Kako prijaviti boravište?

zgrada s balkonima

Prijava boravišta je u modernom dobu postala puno lakša zbog portala e-građani. Jedini problem je što za prijavu preko e-građana moraš imati čitač kartice što malo ljudi ima. Tako da ćemo proći samo osobnu prijavu dolaskom i prijavu preko email adrese.

Prebivalište i boravište možeš prijaviti u policijskoj upravi/postaji nadležnoj prema mjestu gdje se prijavljuje. Moraš prijaviti boravište/prebivalište unutar 15 dana od nastanjenja.

1. Skupi dokumentaciju

Potrebni dokumenti: 

  • Osobna iskaznica (ili preslika prednje i zadnje strane)
  • Potpisana izjava kojom građanin potvrđuje da privremeno boravi u mjestu i na adresi na kojoj želi prijaviti boravište (dokument)
  • Ovjerena izjava stanodavca kojom on daje suglasnost za prijavu, ukoliko građanin prijavljuje boravište na adresi stanodavca (dokument)
  • popunjeni obrazac prijave boravišta (obrazac br.1)

Stanodavac može suglasnost dati i neposredno u policijskoj upravi/policijskoj postaji koja evidentira prijavu boravišta stanoprimca ili elektroničkim putem preko sustava e-Građani.

2. Prijavi boravište

2.1. Putem emaila

Najjednostavniji mogući način prijave je tako da jednostavno pošalješ sve potrebne dokumente mailom na zg.upravni.poslovi@mup.hr (ili mail nadležan za tvoju općinu oviseći o mjestu boravišta) i to je to.

Nažalost, postoji mogućnost da će ovu mogućnost ukinuti jer je uvedena samo radi nedavnih događaja, ali vrijedi pokušati.

2.2. Odlaskom u MUP

Drugi način je da uz sve potrebne dokumente otiđeš u nadležni MUP i tamo prijaviš boravište. Stanodavac može, a i ne mora ići s tobom ako imaš sve potpisane dokumente.

Ovo je najdulji način jer vrijeme čekanja nekada zna biti i po nekoliko sati.

2.3. Putem eGrađani

Oni koji imaju eOsobnu iskaznicu mogu elektroničkim putem podnijeti e-Prijavu boravišta.

Tu možeš generirati sve potrebne obrasce i zatražiti prijavu boravišta. Za ovo ti je potreban čitač osobnih iskaznica, ali je uvedena i mogućnost da se kartica skenira u MUP-u nakon čega možeš koristiti aplikaciju eGrađani u potpunosti. 

Napomena

Boravište se prijavljuje na razdoblje od godinu dana, a nakon proteka godine dana može se produžiti na još godinu dana.

Iznimno, ako građanin mora u mjestu prijavljenog boravišta ostati duže od godinu dana zbog obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera ili ako je smješten u nekoj ustanovi, boravište može trajati koliko traje obrazovanje, zaposlenje ili smještaj u ustanovi, o čemu građanin mora priložiti odgovarajuću dokumentaciju.

I u tim slučajevima boravište se mora produžavati nakon svakog proteka razdoblja od godinu dana od prve prijave boravišta.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.