Kako izbaciti vodu iz uha?

Plivačica pokušava izbaciti vodu iz uha

Voda u ušnom kanalu obično se osuši sama od sebe ali ponekad voda u našem uhu može ostati duže vremena i smetati nas. Nakon plivanja ili drugih aktivnost u vodi, voda može zaštopati naš ušni kanal. Ako ti se zaštopa uho vodom možeš osjećati čudan osjećaj svraba ili trnaca u uhu, a također možeš imati i trenutačnih problema sa sluhom. U svakom slučaju bilo bi dobro višak vode što prije izbaciti ili osušiti iz uha zato što zadržavanje vode u uhu može dovesti do upale uha, a kako bi izbacili vodu pratite naše savjete.

1. Neka ti pomogne gravitacija

Žena leži na strani te tako pokušava izbaciti vodu iz uha

Neka ti od pomoći bude vrijeme i gravitacija. Na nekoliko se minuta legni na pod i to na onu stranu na kojoj se nalazi zaštopano uho. Ispod glave stavi ručnik ili nešto što će upiti višak vode te pričekaj da se gravitacije i vrijeme učine svoje te da se voda polagano spusti iz tvog uha van.

2. Korist se sušilom za kosu

Žena sušilom za kosu pokušava izbaciti vodu iz uha

Posluži se sušilom za kosu kako bi odštopao uho i izbacio višak vode. Jednom rukom polagano povuci uho prema dolje, na taj ćeš način ispraviti ušni kanal te omogućiti ulaz toplog zraka. Drugom rukom uključi sušilo i usmjeri ga u uho ali pritom pazi da sušilo nije preblizu uho te da zrak nije prevruć.

3. Potresi glavu

Žena trese glavu i tako pokušava izbaciti višak vode iz uha

Pokušaj laganom trešnjom glave izbaciti višak vode iz uha. Glavu tresi na onu stranu na kojoj se nalazi uho u kojem se nalazi višak vode. Pritom možeš uhvatiti ušku i lagano je povlačiti prema dolje kako bi ispravio ušni kanal. Ono što također može pomoći je otvaranje usta i micanje čeljusti, budući da je čeljust povezana s uhom te se na taj način možeš riješiti vode iz uha.

4. Stvori vakum

Ruka kojom će se stvoriti vakum na uhu kako bi se izvukla voda iz uha

Ruku složi kao na slici i učini sljedeće:

  1. Nagni glavu na stranu
  2. Stavi skupljen dlan na uho i tako stvori vakum
  3. Pažljivo pomiči ruku na način je ispravljaš i opet skupljaš
  4. Cijelo vrijeme neka ti glava bude nagnuta, a tvoji pomaci ruku neka budu sve brži dok vakum ne izbaci vodu iz uha

5. Pokušaj s još vode

Kapaljka kojom će se uliti voda u uho i tako se riješiti vode u uhu

Zvuči čudno ali zapravo ovo može pomoći ako ništa drugo već nije. Legni se na stranu i napuni zahvaćeno uho vodom, a pritom koristi čistu kapaljku. Nakon što to napraviš pričekaj barem 5 – 10 sekundi i okreni se na drugu stranu, na način da uho u kojem se nalazila voda sada bude okrenut prema dolje. Sada bi sva voda trebala izaći iz uha, onu koju si naknadno dodao i ona koja se u uhu nalazila prije dodatnog ulijevanja vode.

6. Posluži se kapima za uši

Žena koristi kapi za uši kako bi uklonila vodu iz uha

Kako bi se riješio vode u uhu mogu ti pomoći kapi za uho. U ljekarnama postoji mnogo kapi koje su dostupne i bez recepta, a uglavnom su na bazi alkohola i služe smanjenju vlažnosti ušiju ali i postizanju ravnoteže u izgradnji voska te ubijanju bakterija u uhu. Prije korištenja kapi obavezno se savjetuj s liječnikom.

7. Obrati se doktoru

Doktorica pokušava pomoći oko vode u uhu

Ako par dana ne možeš ni na koji način izbaciti vodu iz uha onda bi se trebao obrati svom liječniku opće prakse. Ako pak osjetiš bol ili nelagodu u uhu odmah se javi liječniku zato što su bol i nelagodi prvi znakovi upale uha.

Prilikom izbacivanja vode iz uha NEMOJ čini sljedeće:

Muškarac gura prste duboko u uši kako bi izbacio vodu iz uha
  1. Gurati prst ili neke druge objekte duboko u uho
  2. Koristiti kapi za uši ako imaš zdravstvenih problema s ušima
  3. Stavljati sušilo za kosu preblizu uhu i ušnom  kanalu
Odricanje odgovornosti

Iako je ovaj članak pisao zdravstveni profesionalac i provjerio ga drugi neovisni zdravstveni djelatnik, članak ipak ne može poslužiti kao zamjena za medicinski savjet.

Članci na Tako.hr pisani su s najboljom namjerom kao pomoć pri ranom otkrivanju i identifikaciji zdravstvenih tegoba i kao takvi se trebaju komunicirati s liječnikom opće medicine ili specijalistom.

Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, analgetika, antipiretika i sličnog, savjetuj se sa svojim liječnikom opće prakse.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh