Kako popraviti crveni ekran na monitoru?

Mlada žena se suočava s problemom crvenog ekrana na monitoru

Ako tvoje računalo radi dobro, no monitor prikazuje sve crveno, najvjerojatnije je problem s odlaznim video signalom. U mnogim slučajevima uzrok crvenog zaslona je loše spojen ili oštećen kabel monitora, a ne kvar nekog od dijelova računala ili monitora. Važno je reći i da problem loše veze nije ograničen samo na crvenu boju, već se može pojaviti i u plavoj ili zelenoj boji. Koraci za rješavanje problema isti su bez obzira na prisutnu boju.

Kako popraviti crveni ekran na monitoru

  1. Prvo pokušaj s ponovnim pokretanjem (restrat) računala. Ponovno pokretanje računala često zna biti rješenje za mnoge probleme sustava.
  2. Mrdaj kabel monitora na oba kraja priključaka i provjeri vraća li se normalna boja. Kabel pokušaj bolje ukopčati jer je moguće da jednostavno nije do kraja spojen na jednom od krajeva. Problem bi mogao biti jednostavan kao neusklađena ili labava veza. Pokušaj i odspojiti i ponovno spojiti oba kraja kabela monitora.
  3. Priključi strujni kabel, odnosno kabel za napajanje monitora izravno u zidnu utičnicu ako je spojen na produžni kabel. Neispravan produžni kabel može uzrokovati probleme s prikazom i treba ga zamijeniti ako se utvrdi da je neispravan.
  4. Vrati monitor na tvorničke postavke kako bi isključio sve korisnički prilagođene postavke koje možebitno uzrokuju problem. Pogledaj upute proizvođača jer se postupak vraćanja na tvorničke postavke razlikuje ovisno o modelu monitora.
  5. Odspoji kabel monitora i provjeri je li savijen, oštećen ili kablu nedostaju dijelovi. Također, provjeri imaju li utori oštećenja. Ako nađeš savijene dijelove konektora, poravnaj ih s malim odvijačem s ravnom glavom ili drugim tankim komadom metala ili alata.
  6. Pokušaj s drugim načinima spajanja monitora. Monitor i računalo mogu podržavati dodatne vrste povezivanja: ako normalno koristiš HDMI vezu, umjesto toga pokušaj s DVI ili RTA priključkom.
  7. Odmakni druge magnetske i električne uređaje od monitora. Monitori mogu imati problema s prikazivanjem slike ako su izloženi smetnjama koje mogu prouzročiti drugi uređaji.
  8. Ukloni ili zamijeni sve zaobilazne uređaje (uređaji koji služe za povezivanje dva kabla) ili pretvarače koje koristiš. Zaobilazni uređaj ili pretvarač morat će se zamijeniti ako se utvrdi da je neispravan.
  9. Zamijeni kabel s drugim kablom iste vrste. Ako zamjena kablova rješava problem, onda je stari kabel neispravan i treba ga baciti.
  10. Spoji monitor na drugo računalo kako bi isključio računalo kao uzrok problema. Ako monitor i dalje prikazuje crveno, monitor je neispravan; ako se to ne dogodi, postoji problem s grafičkom karticom izvornog računala.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.