Krunica

Krunica

Krunica je molitveni alat koji koriste vjernici Katoličke crkve, Krunica se sastoji od križa, užeta i zrnaca u kojoj svako zrnce predstavlja jednu molitvu.

Sveta krunica također poznata i kao Gospina krunica ili, jednostavno, krunica ili jednostavno krunica, odnosi se na skup molitava koji se koriste u Katoličkoj crkvi i na niz čvorova ili perli koji se koriste za brojanje sastavnih molitvi krunice.

Molitve koje sačinjavaju krunicu raspoređene su u nizove od deset molitvi Zdravo Marijo, zvanih dekadama (ili desetica). Svakoj dekadi prethodi jedna molitva Oče naš, a nakon nje u pravilu slijedi jedna molitva Slava Ocu.

Tijekom recitacije svakog sklopa krunice razmišlja se o jednom od otajstava krunice, koja podsjećaju na događaje iz života Isusa Krista i Marije. Po krunici se recitira pet dekada. Zrnca krunice su pomoć pri recitiranju molitvi u pravilnom slijedu.

Papa Pio V. uspostavio je standardnih 15 otajstava krunice, na temelju dugogodišnjeg običaja vjernika i Crkve. Ovo grupira otajstva krunice u tri skupa: Radosna otajstva, Žalosna otajstva i Slavna otajstva. Godine 2002. papa Ivan Pavao II dodao je novi skup nazvan Svjetlosna otajstva, čime se ukupan broj otajstava popeo na 20. Slavna otajstva se mole u nedjelju i srijedu, Radosna u ponedjeljak i subotu , Žalosna u utorak i petak, a Svjetlosna u četvrtak. Obično se pet dekada recitira u jednoj molitvenoj sesiji.

Tijekom stoljeća krunica je postala neizostavnim dijelom svakog katoličkog doma, a krunice se danas mole više puta tjedno u Crkvama diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

Upotreba

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.