Kako saznati vlasnika grobnog mjesta?

groblje obasuto lišćem

Ako želiš saznati vlasnika grobnog mjesta kako bi otkupio grobno mjesto ili radi bilo kojeg drugog razloga, samo pročitaj naš članak.

U pravilu, nadležni grad je vlasnik skoro svakog grobnog mjesta u nekom mjestu. Dakle, ako se nalaziš u Zagrebu, većinu grobnih mjesta će zadržavati grad Zagreb.

Ako onda želiš kupiti grobno mjesto koje se očito ne koristi, morat ćeš kontaktirati upravu groblja i/ili komunalno poduzeće za dani grad.

Međutim, ako želiš naći vlasnika nekog veoma starog groba koji nije održavan, možeš naći ukopanu osobu, a time i obitelj s tražilicom pokojnika.

Korisno je znati

Grobno mjesto se smatra napuštenim ukoliko godišnja grobna naknada nije plaćana preko 10 godina. Istekom tog roka prestaje pravo korištenja i sva prava koja su upisana u grobni očevidnik (evidenciju).

1. Otiđi na tražilicu pokojnika

tražilica pokojnika

Ako si u Zagrebu, možeš naći grob pokojnika tako da odeš na online servis Gradska groblja Zagreb gdje se u samo nekoliko klikova lako mogu naći informacije.

Međutim, ako nisi iz Zagreba, morat ćeš otići u Upravu groblja (ili ih nazvati) i pitati ih kojem vlasniku odgovara koja čestica.

2. Unesi informacije

unošenje imena i prezimena u tražilicu pokojnika

Sada unesi sve informacije koje znaš o pokojniku poput:

  • Ime
  • Prezime
  • Godina smrti
  • Mjesto gdje se nalazi groblje
  • Odjel
  • Polje
  • Razred
  • Broj

Možeš i s manje informacija dobiti grobno mjesto, ali je svakako bolje iskoristiti što je više informacija moguće kako bi u što manje koraka došli do vlasnika.

Nakon što si unio sve informacije koje znaš klikni Traži.

3. Nađi ukopanu osobu klikom

nalaženje informacija o ukopanoj osobi

Sada je ostalo samo kliknuti na ime i prezime ukopane osobe. Dobit ćeš informacije o svim osobama koje se nalaze na tom grobnom mjestu.

Tada možeš, uz pomoć Uprave groblja ili drugih servisa (društvenih mreža i slično) ime i prezime žive rodbine te ih pitati žele li prodati grobno mjesto.

Naravno, ne bismo trebali biti neumjesni već pitati s odgovarajućim poštovanjem.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.