Kako naći najjeftinije gume za auto (zimske i ljetne)?

U ovom članku ćemo ti objasniti kako doći do najjeftinijih zimskih i ljetnih guma za auto. No, prvo moramo provjeriti koje gume tvoje auto uopće ima, a da bi sve pogledao, nastavi čitati članak.

1. Provjeri veličinu gume

veličina auto gume

Prvenstveno, da bismo kupili ispravnu gumu moramo provjeriti veličinu.

Veličinu svoje gume možeš naći unutar bočnih vrata vozača, u vlasničkom priručniku i na samoj gumi (sa strane).

Imamo tri broja koja označavaju širinu gume (225) u milimetrima, vrstu izrade (R za radijalnu, D za dijagonalnu i B za remensku), promjer kotača (16) u inčima te visinu gume koja se računa kao postotak širine (u ovom slučaju 45% od 225 mm).

Na gumama se mogu naći i druge oznake poput oznaka za ljetne i zimske gume, ali nas zanimaju samo veličine trenutačno.

Nakon što si zapisao veličinu gume, otiđi na sljedeći korak.

2. Otiđi na servis za prodaju guma

odabir širine visine i promjera gume

Postoji jako puno različitih servisa, ali jedan od boljih je svakako gume.com.hr 

Otiđi na link i unesi svoje širinu, visinu, promjer i vrstu gume (ljetna, zimska, kombinirana).

3. Poredaj gume od najjeftinije do najskuplje

auto gume u webshopu

Sada je samo bitno da odeš u detalje i klikneš na raspored po cijeni i tada će ti se pokazati najjeftinije gume za tu veličinu. Gume možeš naručiti na kuću adresu ili da se dostave kod njihovog partnera koji vam ujedno može i instalirati gume.

I to je to!

Datumi za izmjene guma

Zimska oprema u Hrvatskoj se koristi od 15.11. do 15.4., a ostatak godine preporučujemo ljetne gume.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uređeno je to novom Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 121/2020). U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1.863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevamo:

  • četiri zimska pneumatika (M+S) ili
  • četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) zimski uvjeti podrazumijevaju kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 132,72 €.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh