Kako napraviti najbolje domaće tijesto za pizzu?

Pizza – nekada jelo za siromašne, a danas jelo koje je osvojilo svijet! Volimo pizzu u svim oblicima i na razne načine, ali nikako pogoditi onaj savršen recept za pizzu kod kuće.

Zbog toga smo se navikli naručivati pizzu iz omiljene pizzerije te da ona bude za našim stolom u manje od pola sata. Ipak, ako želite savršeno domaće pizza tijesto, trebat će za njega raditi 2 do 3 dana, ali vjerujte nam – isplati se! Kada osjetite mekoću vašeg domaćeg pizza tijesta, lokalna pizzerija bi mogla izgubiti redovitu mušteriju.

Upute za pripremu domaćeg pizza tijesta kao u pizzeriji

Što je Polish tijesto i zašto ga radimo?

Polish se odnosi na hladnu pred-fermentaciju koja poboljšava okus, strukturu i digestibilnost tijesta. To je tajna koju koriste majstori napoletanske pizze. Tajna zbog koje pizza kod kuće nikada ne ispadne kao ona u pizzeriji. 

Ovo je recept koji koristi polaganu fermentaciju – tehniku koju koriste profesionalci kako bi dobili ono prepoznatljivo tijesto koje je hrskavo izvana, a mekano i prozračno iznutra. Priprema traje dva do tri dana, ali rezultat je savršena pizza i najmekanije tijesto kakvu ne možete naručiti nigdje.

Dan 1. – Priprema polish baze

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte 300 ml vode, 300 g brašna i 5 g suhog kvasca.
  2. Dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Ostavite da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi kako bi se aktivirao kvasac.
  4. Pokrijte posudu i stavite u hladnjak na 24 sata

SAVJET: Najbolje je brašno za pizzu je tip 00, ali može se koristiti i T-500 ili pizza brašno s većim udjelom proteina.

Dan 2. – Miješanje glavnog tijesta

  1. Izvadite polish iz hladnjaka i dodajte:
    • 400 ml vode
    • 700 g brašna
    • 30 g soli
    • 10 ml maslinovog ulja
  2. Umijesite dok ne dobijete glatko tijesto (možete koristiti mikser s kukom za tijesto).
  3. Premjestite tijesto u veliku nauljenu posudu.
  4. Pokrijte posudu poklopcem ili plastičnom folijom i vratite u hladnjak na 16–24 sata.

Napomena: Ako nemate vremena za treći dan, možete izvaditi tijesto ranije, oblikovati kuglice i ostaviti ih poklopljene 4–5 sati na sobnoj temperaturi – rezultati su i tada izvrsni. Ukoliko ciljate savršenstvo, onda slijedite upute i za treći dan.

Dan 3. – Oblikovanje kuglica i priprema pizze

  1. Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi 1–2 sata.
  2. Podijelite tijesto u kuglice (250–280 g) i ostavite ih da odstoje 2–4 sata na sobnoj temperaturi (idealno 24°C).
  3. Tijesto je sada spremno za razvlačenje i pečenje.

Nadjev za pizzu

Nadjenite svoje domaće tijesto za pizzu dodacima po želji. Neke od kombinacija s kojima ne možete pogriješiti su: 

  • Margarita: Pelati, mozzarella, bosiljak
  • Pesto mortadela: Maslinovo ulje, mozzarella, pesto, mortadela
  • Vegetarijanska: Tikvice, paprika, gljive, masline
  • Capricciosa: Pelati, mozzarella, šunka, gljive, masline, artičoke

SAVJET: Ne pretjerujte s nadjevima – manje je više. Kvalitetna rajčica, malo mozzarelle, svježi bosiljak i maslinovo ulje čine čuda.

 

 

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh