Kako prepoznati manipulaciju kilometrima?

ocijenjeno 5 (1)

Kupnja rabljenog automobila uvijek je riskantna. U ovom članku pokazat ćemo ti sve načine kako možeš dokazati i provjerite je li na automobilu vraćena kilometraža.

1. Usporedi stanje vozila u odnosu na kilometražu

Prvo što trebaš pogledati kod kupovine rabljenog automobila je stanje vozila i je li u skladu s prijeđenom kilometražom.

Obrati pažnju na dijelove automobila koji imaju visoku mogućnost da se s vremenom izližu ili istroše kod svakodnevnog korištenja vozila. Dobar primjer bi bili okvir upravljača, mjenjač, plastika i kvačilo automobila koji se rijetko istroše ako je riječ o automobilu koji nema velik broj prijeđenih kilometara.

Savjetujem da također temeljito pregledaš karoseriju, tepih i sjedalo vozača te sve gumbe koji se redovito koriste u svakodnevnoj vožnji.

2. Provjeri kilometražu u stanici za tehnički pregled

Najlakši način provjere ispravnog stanje kilometraže automobila s hrvatskim tablicama je odlazak na bilo koju stanicu za tehnički pregled u Hrvatskoj.

Sve stanice za tehnički pregled u Hrvatskoj su međusobno povezane u jedinstveni nadzor kilometara za provjeru svakog automobila.

Vlasnik vozila ili bilo tko s originalnom potvrdom prometne dozvole može zatražiti potvrdu o stanju kilometraže svog automobila. Cijena je 2,4€, a za nju dobiješ popis svih kilometara zabilježenih u bazama podataka tehničkih stanica u Hrvatskoj. Baza podataka prati svaki zapis kilometraža od 2006. godine i vrlo lako možeš provjeriti istinu o stanju kilometara o bilo kojem automobilu registriranom u Hrvatskoj.

Manipulacija kod ove metode je nemoguća jer jednom zabilježeni  podaci ne mogu se nikada promijeniti.

3. Provjeri povijest automobila uz CarVertical

CarVertical odličan je način za provjeru manipulacije kilometraže, jer nudi detaljan pregled povijesti vozila, uključujući promjene vlasnika, provjera ukradenog vozila, provjera štete i naravno, provjeru ispravnosti kilometraže automobila.

CarVertical prikuplja podatke iz raznih izvora kao što su osiguravajuća društva, državni registri, servisi i mnogi drugi. Prednost CarVerticala je što nudi jedno izvješće za sve države kako ne biste morali plaćati dodatno za podatke iz drugih država.

Cijena CarVerticala dolazi u tri paketa: ako želiš provjeriti jedan automobil, ona je 23,99 €, za provjeru dva automobila cijena je 47,98 €, a za provjeru tri automobila morat ćeš izdvojiti 71,07 €. Savjetujemo da posjetiš njihovu web stranicu kako bi provjerio trenutne cijene njihovih usluga.

Kod kupnje rabljenog automobila možeš napraviti dosta toga kako bi provjerio ispravnost kilometraže na pokazivaču kilometara vozila.

Možeš pogledati interijer vozila i je li u skladu s prijeđenim kilometrima na pokazivaču kilometara, možeš posjetiti ovlašteni servis, provjera preko CarVertical, otići na tehnički pregled, ali nažalost nema sto posto provjerenog podatka koji ukazuje na to je li riječ o manipulaciji kilometara.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh