Kako saznati status predmeta na sudu?

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske pruža mogućnost građanima da pristupe osnovnim podacima o sudskim predmetima ( e-Predmet ili e-Spis). To je javna i besplatna usluga koja ti omogućava da se informiraš o tijeku i dinamici rješavanja svojeg predmeta. Ovom uslugom brzo možeš saznati status predemta na sudu.

1. Posjeti web stranicu e-Predmet

Upisivanje 'e-Predmet' u Google tražilicu

U tražilicu upiši ‘e-Predmet‘ ili prati poveznicu.

2. Odaberi sud i upiši broj predmeta

Traženje statusa predmeta na sudu u tražilici stranice e-Predmet

U tražilici odaberi sud kod kojega se tvoj pravni proces provodi, a pod ‘Predmet’ upiši broj svojeg predmeta.

Savjet

Podaci o sudu koji provodi pravni proces i broj tvojeg predmeta nalazi se na svakom aktu koji si dobio od suda bio to poziv, zapisnik, rješenje ili slično.

3. Pretraži

Pretraživanje baze e-Predmeta prilikom saznavanja statusa predmeta na sudu

Nakon što si odabrao sud i upisao broj predemta, pritisni ‘Traži’ i dobit ćeš podatke o statusu svojeg predmeta na sudu.

Podaci koji su dostupni kroz preglednik e-Predmet odnose se na predmete koje vode:

  • općinski sud
  • trgovački sud
  • županijski sud
  • upravni sudovi
  • Visoki kazneni sud
  • Visoki prekršajni sud
  • Visoki trgovački sud
  • Visoki upravni sud i
  • Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Zemljišnoknjižni predmeti nisu dostupni u ovoj bazi podataka, jer se vode u zasebnom sustavu te se mogu pratiti na poveznici https://oss.uredjenazemlja.hr/.

Zbog sigurnosnih razloga, u bazi podataka e-Predmet nije moguće pronaći kaznene i prekršajne maloljetničke predmete, predmete istrage i ratnih zločina te predmete iz nadležnosti USKOK-a.

Baza podataka koju posjetitelji mogu pretraživati na ovoj stranici potpuna je počevši od predmeta koji su bili u rješavanju ili su osnovani od  1. siječnja 2010. naovamo.

Podaci o izjavljenim žalbama te podaci o slanju spisa na viši sud po žalbi se u sustavu prate od 1. siječnja 2013. godine te neće biti prikazani za ranije izjavljene žalbe te ranije poslane spise na viši sud po žalbi.

Podaci o prekršajnim predmetima dostupni su za sve predmete koji su riješeni 1.1.2021. ili kasnije ili su još uvijek neriješeni.

Podaci o upravnim predmetima dostupni su za sve predmete koji su riješeni 1.7.2021. ili kasnije ili su još uvijek neriješeni.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.