Neću ili ne ću: Kako se piše?

osoba sa znakom stop umjesto glaveocijenjeno 5 (1)

Ako imaš gramatičkih / pravopisnih nedoumica o tomu kako se točno piše ili izgovara ovaj izraz, pročitaj naš kratki članak koji će ti dati točan odgovor i detaljno objašnjenje koje je u skladu s hrvatskim pravopisom.

Što je točno?

Ispravno je oboje, ispravnije je neću.

Zašto?

Pri rješavanju ovoga problema Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje vodi se: tradicijskim načelom, fonološkim načelom i načelom potvrđenosti u uporabi.

Tradicijsko načelo potvrđuje da oba oblika pripadaju hrvatskoj pravopisnoj tradicij. Fonološko se načelo temelji na glasovnoj promjeni stezanja ili sažimanja.

U hrvatskome se jeziku niječnica piše nesastavljeno s glagolom, npr. radim – ne radim, spavam – ne spavam, čitam – ne čitam.

Niječni oblik glagola hoću nije ne hoću, nego je neću: ne(h)oću > neoću > neću. Od dvaju kratkih samoglasnika nastaje jedan dugi.

Drugim riječima, e u neću u sebi sadržava i o iz prethodnoga zijeva (hijata), pa e u neću nije isti kao e u niječnici ne.

Načelo potvrđenosti u uporabi izrazitu prednost daje spojenom pisanju niječnog oblika glagola htjeti.

Zaključno, Hrvatski pravopis propisuje da se niječni oblici glagola htjeti pišu kao jedna riječ, no dopuštaju rastavljeno pisanje “zbog tradicijskih razloga”.

Izvor: Hudeček, Mihaljević, Hrvatska školska gramatika.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.