Kako prijaviti prebivalište?

ključevi na stolu

Prijava prebivališta je postala nešto lakša zbog portala e-građani, no većina ljudi i dalje nema potreban čitač kartice tako da ćemo mi prijaviti prebivalište putem emaila ili dolaskom u nadležnu policijsku upravu/postaju. 

Prijava prebivališta se mora napraviti unutar 15 dana od promjene adrese. 

Policijska uprava/policijska postaja u kojoj građanin prijavljuje novo prebivalište izvršit će odjavu ranijeg prebivališta.

1. Skupi dokumentaciju

Potrebni dokumenti: 

  • Osobna iskaznica (ili preslika prednje i zadnje strane)
  • Potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da trajno boravi u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti prebivalište (dokument)
  • Popunjeni obrazac prijave boravišta (obrazac br.1)
  • Ukoliko nisi vlasnik/suvlasnik nekretnine na kojoj se prijavljujete potrebno je jedno od navedenog:
    • Suglasnost stanodavca (vlasnika), odnosno svih suvlasnika ovjerena kod javnog bilježnika (ukoliko je nekretnina na kojoj osoba prijavljuje prebivalište u suvlasništvu). Stanodavac suglasnost može dati i neposredno pred službenom osobom na šalteru upravnih poslova nadležne PU/PP ili elektronički putem e-Građani
    • Osoba koja je sa stanodavcem sklopila ugovor o najmu koji je ovjeren kod javnog bilježnika može priložiti taj ugovor te u tom slučaju nije potrebna suglasnost stanodavca
  • Građanin koji nije upisan u maticu rođenih na području Republike Hrvatske treba priložiti inozemni izvadak iz matice rođenih ili rodni list 

2. Prijavi prebivalište

2.1. Putem emaila

Najjednostavniji mogući način prijave je tako da jednostavno pošalješ sve potrebne dokumente mailom na zg.upravni.poslovi@mup.hr i to je to.

U slučaju da ne živiš u Zagrebu, morat ćeš naći email adresu za MUP koji je nadležan u tvojoj općini te poslati njima.

2.2. Odlaskom u MUP

Drugi način je da uz sve potrebne dokumente otiđeš u MUP i tamo prijaviš prebivalište. Stanodavac može, a i ne mora ići s tobom ako imate sve potpisane dokumente.

2.3. Putem e-Građani

Oni koji imaju eOsobnu iskaznicu mogu elektroničkim putem podnijeti e-Prijavu prebivališta.

Tu možeš generirati sve potrebne obrasce i zatražiti prijavu prebivališta. Za ovo ti je potreban čitač osobnih iskaznica. 

Ako nemaš čitač, ali imaš novu osobnu iskaznicu, možeš otići u MUP i skenirati tamo svoju osobnu da bi imao potpuni pristup aplikaciji e-Građani.

Samo moraš imati mobitel na kojem je omogućena biometrija (otisak prsta).

Napomena

Osoba koja daje stan na korištenje drugoj osobi na razdoblje duže od tri mjeseca dužna je mjesno nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji u roku od 15 dana od dana kad je stan dala na korištenje dostaviti podatke o osobi kojoj je stan dala na korištenje te mjestu i adresi na kojoj se stan nalazi. 

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.