Kako proći eko test?

Crveni terenski automobil stoji pokraj napuštene benzinske crpke

Eko test sastavni je dio tehničkog pregleda motornih vozila i bez njega ne možeš registrirati motorno vozilo. Eko test je test u kojem se povjerava razina ispušnih plinova koje ispušta vozilo i ona mora biti u razini zakonski reguliranih granica. Iako ne postoji siguran način na koji je moguće proći eko test vozila, postoje postupci koje možeš poduzeti kako bi povećao šansu prolaska eko testa.

Kako proći eko test

Prolazak eko test može biti problem, pogotovo kod starijih automobila. Ukoliko padneš na eko testu morat ćeš ponovo na stanicu za tehnički pregled. Stoga pročitaj naše savjete i prije odlaska na tehnički pregled i registraciju obavi ovo i povećaj svoje šanse za prolaz eko testa te tako uštedi vrijeme i novac.

1. Promijeni ulje

Muškarac mijenja ulje u svojem vozilu kako bi prošao eko test

Provjerit nedostaje li u vozilu ulja u motoru.

Ako vozilo gubi puno ulja to bi moglo značiti da negdje ispušta. Ako ti curi ulje, zaposlenik tehničkog pregleda uopće neće moći obaviti eko testiranje i srušit će te na tehničkom pregledu pri samom pogledu na automobil.

2. Ispuši motor

Muškarac brzo vozi po autocesti kako bi ispuhao ov

Najčešća sugestija za prolazak eko test je propuhivanje vozila.

Daj si oduška i odvedite vozilo na neku bržu cestu ili autocestu i digni vrtnju motora iznad 3000 okretaja. Učini to nekoliko puta i dajte vozilu da dođe do zraka i izbaci sve nečistoće iz sistema.

3. Idi na dugu vožnju

Automobil obavlja dugu vožnju prije eko testa

Najveći problem prilikom eko testiranja imaju vozila koja se voze jedino u gradu i to ona koja rade malu kilometražu.

Prije tehničkog pregleda trebalo bi propuhati vozilo, ali i dati vozilu vremena da se u potpunosti zagrije. To je najbolje učiniti dugom vožnjom. Vožnje duže od 30 minuta na autocesti pomoći će  automobilu da izbaci većinu nečistoća iz motora.

Dodatne informacije vezane uz eko test

Ako si u mogućnosti, zamijeniti svoje vozilo novim vozilom. Starija vozila puno teže prolaze eko test tako da ako imaš priliku, znaj da ćeš s vozilom novijeg datuma puno lakše proći eko test.

Novo vozilo (ne prije rabljeno) oslobođeno je od polaganja eko testa dvije godine od kupnje.

Ako želiš kupiti novo, električno vozilo, jer ona ne moraju ići na eko test, razmisli o tome mogu li ti pomoći poticaji za električna vozila.

Besplatni dani CVH

Stanice za tehnički pregled par puta godišnje imaju besplatne preglede motornih vozila u određenim terminima.

Naime, CVH (centar za vozila) par puta godišnje ima tjedne u kojima besplatno pregledava motorna vozila. Tada možeš provjerite stanje vozila prije samog tehničkog pregleda. Iskoristite priliku i besplatno provjerite stanje vozila i kako će proći na eko testu.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh