Kako sniziti povišenu tjelesnu temperaturu?

Žena je upravo izmjerila visoku tjelesnu temperaturu

Povišena tjelesna temperatura normalan je odgovor organizma na niz čimbenika pa ne postoji osoba koja tijekom života nije makar jednom imala povišenu tjelesnu temperaturu. Naziva se još i groznica, vrućica, febrilnost (febra) ili jednostavno temperatura. Važno je naglasiti kako je povišena tjelesna temperatura simptom bolesti, a ne bolest sama po sebi.

Tjelesna temperatura čovjeka

Normalna tjelesna temperatura

Normalna tjelesna temperatura različita je od osobe do osobe. Normalnim rasponom tjelesne temperature smatra se raspon od 36,1 °C do 37,2 °C.

Vrijednost tjelesne temperature ovisi također o dijelu dana, kao i o drugim faktorima poput tjelesne aktivnosti, dobi, spolu, konzumiranju hrane ili fazi menstrualnog ciklusa.

Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura je stanje pri kojem je vrijednost tjelesne temperature mjerena rektalnim načinom iznad 38 °C. Ukoliko se vrijednost tjelesne temperature mjeri aksilarno (ispod pazuha), tada se povišenom tjelesnom temperaturom smatra vrijednost tjelesne temperature iznad 37,5 °C.

Vrlo visokom tjelesnom temperaturom podrazumijeva se vrijednost iznad 39 °C mjerena rektalno, odnosno 38,5 °C mjerena aksilarno.

Simptomi povišene tjelesne temperature

Simptomi povišene tjelesne temperature uključuju:

 1. zimicu
 2. toplinu na području prsiju i leđa
 3. glavobolju
 4. slabost
 5. gubitak apetita
 6. dehidraciju
 7. znojenje
Mlada žena leži na kauču s visokom temperaturom

Uzroci povišene tjelesne temperature

Najčešći uzrok povišene tjelesne temperature je infekcija (virusi, bakterije, gljivice). Centar u mozgu zadužen za regulaciju tjelesne temperature, hipotalamus, „podiže termostat“ tijela na višu vrijednost u slučaju prisutne infekcije. Stoga se na povišenu tjelesnu temperaturu može gledati kao na prirodni obrambeni mehanizam protiv mikroorganizama – tijelo povećanjem tjelesne temperature onemogućava razmnožavanje i širenje mikroorganizama koji uzrokuje infekciju. Međutim, ukoliko nastupi pretjerano povećanje tjelesne temperature, potrebna je intervencija kako bi se izbjegle komplikacije.

Drugi uzroci povišene tjelesne temperature mogu biti:

 1. opekline (pogotovo opekline od sunca)
 2. upalne bolesti (poput artritisa)
 3. nuspojava primjene određenih lijekova
 4. nuspojava određenih cjepiva (pogotovo u dječjoj dobi)
 5. prisutnost krvnih ugrušaka
 6. poremećaji hormonskog sustava
 7. druge bolesti.

Kako sniziti povišenu tjelesnu temperaturu

Povišena tjelesna temperatura snižava se primjenom lijekova iz skupine analgetika i antipiretika u kombinaciji s nefarmakološkim mjerama. Prvu liniju u snižavanju povišene tjelesne temperature primjenom lijekova predstavlja paracetamol.

Farmakološke mjere snižavanja povišene tjelesne temperature

Paracetamol

Tablete za snižavanje povišene tjelesne temperature Paracetamol u aluminijskom pakiranju

Odrasli

Kod odraslih maksimalna dnevna doza paracetamola iznosi 4 grama (4000 miligrama). Maksimalna dnevna doza treba se podijeliti na najmanje četiri pojedinačne doze. Najveća pojedinačna doza iznosi 1000 mg.

Dakle, tijekom dana odrasla osoba može uzeti četiri doze od najviše 1 grama (1000 mg) pod uvjetom da je razmak između dviju doza od 4 do 6 sati.

Djeca u dobi iznad 3 mjeseca

Kod djece u dobi iznad 3 mjeseca paracetamol se primjenjuje u dozama ovisno o masi djeteta. Najveća pojedinačna doza iznosi 15 mg/kg, a najveća ukupna dnevna doza iznosi 60 mg/kg.

Dakle, tijekom dana djetetu se najviše može dati 60 mg/kg paracetamola podijeljeno u četiri doze od 15 mg/kg pod uvjetom da je razmak između dviju pojedinačnih doza od 4 do 6 sati.

Ibuprofen

Tablete za snižavanje povišene tjelesne temperature Ibuprofen u kartonskom pakiranju

Odrasli

Kod odraslih maksimalna dnevna doza ibuprofena iznosi od 1200 do 1800 mg. Maksimalna dnevna doza treba se podijeliti na najmanje tri pojedinačne doze. Najveća pojedinačna doza iznosi 600 mg.

Dakle, tijekom dana odrasla osoba može uzeti tri doze od najviše 600 mg pod uvjetom da je razmak između dviju pojedinačnih doza od 6 do 8 sati.

Ibuprofen je kontraindiciran kod:

 1. osoba koje su iskusile reakciju preosjetljivosti na acetilsalicilnu kiselinu i/ili druge nesteroidne antireumatike (NSAID-ove)
 2. aktivnog čira na želucu ili u slučajevima recidivirajućih čireva na želucu
 3. osoba koje imaju povijest krvarenja iz gastrointestinalnog trakta prouzročenih primjenom NSAID-ova
 4. teškog zatajenja srca, bubrega i jetre
 5. posljednjeg tromjesečja trudnoće.

 Djeca u dobi iznad 6 mjeseci i mase veće od 7 kg

Kod djece u dobi iznad 6 mjeseci i čija je masa veća od 7 kg ibuprofen se primjenjuje u dozama ovisno o masi djeteta. Maksimalna dnevna doza iznosi 20-30 mg/kg i dijeli se u više pojedinačnih doza. Najveća pojedinačna doza iznosi 5-10 mg/kg, pri čemu razmak između dviju doza treba biti od 6 do 8 sati.

Istodobna primjena ibuprofena i paracetamola

Tablete za snižavanje povišene tjelesne temperatu Paracetamol i Ibuprofen u kartonskim pakiranjima

U određenim slučajevima kada se kod djece povišena tjelesna temperatura ne može sniziti, primjenjuje se tzv. rotacijska terapija kombiniranjem ibuprofena i paracetamola.

Paracetamol i ibuprofen mogu se koristiti u kombinaciji. Međutim, treba voditi računa o maksimalnim dnevnim i pojedinačnim dozama oba lijeka, kao i o potrebnom vremenskom razmaku između dviju doza istoga lijeka. Vremenski razmak između dviju doza paracetamola mora iznositi minimalno 4 sata, a između dviju doza ibuprofena minimalno 6 sati.

Iako se mogu istovremeno primjenjivati, kod rotacijske terapije preporuča se da između primjene ibuprofena i paracetamola prođu minimalno dva sata. Razlog tomu je što je djelovanje kako paracetamola, tako i ibuprofena najveće 2 sata od primjene. Dakle, da bi se ostvario potpuni učinak smanjivanja vrijednosti povišene tjelesne temperature, potrebno je otprilike 2 sata.

Ukoliko se vrijednost povišene tjelesne temperature ne snizi 2 sata od primjene paracetamola, tada se može primijeniti doza ibuprofena. Zatim je moguće ponovo primijeniti dozu paracetamola 2 sata od primjene ibuprofena.

Rotacijsku terapiju najbolje je objasniti na konkretnom primjeru. Dijete je dobilo povišenu tjelesnu temperaturu u 12 sati. Redoslijed snižavanja povišene vrijednosti tjelesne temperature je sljedeći:

Vrijeme Terapija
12:00 Paracetamol
13:00 /
14:00 Ibuprofen
15:00 /
16:00 Paracetamol
17:00 Nefarmakološke mjere
18:00 Nefarmakološke mjere
19:00 /
20:00 Paracetamol
21:00 /
22:00 Ibuprofen

Acetilsalicilna kiselina

Acetilsalicilna kiselina primjenjuje se samo u osoba starijih od 16 godina. Primjena acetilsalicilne kiseline kontraindicirana je kod osoba mlađih od 16 godina zbog rizika od pojave rijetkog Reyeova sindroma.

Maksimalna dnevna doza kod osoba starijih od 16 godina i mlađih od 65 godina iznosi 4 grama (4000 mg). Najveća pojedinačna doza koja se može primijeniti je 1 g (1000 mg) acetilsalicilne kiseline pod uvjetom da je razmak između dviju pojedinačnih doza od 4 do 8 sati.

Maksimalna dnevna doza kod osoba starijih od 65 godina je 2 grama (2000 mg). Najveća pojedinačna doza koja se može primijeniti je 500 mg acetilsalicilne kiseline pod uvjetom da je razmak između dviju pojedinačnih doza od 4 do 8 sati.

Acetilsalicilna kiselina je kontraindicirana u slučaju:

 1. bolesnika koji imaju astmu izazvanu primjenom salicilata
 2. aktivnog čira na želucu
 3. teškog zatajenja bubrega, jetre i srca
 4. povećane sklonosti krvarenju.

Nefarmakološke mjere snižavanja povišene tjelesne temperature

Vrijednost povišene tjelesne temperature može se sniziti i primjenom nefarmakoloških mjera. One uključuju:

 1. provjetravanje prostorije u kojoj se boravi
 2. održavanje ugodne temperature u prostoru u kojem se boravi (21 °C)
 3. unos dovoljne količine tekućine (urin mora biti svijetle boje)
 4. hladne obloge (ne koristiti ništa osim vode, pogotovo ne alkoholne obloge)
 5. primjenu hladnih flastera za čelo
 6. boravak u mlakoj vodi otprilike 30 minuta
 7. nošenje lagane odjeće (ne se toplo odijevati i pokrivati debelim dekama)
 8. ukoliko imaju snage, djeci treba dopustiti da se igraju u prozračenoj prostoriji na ugodnoj sobnoj temperaturi, ali trebaju izbjegavati fizičke napore.
Mlada žena leži na kauču i pokušava sniziti povišenu tjelesnu temperaturu nefarmakološkim mjerama

Kada potražiti pomoć liječnika

Liječničku pomoć obavezno potražiti u sljedećim situacijama:

 1. ako povišena tjelesna temperatura traje dulje od 3 dana
 2. kod povišene tjelesne temperature u djece mlađe od 3 mjeseca
 3. kod povišene tjelesne temperature osoba starije životne dobi
 4. kod tjelesne temperature iznad 40 °C
 5. ako su osim povišene tjelesne temperature prisutni još i povraćanje, proljev, glavobolja
 6. kod ubrzanog rada srca
 7. kod otečenosti limfe
 8. kod prisutnosti osipa
 9. kod ukočenosti vrata
 10. u slučaju nedavnog boravka u područjima s dokazanom malarijom.
Odricanje odgovornosti

Iako je ovaj članak pisao zdravstveni profesionalac i provjerio ga drugi neovisni zdravstveni djelatnik, članak ipak ne može poslužiti kao zamjena za medicinski savjet.

Članci na Tako.hr pisani su s najboljom namjerom kao pomoć pri ranom otkrivanju i identifikaciji zdravstvenih tegoba i kao takvi se trebaju komunicirati s liječnikom opće medicine ili specijalistom.

Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, analgetika, antipiretika i sličnog, savjetuj se sa svojim liječnikom opće prakse.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh