Kako prijaviti boravište?

zgrada s balkonimaocijenjeno 4 (1)

Prijava boravišta je u modernom dobu postala puno lakša zbog portala e-građani. Jedini problem je što za prijavu preko e-građana moraš imati čitač kartice što malo ljudi ima. Tako da ćemo proći samo osobnu prijavu dolaskom i prijavu preko email adrese.

Prebivalište i boravište možeš prijaviti u policijskoj upravi/postaji nadležnoj prema mjestu gdje se prijavljuje. Moraš prijaviti boravište/prebivalište unutar 15 dana od nastanjenja.

1. Skupi dokumentaciju

jedna osoba daje drugoj dokumente

Potrebni dokumenti: 

 • Osobna iskaznica (ili preslika prednje i zadnje strane)
 • Potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da privremeno boravi u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti boravište (dokument)
 • Ovjerena izjava stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, ukoliko građanin prijavljuje boravište na adresi stanodavca (dokument)
 • popunjeni obrazac prijave boravišta (obrazac br.1)

Stanodavac može suglasnost dati i neposredno u policijskoj upravi/policijskoj postaji koja evidentira prijavu boravišta stanoprimca ili elektroničkim putem preko sustava e-Građani.

2. Prijavi boravište

osoba piše na papir

Boravište možemo prijaviti na nekoliko načina:

2.1. Putem emaila

email otvoren na računalu

Najjednostavniji mogući način prijave je tako da jednostavno pošalješ sve potrebne dokumente mailom na zg.upravni.poslovi@mup.hr (ili mail nadležan za tvoju općinu oviseći o mjestu boravišta) i to je to.

Nažalost, postoji mogućnost da će ovu mogućnost ukinuti jer je uvedena samo radi nedavnih događaja, ali vrijedi pokušati.

2.2. Odlaskom u MUP

zgrada Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu

Drugi način je da uz sve potrebne dokumente otiđeš u nadležni MUP i tamo prijaviš boravište. Stanodavac može, a i ne mora ići s tobom ako imaš sve potpisane dokumente.

Ovo je najdulji način jer vrijeme čekanja nekada zna biti i po nekoliko sati.

2.3. Putem eGrađani

Portal E-građani

Oni koji imaju eOsobnu iskaznicu mogu elektroničkim putem podnijeti e-Prijavu boravišta.

Tu možeš generirati sve potrebne obrasce i zatražiti prijavu boravišta. Za ovo ti je potreban čitač osobnih iskaznica, ali je uvedena i mogućnost da se kartica skenira u MUP-u nakon čega možeš koristiti aplikaciju eGrađani u potpunosti. 

Napomena

Boravište se prijavljuje na razdoblje od godinu dana, a nakon proteka godine dana može se produžiti na još godinu dana.

Iznimno, ako građanin mora u mjestu prijavljenog boravišta ostati duže od godinu dana zbog obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera ili ako je smješten u nekoj ustanovi, boravište može trajati koliko traje obrazovanje, zaposlenje ili smještaj u ustanovi, o čemu građanin mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju.

I u tim slučajevima boravište se mora produžavati nakon svakog proteka razdoblja od godinu dana od prve prijave boravišta.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari
 • osoba pokazuje da joj je svejedno slijeganjem ramena

  Tko može prijaviti boravište na stan bez vlasnickoga lista. Što ako imam privremeni vlasnički list o stanu , može li se onda prijaviti 3 osobe na stan?

  Vlado Gavran | 01.01.2023.
  muškarac razmišlja

  Nitko osim vlasnika s validnim vlasničkim listom ne može prijaviti boravište. Ako imaš vlasnički list za nekretninu koju ne dijeliš, trebao bi moći prijaviti.

  Tako.hr | 04.01.2023.
 • osoba pokazuje da joj je svejedno slijeganjem ramena

  Ja sam drzavljanin SAD ,suprug i djeca su Hrvatski gradjani .isla sam 3 puta za info i cekala u redu satima i nisam uspjela dobiti info .Molim vas, sta mi treba od papira da bih mogla da predam za prebivaliste u HR za spajanje porodice .Hvala

  Sonja Duspara | 28.04.2023.
 • muškarac razmišlja

  Živim u vanbračnoj zajednici i zanima me produljenje boravišta sada mi izlazi dvije godine pa me zanima kako dalje za prijavu boravišta .

  Darinka | 03.02.2024.
  osoba pokazuje da joj je svejedno slijeganjem ramena

  Nakon dvije godine se mora prijaviti prebivalište.

  Tako.hr | 08.02.2024.

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh