Kako prepoznati kvalitetan med?

Drvena žlica s koje kaplje kvalitetan medocijenjeno 5 (4)

Med je prirodno sladak proizvod kojeg proizvode pčele od nektara medonosnih biljaka. Pravi med je proizvod kojeg nije moguće industrijski proizvesti, međutim ipak su se dosjetili kako proizvesti imitaciju meda koja je jeftinija od pravog meda. U zadnje vrijeme naše tržište je preplavljeno lažnim medom koji uglavnom dolazi iz Kine. Pod lažnim medom podrazumijeva se patvoreni med kojem se mijenja sastav, odnosno dodaje voda ili mu se na drugi način poboljšavaju performanse. U ovom članku saznaj kako prepoznati pravi med.

 

1. Promotri boju meda

Razliven med kojem se promatra boja kako bi se ustanovila kvaliteta meda

Prvo na što trebaš obratiti pozornost prilikom kupnje meda je boja.

Boja meda u teglici mora biti jednaka u cijeloj teglici, a ako je na vrhu previše tekućine to znači da u staklenki postoji višak vode te da med nije zreo.

Putem boje možeš prepoznati i gustoću samog meda stoga je vrlo važno da je boja meda u cijelo tegli meda jednaka, odnosno da u teglici nema vode ili drugih supstrakata.

U praksi je dosta teško prema boji razaznati da li je med pravi, odnosno da li je patvoren te kakva mu je kvaliteta, ali prilikom kupnje bi trebao obratiti pažnju na konzistentnost boje i gustoće.

Savjet

Med može biti raznih boja, stoga nemoj unaprijed zaključiti da med iako nije žute boje nije pravi (npr. smeđi med je nektara kestena.)

2. Prouči deklaraciju

Med u originalnoj staklenci na kojoj je istaknuta deklaracija koja će se proučiti da bi se ustanovila kvaliteta meda

Prilikom kupovine meda obrati pažnju na ambalažu i na deklaraciju.

Prvenstveno pogledaj koji je sastav proizvoda koji kupuješ te od kud je med, radi li se o hrvatskom proizvodu ili je uvozni.

Najpouzdaniji način kupnje pravog meda je putem hrvatske deklaracije, na deklaraciji meda mora biti slovo R i pored njega broj.

Ti simboli garantiraju da je proizvod od provjerenog hrvatskog proizvođača te da je taj medar pod nadzorom zaduženih službi.

Također, ime proizvođača ili serijski broj meda možeš upisati na med.hapih.hr i tamo provjeriti radi li se o medu provjerene kvalitete.

3. Prouči cijene meda

Različite staklenke meda imaju različitu cijenu koju treba proučiti kako bi se ustanovila kvaliteta meda

Usporedi cijenu meda na način da provjeriš cijenu na više lokacija ili štandova.

Ako ti se čini da je med koji kupuješ prejeftin te da jedino on ima drugačiju cijenu onda bi se trebao bolje zagledati u staklenku i početi se pitati kupuješ li kvalitetan med.

4. Kristalizacija je dobar znak

Kristalizacija meda dobar je pokazatelj kvalitete meda

Samo pravi prirodni med će se kristalizirati.

Koliko će se brzo to dogoditi ovisi o vrsti meda, ali ako je med pravi on će se sigurno kristalizirati.

Med se na temperaturi od 40 stupnjeva vraća u tekuće stanje, a kada se kristalizira onda to raditi ravnomjerno od dna prema gore i obrnuto.

5. Testiraj med pomoću zraka

Staklenka meda u kojoj su mjehurići zraka koji ukazuju na kvalitetu meda

Jedan od najlakših provjera kvalitete meda je pomoću zraka, a sve što trebaš učiniti je okrenuti  teglicu meda naopako i promatrati što se događaja sa sadržajem tegle. Nakon okretanja napravit će se kugla zraka koja bi se, ako je med kvalitetan, trebala polako kretati kroz teglu, a ako kugla zraka prođe brzo kroz med te se med odvaja od dna, onda je lako moguće da si kupio patvoreni med.

6. Probaj med

Žena nanosi med na kruh kako bi testirala kvalitetu meda

Ako imaš priliku probaj med prije kupnje.

Prilikom kušanja fokusiraj se na njegovu gustoću i probaj detektirati prisutnost vode. Ako je nekvalitetan, onda će biti rijedak te će mu nedostajati malo one prirodne gorčine.

Također, jedan od načina testiranja gustoće meda je pomoću žličice.

Zagrabi med žličicom ili nekim drugim priborom te ga pusti da curi nazad u teglu.

Ako on curi cijelo vrijeme u neprekinutoj liniji  znači da je pravi, a ako kapa ili nema konstantnost znači da s njim nešto nije u redu.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh