Kako izračunati porez na kriptovalute?

Na kalkulatoru se računa porez na kriptovaluteocijenjeno 4.88 (8)

U hrvatskom Zakonu kriptovalute se također spominju kao jedan od načina investiranja te je na njih potrebno platiti porez na kapitalnu dobit kao i kod investiranja u dionice i obveznice.

Postoje načini kako izbjeći plaćanje poreza na kriptovalute, a kako izračunati koliko porez na kriptovalute moraš platiti prati upute u nastavku.

Porez na trgovanje kriptovalutama dužan si platiti ako si ostvario kapitalnu dobit, odnosno uspješno si trgovao kriptovalutama (kupovna vrijednost je manje od prodajne vrijednosti investicije u kriptovalute).

Investiranje, odnosno trgovanje kriptovaluta podliježe obračunu poreza na dohodak od kapitala koji iznosi 10 % + prirez – čiji postotak ovisi o mjestu stanovanja, ako smo u poreznom razdoblju zaradili do 7.500.000,00 kn.

Ako smo zaradili jednako ili više od 7.500.000,01 kn, moramo platiti 18% + prirez.

Porez plaćaš samo na isplaćenu razliku između uloženog i dobivenog (ne plaćaš porez na investiciju) ako si inveseticiju držao manje od dvije godine.

1. Pretvori kriptovalute u FIAT novac

Ovaj porez moraju platiti sve osobe koje su držale kriptovalutu kraće od dvije godine te koje su kriptovalutu pretvorile u FIAT novac (“običan novac”) tako da je prvi korak svakako pretvorba.

Oviseći o platformi preko koje si trgovao postoji nekoliko načina da svoju investiciju pretvoriš u FIAT novac, ali najjednostavniji način je pretvorba, odnosno spot trading kripto > EUR (gdje otkupljuješ EUR od platforme sa svojim kriptovalutama) koji onda prebacuješ na svoj tekući račun.

2. Izračunaj razliku

osoba računa na kalkulator

Izračun razlike je vrlo jednostavan. Uzmimo da smo u kriptovalutu BTC (Bitcoin) uložili 10.000 kn, a sada prodali za 12.000 kn.

To znači da je naša investicija 10.000 kn, a dobit (razlika) 2.000 kn. Ide prema ovoj formuli:

Vrijednost za koju smo prodali – Početni ulog = Iznos na koji moramo platiti porez

U našem slučaju, to je 12.000 – 10.000 = 2.000.

Ako smo prodali za manje nego što smo uložili, na taj iznos ne moramo plaćati porez. Primjerice, kupili smo BTC za 10.000 kn i prodali za 8.000 kn. Tu je razlika -2000 kn. Naravno, nećemo platiti porez na gubitak.

3. Izračunaj porez na dobit

kalkulator na papirima s puno brojeva

U nastavku donosimo primjer i objašnjenje izračuna poreza na kriptovalute:

Kriptovaluta Uloženo

(Kupljeno)

Prodajna vrijednost Razlika

(Oporeziva

osnovica)

Porez

(10 %  od oporezive osnovice)

Prirez

(Zagreb – 18%)

Ukupan porez
Bitcoin 10.000 kn 12.000 kn 2.000 kn 200.00 kn 36 kn 238 kn
Ethereum 2.000 kn 1.800 kn – 200 kn
Vechain 1.000 kn 1.500 kn 500 kn 50 kn 9 kn 59 kn

Na dvije od njih smo ostvarili kapitalnu dobit, odnosno prodajne vrijednost tih investicije je veća od uloženih sredstava, a u ovom slučaju to su Bitcoin i Vechain.

Kod investiranja u Ethereum ostvarili smo gubitak, odnosno prodajna vrijednost investicije je manja od uložene i za tu kriptovalutu ne moramo platiti porez (izgubljeni dio možemo odbiti od ukupnog izračuna poreza).

Za primjer izračuna, odabrat ćemo Vechain:

500 kuna * 10 % = 50 kuna

50 kuna+ prirez (18 %) = 9,00 kuna

50 kuna + 9.00 kuna = 59,00 kuna

59,00 kuna je ukupan porez na dobit koji moramo platiti na trgovanje kriptovalutom Vechain.

4. Ispuni JOPPD obrazac

joppd obrazac

Sljedeće što je potrebno je ispuniti JOPPD obrazac koji se može naći na ovom linku. Također, može se ispuniti putem prijave u ePoreznu.

5. Uplati porez na dobit

osoba plaća preko mobilnog bankarstva.jpeg

Porez na dobit možeš platiti na nekoliko načina, ali najjednostavniji mogući način je platiti izračunati iznos nakon podnošenja obrasca na broj računa koji možeš naći na ovom linku.

Na dno uneseš svoj grad i dobit ćeš broj računa. U slučaju Zagreba to je IBAN HR5510010051713316067.

 

Savjet

Prilikom izračuna razlike kupovne i prodajne kriptovaluta pripazi na trošak koji ti je naplatila platforma preko koje kupuješ kriptovalute.

Sretno u trgovanju kriptovalutama!

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.