Kako popraviti zeleni ekran na monitoru?

Muškarac pokušava popraviti zeleni ekran na monitoru

Računalo ti radi dobro, no monitor prikazuje sve sa zelenom nijansom? Najvjerojatnije je posrijedi problem s odlaznim video signalom. U mnogim slučajevima uzrok zelenog zaslona je loše ukopčan ili neispravan ili oštećen kabel monitora, a ne kvar nekog od dijelova računala ili monitora. Ovaj problem vrlo je čest i, najčešće, veoma lako otklonjiv, a isti problem nije ograničen samo na zelenu boju, već se može pojaviti i u plavoj ili crvenoj boji. Rješavanje poteškoća identično je, neovisno o kojoj se boji radi.

Kako popraviti zeleni ekran na monitoru

  1. Prije svega pokušaj mrdati kabel monitora na oba kraja i provjeri vraća li se boja u normalu. Kabel pokušaj bolje ukopčati i ugurati u utor na oba kraja priključka jer je moguće da kabel jednostavno nije do kraja spojen na jednom od krajeva. Pokušaj i odspojiti i ponovno spojiti kabel i na jednoj i na drugo strani.
  2. Restartaj računalo. Restart nerijetko zna biti rješenje za mnoge probleme sustava.
  3. Odspoji kabel monitora i provjeri je li savijen ili oštećen. Provjeri imaju li priključci kabla i uređaja (monitora, računala) oštećenja. Ako nađeš savijene dijelove konektora, pokušaj ih poravnati i zatim ponovo sve priključi.
  4. Priključi strujni kabel monitora izravno u zidnu utičnicu. Ako je monitor spojen preko produžnog kabela, problem može biti u tom produžnom kabelu zbog čega je potrebno otkloniti i ovu mogućnost. Neispravan produžni kabel može uzrokovati probleme s prikazom i treba ga zamijeniti ako je neispravan.
  5. Vrati monitor na tvorničke postavke. Tako ćeš isključiti sve korisnički prilagođene postavke koje mogu uzrokovati problem. Pogledaj upute proizvođača jer se postupak vraćanja na tvorničke postavke razlikuje ovisno o modelu monitora.
  6. Zamijeni kabel s drugim istim kablom. Primjerice, ako koristič RTA kabel, zamijeni ga s novim RTA kablom. Ako zamjena kablova rješava problem, onda je problem u starom kablu.
  7. Pokušaj s drugim načinima spajanja monitora. Monitor i računalo mogu podržavati dodatne vrste povezivanja: ako normalno koristiš RTA vezu, umjesto toga pokušaj s DVI ili HDMI priključkom. HDMI veza pruža najkvalitetniju sliku.
  8. Odmakni druge električne i magnetske uređaje od monitora. Drugi uređaji mogu uzrokovati smetnje zbog kojih dolazi do poremećaja signala.
  9. Zamijeni ili ukloni sve zaobilazne uređaje (uređaji koji služe za povezivanje dva kabla) ili pretvarače koje koristiš. Zaobilazni uređaj ili pretvarač morat će se zamijeniti ako se utvrdi da je neispravan. Najbolja je direktna konekcija bez korištenja pretvarača signala ili konektora.
  10. Spoji monitor na drugo računalo kako bi isključio računalo kao uzrok problema. Ako monitor i dalje prikazuje crveno, onda je monitor neispravan. Ako slika više ne bude zelena, postoji problem s grafičkom karticom računala na koje je monitor prvotno bio spojen.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh