Kako izbjeći porez na kriptovalute?

Kovanice kriptovaluta lete po zraku i izbjegavaju porez

Kriptovalute u Hrvatskoj još uvijek nisu službeno sredstvo plaćanja međutim mnogi su se okušali u investiranju u kriptovalute.

No, po zakonu RH, na svu dobit iz ulaganja se mora platiti porez na dobit. Međutim, postoji nekoliko caka na koje možemo izbjeći plaćanje poreza.

Porez na kriptovalute

Porez na kriptovalute odnosi se na kapitalnu dobit od trgovanja kriptovalutama. Taj porez prema zakonu dužni su platiti svi porezni obveznici Republike Hrvatske koji trgovanjem kriptovaluta ostvare pozitivan ishod, odnosno dobit.

Republika Hrvatska iako još uvijek nema zakon o kriptovalutama prema njima se odnosi kao obliku investicije. To u praksi znači da se zakon prema investicijama u kriptovalute odnosni isto kao i prema investicijama u dionice.

Porez se plaća na razliku između uloženog i dobivenog. Dakle, ako smo uložili 10.000 kn i dobili 12.000 kn, moramo platiti porez na dobit na iznos od 2.000 kn. Na gubitke ne plaćamo porez.

Porez je 10% + prirez na iznose d0 7.500.000,00 kn i 19% + prirez na iznose od 7.500.000,01 kn nadalje.

U ovom članku možete naučiti kako izračunati porez na kriptovalute.

A sada, saznajmo kako izbjeći plaćanje tog poreza.

1. Ne pretvaraj kriptovalute u fiat

Kriptovalute ne pretvaraj u fiat novac. To znači da pretvare kriptovalute iz jedne u drugu i na taj način ćete izbjeći plaćanje poreza na kapitalnu dobit. Naime ovaj porez plaćate samo kada kriptovalute pretvorite u fiat, odnosno stvarni novac.

2. Drži kriptovalute duže od 2 godine

biznismen drži pješčani sat

Drži kriptovalutu duže od dvije godine. Kupljenju kriptovalutu nakon dvije godine možeš zamijeniti za novac i nisi dužan platiti porez na kapitalnu dobit.

Ovdje možeš vidjeti konkretan zakon o porezu na dobit.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh