Kako se igra UNO?

UNO karte s kojima će se naučiti kako kartati UNOocijenjeno 5 (2)

Iako se UNO smatra društvenom igrom namijenjenoj mlađoj populaciji i obiteljima s djecom, može biti itekako zabavna za sve generacije. Ako još nisi savladao igru, vrijeme je da naučiš kako se igra UNO.

Ovo je igra za koju svaka grupa prijatelja ili obitelj ima neka svoja pravila i vrlo često se oko njih posvađaju, ali mi ćemo prezentirati ona koja ulaze u standardna pravila s dodatkom kućnih pravila igre UNO.

UNO karte

UNO špil sadrži 108 karata u 4 boje: plava, crvena, žuta i zelena. U svakoj boji imamo 19 karata. Dio njih je označen brojevima od 0 do 9, a onda postoje još 32 karte koje igru čine kompleksnijom, ali i zabavnijom:

 • 8 karata označenih simbolom +2 (vuci dvije), po dvije u svakoj boji;
 • 8 karata za promjenu smjera kruga igre, po 2 u svakoj boji;
 • 8 karata za preskakanje idućeg igrača na potezu, po 2 u svakoj boji;
 • 4 karte za promjenu boje
 • 4 karte +4 za promjenu boje i izvlačenje 4 karte iz špila.

Početak igre

1. Promiješaj karte i odredite tko miješa

Pomiješane UNO karte spremne za dijeljenje

Prije nego započnete prvu partiju, svaki igrač iz špila karata okrenutih licem na dolje, uzima po jednu kartu. U obzir ulaze samo karte s brojevima od 0 do 9. Svaka druga karta se vraća u špil i uzima se nova karta. Tko dobije najveći broj miješa, odnosno dijeli karte.

2. Podijelite karte

Nakon što su karte dobro promiješane, djelitelj, krenuvši od prvog igrača s lijeva, dijeli po jednu kartu svakom igraču dok ih svatko ne dobije 7. Ostatak špila ide na sredinu stola, licem prema dolje, a gornja karta se okreće i polaže pored špila, licem prema gore, za početak igre.

Igru počinje igrač koji sjedi lijevo od djelitelja, spuštajući jednu od karata iz svojih ruku na prvu okrenutu kartu, tako da se s njom slaže po broju, boji ili značenju. I onda se nastavlja krug igre u lijevo, dok ga netko ne promjeni. 😉

Ali ako je prva okrenuta karta:

 • wild +4 – vraćate je u špil i izvlačite drugu kartu;
 • wild – igrač slijeva bira boju i baca kartu;
 • +2 – igrač slijeva djelitelju mora uzeti 2 karte, a igru nastavlja sljedeći igrač;
 • promjena smjera – igru započinje djelitelj, a nastavlja igrač desno od njega;
 • preskakanje igrača – igrač lijevo od djelitelja ne igra, njega se preskače i igra sljedeći igrač.

Cilj igre

Taktiziraš i činiš sve kako bi prvi ostao bez karata u rukama.

Važno pravilo

Kada ti ostane samo jedna karta u ruci glasno kažeš UNO. Ako zaboraviš i netko od suigrača te na to upozori, vučeš dvije karte iz špila. Ako nitko ne primijeti nikome ništa, imaš prilike završiti igru kada na tebe ponovno dođe red.

3. Završetak igre

Završetak UNO igre nakon što je žena iz ruke bacila zadnju kartu

Tko prvi baci zadnju kartu iz ruku je pobjednik, a ostali kreću sa zbrajanjem vrijednosti karata koje su im ostale u rukama.

Ako je posljednja odigrana karta +2 ili wild +4, idući igrač mora uzeti 2, odnosno 4 karte koje se također računaju prilikom brojanja.

U slučaju da potrošite sve karte iz hrpe za uzimanje karata, zadnju kartu iz hrpe za izbacivanje ostavite, a ostale uzimate i miješate.

4. Zbrojite bodove

Zbrajaju se bodovi u UNU nakon završene partije

Svaka od karata koja vam je ostala u rukama nosi određeni broj bodova:

 • karte od 0 do 9 imaju svoju nominalnu vrijednost
 • +2 vrijede 20 bodova
 • karte za preskakanje igrača nose 20 bodova
 • karte za mijenjanje smjera također vam daju po 20 bodova
 • svaka obična wild, kao i ona s oznakom +4 otežat će vas za 50 bodova.

5. Proglašenje pobjednika

Pobjednik u kartanju UNA je podigao zlatnu medalju u zrak

Kada ste pobrojali sve preostale karte u rukama suigrača taj broj bodova pišete pobjedniku partije, a konačni pobjednik je onaj tko prvi dođe do 500.

Druga opcija je da se nakon svake partije svakom igraču piše broj bodova koji su mu donijele preostale karte u rukama, tko prvi dođe do 500 taj je ultimativni gubitnik, a tko od igrača u tom trenu ima najmanje bodova je pobjednik.

6. Kazne u kartanju UNA

Zabranjeno pričanje o kratama koje imaš u ruci prilikom kartanja UNA

Drži jezik za zubima. Ako odlučiš sugerirati drugom igraču koju kartu odigrati, slobodno si uzmeš 4 kaznene karte.

Svaki put kada se odigra wild +4 karta, idući igrač može zahtijevati uvid u karte igrača koji ju je bacio. Ako je sve bilo prema pravilima, uz +4 uzima još 2 karte iz špila. No ako bacač wild +4 karte ima traženu boju u rukama uzima nazad tu kartu i još 4 kaznene karte iz špila.

Varijacije igre prema broju igrača

UNO u dvoje

UNO možeš igrati u dvoje, i onda vrijede ova pravila:

Karta za mijenjanje smjera ponaša se kao karta za preskakanje igrača. Igrač koji odigra kartu promjene smjera, odmah baca još jednu kartu.

Isto je i sa kartom za preskakanje – odmah nakon nje možeš baciti još jednu kartu.

Kada baciš +2 kartu, protivnik uzima 2 karte i ti nastavljaš igru. Isto vrijedi za wild +4 kartu – protivnik uzima 4 karte i ti nastavljaš igru.

UNO u četvero

Kada se UNO igra u četvero – u parovima, igrači koji su u paru bi uvijek trebali sjediti jedan nasuprot drugoga. Kad bilo tko od igrača u paru završi, igra je gotova. Zbroj bodova oba igrača protivničkog tima se dodaje bodovima pobjedničkog tima.

UNO savjeti i trikovi

Karte u rukama složi po bojama, jer velika je vjerojatnost da ćeš ih u nekom trenu imati jako puno i teško ćeš se snalaziti.

Ako u rukama nemaš odgovarajuću kartu, uzimaš jednu iz špila – ako odgovara onoj koja se traži bacaš je, ako ne, spremaš i igra ide dalje.

Kada god si na redu možeš odlučiti ne baciti kartu, samo uzimaš kartu iz špila. Ako je karta koju si izvukao odgovarajuća onoj koju trebaš poštivati možeš je baciti, ako ne, spremiš kartu i igra se nastavlja.

Na primer, tvoj protivnik je kao svoju pretposljednju kartu odigrao wild kartu i promijenio boju u plavu, jer mu je zadnja karta u ruci te boje. Ti imaš plavu kartu u rukama, ali želiš pod hitno promijeniti boju. U nadi da je baš iduća karta na redu za uzimanje wild – možeš uzeti kartu i ako ti se posreći uspio si spriječiti protivnika da završi igru.

Karte podijeljenje prema kućnim pravilima igre UNO

Kućna pravila igre UNO

Koliko god bila kontroverzna i svi znamo da postoje. UNO kućna pravila su dio folklora ove igre, a neka su se toliko udomaćila da bismo se zakleli da pišu u službenim pravilima.

Uletavanje s identičnom kartom

U tijeku igre kada netko od igrača baci kartu, a ti u rukama imaš identičnu kartu možeš je brzinski odbaciti prije nego igrač koji je na redu uspije odbaciti kartu.

Više istih karata

Kada u rukama imaš više istih karata, npr. dvije crvene četvorke, možeš ih obje odjednom odbaciti poštujući boju ili broj. Isto vrijedi i za npr. dvije crvene +2 karte, a onda idući igrač uzima 4 karte.

+2 na +2 ili wild +4 na wild +4

Iako to sam proizvođač osporava, svi znamo za pravilo da na bačenu +2, možeš odgovoriti s +2 kartom i tako u krug do igrača koji tu kartu nema i onda uzima onoliko karata iz špila, koliko nalažu sve +2 bačene karte. Isto vrijedi i za wild +4 kartu, samo njih ima manje u špilu pa redanje svakako kraće traje.

Nove verzije UNO karata

Vjerujemo da si do sada već primijetio kako na policama trgovina postoje različiti špilovi UNO karata koje možeš kupiti. Nije riječ samo o novom dizajnu već i o novim pravilima. A sve skupa je, naravno, posljedica velike popularnosti originalne UNO igre pa ove nove možemo tretirati kao nastavke u filmskoj industriji – UNO uzvraća udarac. 😀

UNO Flip

Kome klasična UNO partija nije dovoljno uzbudljiva, UNO Flip donosi zaokret zbog kojeg igra postaje puno zanimljivija. Karte su dvostrane – imaju uobičajenu stranu sa svijetlom pozadinom i svim poznatim simbolima te novu s tamnom pozadinom koja uključuje strože akcijske karte kao što su +5 i preskoči sve. Sa svijetle na tamnu stranu, igru okreće izvlačenje flip karte nakon koje praktički imaš novi set karata u rukama.

UNO Dos

U ovoj verziji karata najjednostavnije je samo zapamtiti da je broj dva važniji od jedan. Na početku UNO Dos igre okreću se dvije karte i prilikom svakog kruga, igrač može igrati na obje okrenute karte i to s jednom ili dvije karte. Karte koje se stavljaju na okrenute karte moraju odgovarati brojem, a ako odgovaraju i bojom to je dodatni bonus. Također važan moment je taj što kad ti na kraju ostanu dvije karte u ruci, kada ponovno dođeš na red imaš priliku baciti obje karte.

UNO All Wild

Ova divlja verzija UNO karata je ultimativni šareni rat koji se odvija svaki put kada je zaigraš. Kao što sam naziv govori, u UNO All Wild sve karte su wild, ali tu je i novih 5 karata koje donose blagi kaos, ali i hrpu zabave:

 1. wild +2,
 2. wild promjena smjera,
 3. wild preskok,
 4. wild zamijeni karte i
 5. wild dvostruki preskok.

U ovoj verziji ne trebaš poštivati broj ili boju, toga ovdje nema, jer svaka karta je wild, ali pet novih karata stvara neke nove izazove s kojima ćeš se zabaviti. Sve skupa rezultira brzom i nepredvidivom igrom.

 

Koju god verziju UNO karata odabereš vjerujemo da ćeš se odlično zabaviti, pogotovo ako ti i tvoja ekipa krenete izmišljati vlastita pravila, ali onda se i vjerojatnost od poštene svađe recipročno povećava. Nemoj reći da te nismo upozorili. 😉

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh