Kako okrečiti zid u boji?

čovjek kreči zidocijenjeno 4.5 (2)

U ovom članku ćemo naučiti kako okrečiti zid. Ako je zid prethodno bojan, onda možeš krečiti preko stare boje, iako je uvijek bolje skinuti staru boju da bi se stavila nova.

Krečenje zidova nije komplicirano, ali zahtijeva puno truda da ne bismo učinili štetu i da bismo kvalitetno obojali zid. Ako želiš da ti to netko uradi kvalitetnije, javi se ekipi u Zovi Majstora (rade na području Zagreba).

U ovom slučaju, radimo na zidu koji je bio prethodno okrečen.

Da bismo odradili posao profesionalnije, mogli smo skinuti prošlu boju s kemijskim odstranjivačem i špatulom (popunjavali bismo rupe s glet masom) i s grubljim brus papirom prijeći preko zidova kako bismo pripremili površinu na novu boju (radi boljeg prijanjanja boje).

No, to u ovom slučaju nećemo napraviti jer želimo uštedjeti na vremenu, a rezultati bi trebali biti jednako kvalitetni.

Savjet

Ako bojamo zid prvi put, trebali bismo svakako preći brus papirom po zidu te koristiti impregnaciju za zidove koju bismo nanijeli prije bojanja.

1. Izmjeri zid

računalo na radnom stolu uz zid

Prvo bi svakako trebao izmjeriti zid da bismo znali koliko nam je boje potrebno.

Mjerimo tako da uzmemo metar (alat) i izmjerimo visinu i dužinu svake stranice zida, nakon čega pomnožimo visinu i množinu za svaku stranicu zida te zbrojimo stranice. Pod “stranice” mislimo jedan zid bez uglova.

U ovom primjeru, imamo zid visine oko 2,7 metara i duljine 2 metra te još jedan zid visine 2,7 metara i duljine još 2,3 metra.

Množimo 2,7*2 i 2,7*2,3, dobivamo 5,4 m2 i 6,21 m2, te zbrojem dobivamo površinu od  11,61 m2.

Sad, znamo da je potrebno otprilike 190 ml boje za zid po metru kvadratnom za dva premaza i onda samo trebamo pomnožiti 11,61*0,19=2,2.

Znači, trebat će nam oko 2 litre boje.

2. Makni sve od zida i očisti ga

prazni zid

Nakon što smo izmjerili zid, trebali bismo maknuti sve što nam smeta.

Uvijek je dobro da uslikaš prostoriju prije i poslije tako da znaš što je gdje stajalo, pogotovo kada se radi o većim projektima.

Također, mi to ovdje nećemo raditi, ali ako želiš profesionalnije obojati zid, bilo bi dobro da:

  • Očistiš sve masne mrlje na zidu (uz kalijev sapun koji miješamo 10:1 s vodom)
  • Očistiš svu prašinu sa zida (uz pomoć suhe krpe ili metlice)
  • Iskoristiš malo grublji brus papir da pripremiš površinu za boju (lagani pritisak u krugovima)

3. Zaštiti rubove, pod i namještaj

traka uz štok vrata

Uz pomoć ličilačke trake (papirnata poluprozirna traka – “zaštitna traka za bojanje”) zaštiti od mrljanja štokove od vrata, lajsne (rubove laminata/parketa), utičnice, prekidače i sve što ti se nalazi direktno na zidu i uza zid.

Budi oprezan kako ih lijepiš kako ih ne bi slučajno kasnije zamrljao.

Također, nakon što si sve oprezno nalijepio, zaštiti podove kartonom, vrećicama, novinama i slično.

Tehnički, možeš i bez zaštite poda (iako to preporučujemo), ako se radi o maloj površini za bojanje jer je boji potrebno 10 sati da se u potpunosti osuši. Zbog toga ju je lako maknuti s nekakvom krpom na kraju bojanja zidova.

4. Nanesi boju na valjak

skidanje viška boje za zidove uz pomoć mrežice za bojanje

Ako koristiš manju kantu boje poput nas, trebao bi imati jednu veću u koju ćeš cijediti boju uz pomoć mrežice za valjak. Ja to nisam koristio, nego sam opreznije cijedio direktno u kantu boje.

Moramo cijediti boju prije nanošenja kako ne bismo slučajno nanijeli previše boje na zid što nam komplicira rad jer prouzročava više mrljanja, a može i nakvasiti staru boju i prouzročiti mrvljenje.

Cijedimo tako da:

  1. Dobro namočimo valjak u boju
  2. Pređemo preko mrežice za valjak s nekoliko laganih pokreta
  3. Kada vidimo da je boja ravnomjerno raspoređena i da su nam vidljive šare na valjku (ili kada nije potpuno natopljen), krenemo krečiti

5. Kreni krečiti

nanošenje kreča na zid

Kreni nanositi kreč valjkom na zid koristeći se pokretima u obliku slova “W” ili “M”.

Kada prefarbamo cijeli zid (ili veći dio zida) te smo ravnomjerno rasporedili boju tako da smo zadovoljni izgledom, prestanemo krečiti.

Sada pričekajmo jedno sat vremena da se boja malo osuši i nakon što to napravimo, krenimo s drugim slojem. Uvijek stavljamo dva sloja, pogotovo kada se radi o totalno različitim nijansama stare i nove boje.

Nakon što sve prefarbamo, moramo pričekati jedno 10 sati da se boja u potpunosti osuši (iako brzina ovisi o vlažnosti zraka, temperaturi itd.). Uglavnom, kada je boja suha na dodir, onda je u redu.

6. Vratimo sve na svoje mjesto

računalo za radnim stolom i slika na zidu

Nakon što se boja u potpunosti osušila, vratimo sve na svoje mjesto uz pomoć slike koju smo uslikali prije bojanja te maknemo svu ličilačku traku i očistimo mucice.

Uz sve ostalo, trebaš dobro očistiti i valjke/kistove te ih ostaviti u vodi sat/dva da se s njih makne boja u potpunosti. Nakon toga ih sušimo i spremamo.

Članak je zastario ili je nešto u članku potrebno ažurirati? Slobodno nam javi, a mi ćemo članak čim prije ažurirati.

Pošalji nam savjet
Savjeti i komentari

Imaš savjet ili želiš nešto reći?
Piši nam!

Povezani članci

Vrati se na vrh
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.