Kako napisati životopis (CV)?

osoba drži životopis u ruci

Životopis je, uz molbu, prva stvar koju će tvoj potencijalni poslodavac vidjeti prije nego odluči hoćete li se i upoznati.

Zato je bitno napisati životopis koji će biti dovoljno jasan i koncizan kako bi se iz njega mogle iščitati sve bitne informacije. Nije bitno da nam je životopis i impresivan, jer prvenstveno želimo vidjeti slažemo li se na poziciji.

A sada ćemo pokazati kako napraviti osnovni životopis i na što obratiti pažnju.

Napravit ćemo životopis u Europassu, koji je najpopularniji način izrade istoga. No, valjalo bi spomenuti da su životopisi napravljeni u Europassu dosta oskudni i možda neće nekome zapeti za oko.

Zato, iskreno preporučujemo da napravite životopis kao Powerpoint (ili Google Slides – besplatna verzija) prezentaciju koju ćete lijepo ukrasiti i izvesti kao PDF.

No, za veliku većinu ljudi, dovoljan je Europass koji ćemo sada proći, iako navedeni savjeti vrijede i za druge vrste izrade životopisa.

1. Otiđi na Europass stranicu

početna stranica europassa

Prvo što moraš napraviti je otići na Europass stranicu za izradu životopisa. Stranica će ti ponuditi da se registriraš, što i možeš, ali dovoljno je samo da kliknete na Nastavi kao gost.

Nakon toga, klikni na Kreiraj moj profil.

2. Unesi osobne podatke

Ovdje ćeš morati unijeti svoje osnovne osobne podatke poput:

 • Imena i prezimena
 • Kontakt broja
 • Datuma rođenja
 • Spola
 • Adrese
 • itd.

One stavke koje nemaš ili ne koristiš, ne moraš ispunjavati. Ako slučajno nešto pogrešno uneseš, portal će te obavijestiti.

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna. Kad završiš, klikni na Sljedeće.

3. Unesi radno iskustvo

Na sljedećem dijelu, unijet ćeš svoje radno iskustvo. Unosiš jedno po jedno.

Prvo unesi zanimanje ili radno mjesto, po mogućnosti točno kako ti je stajalo u ugovoru. Nakon toga, moraš navesti i poslodavca (pravo ime d.o.o.-a) i mjesto te zemlju u kojoj si radio.

Sad moraš unijeti vrijeme rada i glavne aktivnosti na poslu. Kod svih ovih stvari treba biti iskren jer se sve vrlo lako provjeri uvidom u radni staž.

Probaj biti što točniji s datumom, a što se tiče aktivnosti, samo u kratkim crtama objasni što si radio. Na primjer, za radnika u call centru, napisali bismo:

 • Komuniciranje s klijentima
 • Ažuriranje podataka u CRM-u
 • Vođenje vlastite evidencije o statistikama poziva
 • Prodaja i upsell usluga
 • Rješavanje problema telefonskim putem

Kod opisa vrijedi; “što kraće, to bolje”.

Savjet

Osim opisa, svakako navedi i postignuća na svakoj radnoj poziciji (povećanje prodaje, ispunjenje kvota, ciljeva itd.). Također, pod radno iskustvo možeš navesti i stručne prakse, volontiranje i studentske poslove dokle god naglasiš da se o tome radi.

Nije potrebno navoditi razlog prestanka radnog odnosa ili vrste ugovora koji je potpisan.

Također, u donjem lijevom kutu ima opcija Više informacija. Ako ju kliknemo, otvorit će nam se dodatni prozorčić gdje možemo dopisati poduzeće i sektor, internetsku adresu poslodavca, lokaciju itd.

Nekada pomaže kada smo opširniji s količinom bitnih informacija, ali u ovom slučaju nam to nije toliko bitno pa ćemo zanemariti.

Kad upišemo jedno radno iskustvo, kliknemo na gumb Dodaj novo radno iskustvo i popunimo za drugo radno mjesto. Kada smo opisali naše kompletno radno iskustvo, kliknemo na Sljedeće.

4. Unesi obrazovanje

obrazovanje i osposobljavanje na europassu

Sljedeće što moramo napraviti je da unesemo završeno obrazovanje. U pravilu naglašavamo samo srednju školu (Srednja Stručna Sprema), fakultet i eventualno daljnje obrazovanje.

Daljnje obrazovanje svakako uključuje i razne edukacije, tečajeve i osposobljavanja.

Dakle, navedemo prvo naziv stečene kvalifikacije. Pošto prvo navodimo srednju školu, napisat ćemo, recimo “Tehničar za računalstvo” ako smo završili taj smjer.

Savjet

Nemoj navoditi fakultet koji nisi završio. Rupu u životopisu je bolje objasniti na razgovoru nego dodavati nebitan podatak koji će samo zbuniti poslodavca.

Onda, pod organizaciju koja pruža obrazovanje i osposobljavanje navest ćemo ime škole/fakulteta ili ustanove.

Adresu i ostale podatke ne moramo popunjavati (iako dobro dođe), ali bismo svakako trebali popuniti vrijeme obrazovanja (od-do).

Kad dodamo svo obrazovanje i osposobljavanja, kliknemo Sljedeće.

5. Unesi osobne vještine

Na sljedećem koraku, unosimo svoj materinji jezik i druge jezike kojima se služimo. Kada unosimo druge jezike, pitat će nas za provjeru razumijevanja, govora i pisanja.

Svakako je bolje kad imamo stvarnu certifikaciju od neke jezične škole, ali možemo i po svom pogledu na to dopisati.

Što znače jezične razine?

 • A1Temeljni korisnik – Mogu razumjeti poznate riječi i osnovne fraze koje se odnose na mene, moju obitelj i neposrednu konkretnu okolinu ako sugovornik govori polako i razgovijetno. Također, mogao bih napisati razglednicu i jednostavno opisati lokacije mjesta.
 • A2Temeljni korisnik – Mogu razumjeti fraze i najčešće korištene riječi iz područja neposrednog osobnog interesa (npr. jednostavne podatke o sebi i obitelji, informacije vezane uz kupovanje, neposrednu okolinu, posao). Mogu shvatiti osnovno značenje kratkih, jasnih i jednostavnih poruka i javnih obavijesti. Također, mogu pisati i pričati o veoma poznatim temama.
 • B1Samostalni korisnik – Mogu razumjeti glavne misli jasnog standardnog razgovora o poznatim temama s kojima se redovito susrećem na poslu, u školi, u slobodno vrijeme itd. Mogu razumjeti glavne poruke mnogih radijskih i televizijskih programa o tekućim događajima ili temama od osobnog i profesionalnog interesa ako su iskazane relativno polako i razumljivo.
 • B2Samostalni korisnik – Mogu razumjeti dulje govore i predavanja te pratiti čak i složenu argumentaciju ako mi je tema barem donekle poznata. Mogu razumjeti veći dio televizijskih vijesti i programa o tekućim događajima. Mogu razumjeti većinu filmova na standardnom jeziku te napisati kraću priču na danom jeziku i lagano komunicirati s prosječnim ljudima.
 • C1Iskusni korisnik – Mogu razumjeti dugačak govor čak i kad nije jasno strukturiran i kad veze među rečenicama nisu jasno iskazane, već se samo podrazumijevaju. Mogu bez prevelikog napora razumjeti televizijske programe i filmove, napisati knjigu i pričati o kompleksnim temama.
 • C2Iskusni korisnik – Nemam poteškoća u razumijevanju govornog jezika, ni u izravnoj komunikaciji ni putem medija, čak ni kad se govori brzinom izvornog govornika, uz uvjet da imam vremena prilagoditi se određenom naglasku. Mogu se koristiti vokabularom jezika na naprednoj razini i u govoru i u pismu.

Digitalne vještine

Uz jezike, pitat će nas da navedemo digitalne vještine. Tu možemo upisati sve od Excela do Powerpointa.

Savjet

Poželjan je MS Office paket i internet na većini poslova, a možeš navesti i dodatne programe/aplikacije/programske jezike i slično. Samo pazi da ne koristiš prenapredan tehnički vokabular jer životopis vjerojatno neće čitati netko tko je potkovan u tvojoj struci.

Nakon što sve unesemo, kliknemo na Kreiraj.

6. Klikni izradi životopis

Nakon što si dovršio svoj profil, doći ćeš do ekrana gdje ćeš moći kliknuti Izradi životopis.

7. Unesi sliku

Manje više svi bitni podaci bi trebali biti tu, sada samo moraš unijeti svoju sliku u .png ili .jpg formatu. Klikni na ikonu ispod koje piše Uredi i otvorit će ti se prozor gdje ćeš učitati sliku.

Savjet

Pazi da ti je slika uredna, lijepa i po mogućnosti da si na njoj prikladno odjeven i da se smiješiš. To može puno značiti poslodavcu.

8. Dodaj nove sekcije po volji

unošenje dodatnih vještina na europassu

Ako želiš, možeš dodati dodatne sekcije poput:

 • Priznanja
 • Vozačke dozvole
 • Volonterstava
 • Kreativnih radova
 • Društvenih mreža
 • itd.

Savjet

Bolje je ne navoditi društvene mreže, ali ako imaš LinkedIn profil, to bi svakako trebao navesti.

Ove sekcije nisu nužne, ali daju dodatne informacije tvom budućem poslodavcu. Kad si zadovoljan, klikni Sljedeće.

9. Odaberi izgled životopisa

biranje dizajna na europassu

Sada trebaš odabrati izgled, boju, veličinu slova i to hoće li se dodavati Europass logo (bolje ne).

Kad si zadovoljan svojim izborom, klikni na sljedeće.

10. Skini svoj CV

preuzimanje svog životopisa s europassa

Nakon što si sve napravio, možeš samo kliknuti na Download i skinuti svoj CV na uređaj.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari
 • osoba pokazuje da joj je svejedno slijeganjem ramena

  Poštovani! Zašto ne mogu dovršiti životopis? Već tri puta sam sve unosila.

  Ksenija | 07.07.2023.

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.