Kako izvaditi europsku zdravstvenu iskaznicu?

Djevojčica nasmiješena i zdrava kod doktora koji joj objašnjava kako je sve pokriveno europskom zdravstvenom iskaznicom

Europska zdravstvena iskaznica je kartica zdravstvenog osiguranja koja stanovnicima Europske Unije unutar Unije te u Lihtenštajnu, Norveškoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i na Islandu omogućava brže i lakši pristup medicinski nužnim javnim uslugama za vrijeme privremenog turističkog boravka.

Na početku važno je naglasiti kako je europska zdravstvena iskaznica dokaz da pojedinac u državi iz koje dolazi ima valjano zdravstveno osiguranje te da ona nije jedan od oblika dopunsko zdravstvenog osiguranja.

Kako izvaditi europsku zdravstvenu iskaznicu (EKZO)

1. Zatražit izdavanje europske zdravstvene iskaznice online

Na ekranu prikazan online proces izdavanja europske zdravstvene iskaznice

Jedan od načina na koji možeš doći do svoje europske zdravstvene iskaznice je online.

Sve što trebaš napraviti je posjetiti web stranicu HZZO-a te upisati svoj OIB i MBO. Nakon toga odaberi lokaciju na kojoj želiš pokupiti karticu i tvoja će kartica biti spreman u roku od 8 dana.

2. Europsku zdravstvenu iskaznicu Izradi na aparatu

Europsku zdravstvenu iskaznicu možeš isprintati na takozvanom redomatu u regionalnim uredima HZZO-a.

Sve što trebaš napraviti je na aparatu upisati svoj OIB i u roku od par minuta aparat će izraditi tvoju europsku zdravstvenu iskaznicu.

Redomati se nalazi u uredima HZZO-a u Zagrebu na adresi Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Rijeci na adresi Slogin kula 1 te u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1.

 

Žena i muškarac se nalaze uz more i spremaju se započeti uspon na planinu, a uz sebe imaju europsku zdravstvenu iskaznicu

Više o Europskoj zdravstvenoj iskaznici!

Europska zdravstvena iskaznica u potpunosti je besplatna, a Stručnjak iz našeg najvećeg komparatora cijena kompare.hr nadodaje kako: „Europska zdravstvena iskaznica ubrzava proces birokracije koji je u trenucima hitne medicinske intervencije krucijalan, budući da ona pomaže medicinskom osoblju da ustanove tko ste čak ako se i ne koristite lokalnim jezikom ili niste pri svijesti.“

Ipak, na umu treba imati da europska zdravstvena iskaznica u inozemstvu pokriva samo troškove nužnog, odnosno hitnog liječenja dok bi se za one manje zahvate poput otkrhnutog zuba ili nečeg sličnog trebali pričekati povratak u Hrvatsku i iskoristiti pogodnosti putem svojeg dopunskog osiguranja.

 

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh