Kako popraviti plavi ekran na monitoru?

Stariji muškarac se susreće s problemom plavog ekrana na monitoru

Ako ti monitor prikazuje sve u plavoj boji, odnosno postoji očigledan plavi plašt preko cijeloga ekrana, najvjerojatnije je problem s odlaznim video signalom. Uzrok plavog zaslona često je loše spojen ili oštećen kabel monitora, a ne kvar nekog od dijelova računala ili monitora. Problem loše veze nije ograničen samo na plavu boju, već se može pojaviti i u zelenoj ili crvenoj boji, a koraci za rješavanje problema isti su bez obzira na prisutnu boju.

Kako popraviti plavi ekran na monitoru

  1. Kabel koji povezuje monitor i računalo pokušaj odspojiti i ponovo uključiti. Problem često nastaje jer jedan kraj ovog kabla nije pravilno spojen ili se izvukao iz utora. Probaj mrdati kabel pri utoru na oba kraja priključaka i provjeri vraća li se normalna boja.
  2. Odspoji kabel koji spaja računalo i monitor i provjeri je li kabel savijen, oštećen ili kablu nedostaju dijelovi. Provjeri i imaju li utori oštećenja. Ako nađeš savijene dijelove konektora, poravnaj ih s malim odvijačem s ravnom glavom ili drugim alatom.
  3. Strujni kabel, odnosno kabel za napajanje monitora spoji izravno u zidnu utičnicu odnosno izvor struje za koji si siguran da je ispravan ako je strujni kabel spojen na produžni kabel. Neispravan produžni kabel ili neispravan izvor struje kao i neispravan konektor mogu uzrokovati probleme s prikazom i treba ih zamijeniti ako se utvrdi da su neispravni.
  4. Provjeri je li monitor podešen na prilagođene, korisničke postavke i ako je, pokušaj vratiti monitor na tvorničke postavke kako bi isključio sve korisnički prilagođene postavke koje mogu biti uzrok problema. Pogledaj i upute proizvođača ako ih imaš pri ruci jer se postupak vraćanja na tvorničke postavke razlikuje ovisno o modelu monitora. Ili ih jednostavno guglaj.
  5. Ponovno pokreni, to jest restartaj računalo. Restart zna biti rješenje za mnoge probleme sustava.
  6. Spoji monitor s drugim kablom. Monitori i računala podržavaju više vrsta povezivanja. Ako normalno koristiš DVI vezu, umjesto toga pokušaj s HDMI ili RTA priključkom.

Pažnja

HDMI pruža najkvalitetniji prijenos signala i podataka od svih kablova zbog čega se uvijek preporuča koristiti HDMI kabel.

  1. Zamijeni kabel s drugim istim kablom. Ako koristiš HDMI, zamijeni ga s novim HDMI kablom, ako koristiš RTA kabel, zamijeni ga s novim RTA kablom. Ako zamjena kablova rješava problem, onda je stari kabel neispravan.
  2. Magnetski i električni uređaji mogu štetiti signalu i zato ih pokušaj odmaknuti od monitora i kablova.
  3. Ukloni ili zamijeni sve zaobilazne uređaje (uređaji koji služe za povezivanje dva kabla, konektore…) ili pretvarače koje koristiš. Zaobilazni uređaj zamijeni ako se utvrdi da je problem u njemu.
  4. Spoji monitor na drugo računalo. Ako monitor i dalje prikazuje sve u plavoj nijansi, monitor je neispravan; ako se slika popravi i vrati u normalu, postoji problem s grafičkom karticom prvotnog računala.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.