju potrošnju

2 muškarca rukama diskutiraju i proučavaju potrošnju

Ako si napravio prva dva koraka i dalje ne uspijevaš uštedjeti iznos koji bi te zadovoljio, tada je vrijeme da proučiš svoju potrošnju. Identificiraj nepotrebne stvari i dokuči kako da i dalje budeš sretan svojim načinom života, a da trošiš manje.

Neke od stvari na koje trebaš obratiti pažnju:

1. Usporedi trošak kuhanja i jedenje u restoranu – Planiraj svoj tjedan kroz svoje obroke i tako probaj smanjiti troškove. Tu i tamo dopusti si obrok u najdražem restoranu ali tek kada si to zaslužio.

2. Pregledaj  svoje članarine – Ukini one koje ne koristiš, a one bez kojih ne možeš vidi možeš li smanjiti ili podijeliti račun s nekim poput npr. Netflixa

3. Mjesečni fiksni troškovi – Ovi troškovi uključuje pretplatu za mobitel i auto osiguranje. Istraži postoji li operater ili agent za osiguranje koji nudi niže cijene.

4. Pričekaj prije kupnje – Kada te uhvati želja za kupovinom nečega što nije od primarne važnosti –  pričekaj. Obično kroz par dana prođe želja i prevlada razum i shvatiš da ti ta stvar ne treba.

5. Uvijek jedi prije odlaska u trgovinu – Prije odlaska u kupnju namirnica, dobro se najedi i napij se vode. Većinom kupujemo gluposti kad smo gladni. Idi kupovati samo jednom tjedno.

4. Odredi cilj

Crno bijela zastava koja označava kraj utrke

Najbolji način kako da uštediš  novac je da si odrediš cilj. Odredi svoje kratkoročne (do 3 godine) i dugoročne (>4 godine) ciljeve te koliko novca trebaš za koji cilj i koliko dugo će ti trebat da uštediš.

Najčešći kratkoročni cilj je budžet za godišnji odmor, polog za novi automobil ili fond za hitne slučajeve koji obično pokriva od 3 do 9 mjeseci životnih troškova.

Uobičajeni dugoročni ciljevi su polog za stan ili kuću, fond za preuređenje, fond za mirovinu ili fond za dječju štednju.

Savjet

Za početak odredi si manje, lakše ostvarive ciljeve poput kupnje novog mobitela. Ipak pazi da ciljevi budu cjenovno iznad tvojeg mjesečnih prihoda, kako bi imao osjećaj da si nešto postigao i kako bi dobio još više motivacije za štednju.

5. Odredi prioritet

Ženska ruka slaže kockice s brojevima po prioritetima

Nakon što više mjeseci pratiš svoje budžet, odredi prioritete. Ako znaš da će u skoroj budućnosti morati promijeniti automobil onda to pretvoriti u prioritet, međutim ne dopusti da tvoji dugoročni ciljevi propadnu zbog tvojih kratkoročnih ciljeva.

Balansiranje, odnosno alokacija novca između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva način je na koji se mjeri uspješnost štednje.

6. Odaberi pravi alat

Na skupu novčića raste drvo kao simbol rasta novca putem investicija

Za postizanje svojih ciljeva štednje možeš upotrijebiti i neke od investicijskih planova koje nude financijske institucije, odnosno banke.

Neki od usluga su štedni i investiciji računi, a za mirovinu tu je dobrovoljni mirovinski fond. Prije otvaranja nekog od računa istraži što se nudi, da li te uvjeti zadovoljavaju i pritom nemoj zaboraviti na inflaciju novca.

7. Automatiziraj štednju

Muška ruka okreće kotačić s ručnog na automatski način štednje

Većina banaka ima opciju automatskog transfera između računa, sve što trebaš napraviti je odredi koliko i kada će se novac s tvog računa automatski prebacivati na tvoj štedni račun ili račun dobrovoljnog mirovinskog fonda. Ako ne štediš u banci i dalje odmah nakon priljeva novca prvo odvoji novac koji ide za štednju.

Savjet

Najuspješniji poduzetnici na svijetu kao prvo pravilo navode - Prvo plati sebi. Neka to bude i tvoje pravilo, nakon što sjedne plaća prvo izdvoji novac za svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve.

8. Gledaj kako štednja raste

Na drvetu raste novac koji daje motivaciju za daljnjom štednjom

Prati kako tvoja štednja iz mjeseca u mjesec raste. Tako ćeš imati više motivacije za daljnjom štednjom, a to će ti također pomoći da postaneš kreativniji i osmisliš nove način kako smanjiti troškove, odnosno povećati svoje prihode.

Sretno u štednji!

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh